Forum Doom Trooper

Zasady gry => Archiwa Bractwa => Kombinacje kart => Wątek zaczęty przez: pretorianstalker w Sierpień 26, 2011, 02:34:59 pm

Tytuł: Skalper + Shogun + Yuichiro
Wiadomość wysłana przez: pretorianstalker w Sierpień 26, 2011, 02:34:59 pm
Jakie waszym zdaniem parametry będzie miał Shogun ze Skalperem w obecności Yuichiro i jakie ujemne modyfikatory będzie miał przeciwnik? Chciałbym usłyszeć pare opinii zanim sam się wypowiem :)
Tytuł: Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
Wiadomość wysłana przez: wybraniec22 w Sierpień 26, 2011, 05:16:04 pm
Mi sie wydaje ze zdolnosc yuichiro dotyczy tylko broni ktorej uzywa shogun a nie wplywa na jego zdolnosci. Czyli wg mnie dostanie dodatkowe +1 do WW i -1 do WW przeciwnikowi


Pytanie: Czy ktos uwazany za Shoguna z Pierwsza poprawka w grze bedzie mial jego zdolnosc z korzystania ze Skalpera?
Tytuł: Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
Wiadomość wysłana przez: Skoq w Sierpień 26, 2011, 06:12:14 pm
+8/-8 chyba... :)
Tytuł: Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
Wiadomość wysłana przez: pretorianstalker w Sierpień 26, 2011, 10:44:27 pm
hehe... Ja obstawiam +14/-7 :D Ale czekam na dalsze opcje.

Może od razu wyjaśnię czemu tak, a nie inaczej. Zdolność Szoguna:
When The Shogun uses a Scalper it providesan additional +6 to F, and its opponent's F is penalized by an additional -6.

A więc - Skalper daje szogunowi nie +1, a +7 - tyle dodaje mu broń.

Yuichiro:
While in play your SAMURAI gain double the effects provided by their fight weapons.

A więc - Samurajowie dostają podwójny efekt od broni. Skoro więc SKalper daje +7, będzie dawał +14. Ale czy kara dla przeciwnika podlega pod zdolność Yuichiro?
Tytuł: Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
Wiadomość wysłana przez: hutnik w Sierpień 27, 2011, 10:39:11 am
Sam wrzuciłem temat pretowi wiec tez sie wypowiem  :).

Wg. mnie Shogun + Skalper w obecnosci Yuichiro bedzie mial bonus +14 do F i -14 do F dla przeciwnika.

While in play your SAMURAI gain double the effects provided by their fight weapons.

Dla mnie zarówno bonus do F jak i modyfikator do F przeciwnika jest efektem działania broni.

Ale to tylko opinia laika  :P.
Tytuł: Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
Wiadomość wysłana przez: Ris w Sierpień 27, 2011, 10:55:04 am
a nie będzie tak, że 'provided by weapon" to jest poprostu to +1/-1 ze skalpera?
przeeciez +6/-6 to jest zapewnione przewz shoguna, a nie przez bron.
Tytuł: Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
Wiadomość wysłana przez: pretorianstalker w Sierpień 27, 2011, 11:17:04 am
Dlatego zacytowałem zdolność Shoguna. Shogunowi Skalper daje więcej.
'When The Shogun uses a Scalper it provides an additional +6 to F, and its opponent's F is penalized by an additional -6.'
W rękach Shoguna Skalper daje +7 i odejmuje dodatkowe -6 przeciwnikowi.
Tytuł: Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
Wiadomość wysłana przez: Skoq w Sierpień 27, 2011, 11:19:45 am
Heh, nie doczytałem Shoguna... rzeczywiście ;)
Tytuł: Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
Wiadomość wysłana przez: pretorianstalker w Sierpień 27, 2011, 11:21:43 am
Pytanie tylko jak to jest z odejmowaniem? Czy Yuichiro to podwoi czy nie?
Tytuł: Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
Wiadomość wysłana przez: Nekro w Sierpień 30, 2011, 09:51:22 am
Kiedy przeczytałem tytuł wątku i zapytanie preta to nie patrzyłem dalej w posty tylko sam przeglądnołem karty i wyszło mi +14/-14.  Potem po przeczytaniu postów naszły mnie wątpliości ale ostatecznie przekonuje mnie zapis na shogunie który tyczy scalpera. Sam Yuichiro podwaja wszystko tak więc czy mnożysz przez "+" czy też "-" wychodzi że mnożysz.

Zmieniam zdanie jeśli chodzi o współczynniki na +/-8 bo przecież najpierw się monoży a później dodaje.
Tytuł: Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
Wiadomość wysłana przez: pretorianstalker w Sierpień 30, 2011, 10:36:33 am
Najpierw się mnoży, a potem dodaje - to dotyczy walki i to też nie zawsze. Ze Skalpera i Shogun wynika, że Skalper daje Shogunowi +7, a Yuichiro mnoży to co dodaje Skalper - tak wynika z zapisów na kartach więc kolejność będzie (1+6)*2. Co do odejmowania - i z shoguna i z yuichiro już tak ładnie nie wynika, że powinno się liczyć w ten sposób.

Opiszę to troszkę dokładniej:
Skalper: dodaje +1 właścicielowi i obniża o 1 przeciwnikowi
Shogun: kiedy Shogun używa Skalpera ten dodaje mu dodatkowo +6 (w sumie 7), a przeciwnik Shoguna uzyskuje dodatkowo modyfikator -6 (tu już pojawia się pierwszy problem, czy -6 jest wynikiem działania Sklpera czy zdolności Shoguna, bo +6 jest dodawane do Skalpera, ale zdanie nie brzmi Scalper provides additional +6 and -6 to its opponent, więc nie ma pewności jak dokładnie wygląda ta kara)
Yuichiro: twoi samurajowie otrzymują podwójny efekt od ich broni do walki wręcz - i tu jest drugi problem. Pierwszy - czy Yuichiro podwaja zdolność Shoguna, czy ona przerzuca te -6 na Skalper czy działa osobno? Drugi - czy Yuichrio może podwoić efekt, który nie działa zasadniczo na Shoguna, tylko na jego przeciwnika? 'Yuor SAMURAI gain double the effect provided by their FIGHT WEAPONS'
Tytuł: Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
Wiadomość wysłana przez: Skoq w Sierpień 30, 2011, 10:51:10 am
No to mamy dwie opcje - albo +/-14, albo +14/-7 - pytanie na co się decydujemy? Może pozostańmy przy stricte zapisie z kart - Yuichiro podwaja bonusy dla samuraja, a nie karę dla przeciwnika i wtedy +14/-7 co Wy na to?
Tytuł: Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
Wiadomość wysłana przez: pretorianstalker w Sierpień 30, 2011, 10:58:10 am
Napisałęm nieco dokładniej co mam na myśli w poście powyżej :)
Tytuł: Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
Wiadomość wysłana przez: Muleq w Sierpień 30, 2011, 11:43:55 am
Zupełnie mnie nie przekonuja wasze kruczki prawne. Wg mnie powinno byc +/- 8. ( Zdolnosc Youichiro dotyczy broni a nie modyfikatorów wynikających ze zdolnosci shoguna ) Ale jezeli musiałbym wybierac któras z Waszych opcji to byłbym za +/- 14.
Tytuł: Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
Wiadomość wysłana przez: pretorianstalker w Sierpień 30, 2011, 12:00:40 pm
To nie żadne kruczki tylko zapis na karcie. Jak Shogun ma Skalper to ten dodaje +7, a nie +1 - ale wcale mnie nie dziwi, że nie doczytałeś, tudzież nie zrozumiałeś.
Tytuł: Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
Wiadomość wysłana przez: Skoq w Sierpień 30, 2011, 12:03:41 pm
No Muleq - ale to Skalper daje więcej przy Shogunie, a nie Shogun sam sobie - stąd niejasność :P Nadal jestem za +14/-7.
Tytuł: Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
Wiadomość wysłana przez: pretorianstalker w Sierpień 30, 2011, 12:05:40 pm
Takie było moje pierwsze wyliczenie i też popieram +14/-7 i będę za tym dopóki ktoś nie obliczy tego inaczej uwzględniając zapisy na wszystkich trzech kartach.
Tytuł: Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
Wiadomość wysłana przez: Muleq w Sierpień 30, 2011, 08:29:46 pm
Jeżeli uważacie że Skalper używany przez Shoguna dodaje +/- 7 to nie widze powodu dla którego przy Yuichiro miałaby byc dublowana tylko częsć dodatnia. Yuichiro dubluje nie tylko bonusy ale efekty broni samurajów. Efektem Skalpera jest zarówno + jak i - . Dlatego wg mnie powinno byc +/- 14.


 
Tytuł: Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
Wiadomość wysłana przez: Skoq w Sierpień 30, 2011, 08:34:34 pm
Ale zapis jest, że to "SAMURAI gain double the effects provided by their fight weapons" - a nie przeciwnik... gdyby było "effects provided by Samurai's fight weapons are doubled" i tyle to byłoby rzeczywiście +/-14

Tytuł: Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
Wiadomość wysłana przez: Muleq w Sierpień 30, 2011, 08:39:57 pm
Ale to przeciez nie ma znaczenia bo efekt Skalpera nie jest tylko dodatni ale dodatni i ujemny równoczesnie. Nie można sobie wybierac która częsc efektu broni zostanie zdublowana a która nie. Z logicznego punktu widzenia oba zdania są równorzędne.
Tytuł: Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
Wiadomość wysłana przez: Skoq w Sierpień 30, 2011, 08:48:44 pm
hehe - słynna logika...  ;)  Ale jest wyraźnie napisane, że to efekt dla samuraja jest podwojony, a nie dla przeciwnika.

EDIT - Zabawne jest to, że wg polskiej wersji Yuichiro byłoby +/-14 :P
Tytuł: Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
Wiadomość wysłana przez: pretorianstalker w Sierpień 30, 2011, 08:54:45 pm
Z logicznego punktu widzenia trudno powiedzieć, żeby ujemny modyfikator dla przeciwnika przechodził przez Shoguna - Shogun jest z tego 'obwodu' wyłączony - Skalper daje +1 dla użytkownika oraz obniża o -1 F przeciwnika i właścicielowi zasadniczo nic do tego. Yuichiro podwaja efekty broni dla samurajów - trudno powiedzieć żeby efektem działania Skalpera jaki może otrzymać SAMURAJ było to, że Samuraj go trzymający obniża WW przeciwnika. Jeszcze trudniej to połączyć z podwajaniem ujemnego modyfikatora wynikającego z Shoguna - bo Shogun powoduje, że SKALPER dodaje dodatkowe +6 (w sumie 7), ale ujemny modyfikator już nie do końca jest nawet powiązany z samym Skalperem.
Tytuł: Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
Wiadomość wysłana przez: Muleq w Sierpień 30, 2011, 08:56:03 pm
Nie dla samuraja! Samuraj otrzymuje podwójny efekt broni. Efekt jest +/- a nie tylko +. Przecież minus to nie jest efekt dla przeciwnika ale efekt działania Skalpera.
Tytuł: Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
Wiadomość wysłana przez: pretorianstalker w Sierpień 30, 2011, 08:58:27 pm
Weź się dobrze zastanów zanim znowu powtórzysz to samo. Skalper - SKalper jako karta ekwipunku daje +1 dla właściciela i -1 dla przeciwnika. Nie ma słowa o tym, że skalper powoduje, iż samuraj obniża WW przeciwnika. Ten efekt nie dotyczy w żaden sposób samuraja, a tylko jego przeciwnika.

PS. I możesz śmiało zmienić awatar na jakieś cztery lata bo w tej kampanii wyborczej i tak sie nie przyda :P
Tytuł: Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
Wiadomość wysłana przez: Muleq w Sierpień 30, 2011, 09:11:59 pm
Efektem działania Skalpera jest +1 dla samuraja i - 1 dla przeciwnika.
Skalper w rekach shoguna dodaje dodaktowe +/- 6.
Youichiro podwaja efekt broni samurajów również minus bo to wciąż jest efekt Skalpera.

Ps.
Nie wiedziałem że z taką atencją sledzisz postępy w zbieraniu głosów przez KNP  ;)
Tytuł: Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
Wiadomość wysłana przez: pretorianstalker w Sierpień 30, 2011, 09:14:57 pm
Weź angielskie karty i czytaj dokładnie. Zwróć szczególną uwagę na zapis na Shogunie - zdanie z 'provides' i 'is penalized' oraz na Yuichiro 'SAMURAI gain'. Potem polecam dwu- lub trzykrotnie przeczytać posty, w których dokładniej tłumaczę o co chodzi i pokazać błędy w moim rozumowaniu.

PS. Ślędzę wiadomości z kraju ;)
Tytuł: Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
Wiadomość wysłana przez: Muleq w Sierpień 30, 2011, 09:29:38 pm
Ale przecież zdolnosc shoguna nie można traktowac jako zawieszonej w próżni. Ona cały czas dotyczy efektu działania skalpera.

Gdyby Skalpera używał Youichiro dostawałby +/- 2. Tak czy nie?





Tytuł: Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
Wiadomość wysłana przez: pretorianstalker w Sierpień 30, 2011, 09:40:58 pm
Podstawowy argument przeciwko -14 to fakt iż efekt skalpera polegający na odejmowaniu nie jest efektem, który otrzymuje Samuraj. Weźmy np takie Dai-Sho. Gdyby dodatkowo miało np jakiś globalny efekt - np potraja niczym Kula współczynniki Kroczących i daje dodatkowe +6 właścicielowi. Jeśli damy ją Shogunowi i w grze będzie Yuichiro to będzie mnożyła przez 6? Nie... Efekt jest globalny i nie dotyczy samurajów, a więc Yuichiro powoduje, że Samuraj dostaje podwojony efekt tej broni czyli +12. Działanie Skalpera obniżające WW nie ma związku z Samurajami, a więc Yuichiro na to nie wpływa.
A więc Yuichiro ze Skalperem nie będzie miał +2 i obniżał o 2, ale będzie dostawał podwójny efekt +2, natomiast efekt dla przeciwnika pozostanie bez zmian.
Tytuł: Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
Wiadomość wysłana przez: Kruk w Sierpień 31, 2011, 12:24:11 am
Po przeczytaniu powyższych postów, skłaniałbym się ku opcji +14/-7.
Tytuł: Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
Wiadomość wysłana przez: Muleq w Sierpień 31, 2011, 04:20:30 pm
I Ty Brutusie przeciwko mnie! ;)

Rozumiem o co wam chodzi ale uważam ze robicie błąd dzieląc efekt broni na efekt dla wojownika, który z niej korzysta i na efekt dla przeciwnika. Wg mnie efekt jest jeden a jego zalety lub wady moga dotyczyc róznych wojowników. Tak czy inaczej zostałem przegłosowany wiec zostaje po Waszemu +14/-7 .
Tytuł: Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
Wiadomość wysłana przez: pretorianstalker w Sierpień 31, 2011, 05:24:54 pm
Właśnie w tym rzecz, że efekty zasadniczo są dwa - bonus dla właściciela i modyfikator dla innego wojownika. Tak jak np dai-sho - +6 do WW i bonus dla całej Mishimy czy np Shillelagh.
Tytuł: Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
Wiadomość wysłana przez: Snake PL_issken w Czerwiec 05, 2012, 06:28:49 pm
Czy można do tego zestawu dołożyć Więź z Bronią?
Tytuł: Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
Wiadomość wysłana przez: pretorianstalker w Czerwiec 05, 2012, 09:51:23 pm
Można, bo czemu nie? :)
Tytuł: Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
Wiadomość wysłana przez: Snake PL_issken w Czerwiec 06, 2012, 03:13:47 pm
Z Więzią wyjdzie +21 czy +28?
Tytuł: Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
Wiadomość wysłana przez: pretorianstalker w Czerwiec 06, 2012, 03:18:31 pm
+28