Forum Doom Trooper

Zasady gry => Zasady ogólne => Wątek zaczęty przez: Kapitan Shinobi w Listopad 20, 2019, 10:00:38 pm

Tytuł: Usuwanie kart z gry
Wiadomość wysłana przez: Kapitan Shinobi w Listopad 20, 2019, 10:00:38 pm
Czy jeśli karta bazowa jest usuwana z gry, to dołączenia też są usuwane wraz z nią?
2 krótkie przykłady:
a)
Walczę (czymkolwiek) z Niszczycielem i przegrywam. Mój wojak jest "usuw", ale ma np. Broń z Celownikiem, jakąś specjalkę typu Przednia Straż, Honorowa Służba czy cokolwiek i 2 Mki na dokładkę. Co z tym całym "majdanem"?
b)
mam Longshore z Zaawansowanym Sys. ochronnym i ktoś miota Bombardowanie Planetarne. Miasto ma usuw ale co ze specjalką?
Tytuł: Odp: Usuwanie kart z gry
Wiadomość wysłana przez: Izzi w Listopad 20, 2019, 10:39:33 pm
Nie ma zapisu, że masz usunąć karty dołączone, więc usuwasz tylko kartę bazową, a resztę odrzucasz.
Tytuł: Odp: Usuwanie kart z gry
Wiadomość wysłana przez: Kapitan Shinobi w Listopad 21, 2019, 10:11:10 pm
Zawsze myślałem, że nie ma takiego zapisu, bo jest nie potrzebny. Dla mnie logicznym następstwem usunięcia z gry karty bazowej jest usuw kart dołączonych.
Taka analogia. Jak wojak (który ma coś tam, mniejsza co) zostaje odrzucony, to te "ataczmenty" też są odrzucane. Bo przecież nie zostają na stole. No i na tej zasadzie, po usunięciu wojaka, "ataczmenty" są usuwane wraz z nim.
Widzę, że moja logika "doomtrooperowa" jest nieco odległa od ogólnie przyjętej  ;)

W tej sytuacji zdolność "zabici przez niego są usuwani z gry" (np. u Niszczyciela) jest znacznie słabsza, niż mogłaby potencjalnie być.
Tytuł: Odp: Usuwanie kart z gry
Wiadomość wysłana przez: pretorianstalker w Listopad 22, 2019, 12:12:11 am
Niewiele to zmienia w przypadku Niszczyciela. :) Tak zwane "choinki" na turniejach to rzadkość... Od czasów Czaszek :D
Tytuł: Odp: Usuwanie kart z gry
Wiadomość wysłana przez: Kapitan Shinobi w Listopad 22, 2019, 10:00:48 pm
Śmiem się nie zgodzić, co prawda byłem na aż jednym turnieju, ale dobrze pamiętam
Że Izzi ciągle dokładał coś swoim Robotom, głównie Relikty, typu Okruch czy Pancerz Leg.;
Blitztanki u Jaśka
no i Prorocy na Wołach u Ciebie.
Chyba tylko Ctulhu nic nie dokładał swoim Wilkom, szedł w ilość ;). Za to miał Crenshawa z Morta, który też ma usuwanie.
Ja sam szedłem w Granaty P-p.
Także byłoby co usuwać (gdybym tylko miał taką możliwość). Oczywiście do choinek to daleko, ale usunięcie nawet tylko jednej karty dodatkowej to spory plus. Co byś zrobił bez wołów? Mógłbyś przewijać talię w kółko, a i tak one by siedziały grzecznie na stosie anihilowanym ;) Izzi'emu bez reliktów też byłoby trudniej się budować. Itd.