Październik 22, 2018, 08:38:02 pm

Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.

Wiadomości - Izzi

Strony: [1] 2 3 ... 10
1
Turnieje/rozgrywki / Odp: Sabat Fiction Fest 2018 - 17-19 sierpnia
« dnia: Sierpień 10, 2018, 04:11:53 pm »
Nie wydaję mi się konieczne ograniczenie wszystkich misji do 1 sztuki.

Proponuję misje do 3, ale Chwała Cesarzowi i Solidarity do 1 sztuki.

2
Turnieje/rozgrywki / Odp: Sabat Fiction Fest 2018 - 17-19 sierpnia
« dnia: Sierpień 09, 2018, 09:34:11 pm »
Zasady spoko, jakąś talię się wymyśli.
Tłumów nie będzie, więc nawet przy setkach powinno to jakoś pójść.

Jedynie jeśli chodzi o zakazane (lub częściowo zakazane) dodałbym misje. Jak nie wszystkie to Chwała Cesarzowi i Soldarity, bo to nudne będzie jak trafi się kilka takich talii.

3
Turnieje/rozgrywki / Odp: Sabat Fiction Fest 2018 - 17-19 sierpnia
« dnia: Sierpień 09, 2018, 01:17:52 am »
Na tą chwilę wygląda, że dam radę przyjechać tak na 90%

Poza mną z BB powinny być jeszcze 2-3 osób, ale niech sami potwierdzą.

4
Karty / Odp: Sojusz cybertronic
« dnia: Maj 25, 2018, 09:12:44 am »
czy durand po odwiedzinach moze USE pancerz? moze. use znaczy tyle co korzystac.
czy durandowi po odwiedzinach mozna GIVE pancerz? nie.

Dlaczego nie??

Chyba chodziło o Pancerz Legendarnego Zabójcy, więc Durandowi po Odwiedzinach Ciemności już go nie możesz dać, bo nie jest już Żołnierzem Zagłady.

5
Karty / Odp: Club Arkadin
« dnia: Maj 20, 2018, 12:26:43 am »
Mi się wydaję, że ŻZ z Niesubordynacją nie dostanie bonusów z Club Arkadin.
Cytuj
Insubordination
PLAY ON ANY DOOMTROOPER AT ANY TIME. This warrior loses membership in 1 organization of you choice. Lose card-earned memberships first. If the warrior loses all memberships, it's a Freelancer until it gets another. Any points it earns become D.
Po niesubordynacji staje się tylko najemnikiem (o ile stracił ostatnią przynależność). Bonusu z Club Arkadin dostają tylko wojownicy z Przynależnością Ogólną (znaczek Kartelu na karcie), a niesubordynacja nie daje takiej przynależności.

Linki może nie działają, ale numery tematów ze starego forum się chyba zgadzają, więc ze starego linku wystarczy przekleić fragment po "topic=" na koniec linku z nowego adresu forum: "http://doomtrooper.pl/index.php?topic="

Link do wątku, do którego kierował Pretor to: http://doomtrooper.pl/index.php?topic=329.30

6
Turnieje/rozgrywki / Odp: Kiedy jakis turniej?
« dnia: Maj 15, 2018, 08:29:22 pm »
Wygląda na to, że będzie problem zagrać w najbliższym czasie.
Termin 09.06 odpada z uwagi na brak połowy ekipy z BB, przez co będzie problem z frekwencją.

Termin 25.05 jest jeszcze możliwy do zorganizowania, ale potrzebne by było większe zainteresowanie i szybkie deklaracje przyjazdu, bo musiałbym ogarnąć jeszcze jakieś miejsce na turniej, bo zwyczajowa kawiarnia-bar Tulipan jest niedostępna w tym terminie.

Zasady wstępnie takie jak na ostatnim BeBeKonie, czyli: http://doomtrooper.pl/index.php?topic=2752.0

Zawsze możemy pomyśleć też nad terminem późniejszym w czerwcu/lipcu.

7
Turnieje/rozgrywki / Odp: Kiedy jakis turniej?
« dnia: Maj 05, 2018, 12:24:33 pm »
Propozycja terminów na turniej w Bielsku: 26.05 lub 09.06.
Proszę o informację, który by wam bardziej pasował i wstępne deklaracje ;)

8
Karty / Odp: Klein Helitek "Ważka"
« dnia: Maj 05, 2018, 12:21:25 pm »
Wczoraj podczas gry pojawiła się różnica w interpretacji działania ważki z paroma kartami, więc postanowiłem odkurzyć ten wątek. Ja akurat skłaniam się do działania przedstawionego powyżej, które wynika przede wszystkim z różnic w zapisach ekwipunków takich jak: "attach", "use" i "equip", ale wczoraj niestety zostałem przegłosowany, więc może jak w jednym poście przedstawie to jak ja rozumiem działanie ważki z paroma kartami i koledzy zmienia swoje heretyckie poglądy 8) Do rzeczy.

KLEIN HELITEK DRAGONFLY
ADD TO YOUR SQUAD AS ONE ACTION. AIRSHIP and VEHICLE. +5 to A. Holds up to three Bauhaus warriors (enter or exit the Dragonfly as one action each). Warriors in the Dragonfly may not use other Equipment cards, and can only be wounded by opponents using SHOOT WEAPONS or VEHICLES. If Dragonfly is discarded all warriors in the Dragonfly are killed (points are earned as normal).

Moim zdaniem z ważki jasno wynika, że jest ona dołączona bezpośrednio do szwadronu i wojownik, który wsiadł do niej w żadnym momencie nie staje się jej posiadaczem (bo nie ma mowy o żadnym "equip", "hold", "given", czy innym "attach"), a jest tylko użytkownikiem - korzysta z efektów tego ekwipunku, przez co dotyczą go również jego ograniczenia (brak możliwości korzystania z innych kart ekwipunku i umiera wraz z zestrzeloną ważką). Można to trochę rozumieć, że to wojownicy są podłączeni pod ważkę, a nie odwrotnie.

A tu problemy jakie wczoraj się pojawiły i rozwiązanie, które ja przedstawiałem:
1. Ważka z wojownikiem + Sojusz Bauhaus + Gniew Algerotha/Brak paliwa/Wiek katastrof/itp.
Ważka spada, bo sojusz broni tylko ekwipunki dołączone do wojowników. Analogicznie będzie z Grabieżcą i wyznawcą Algerotha + Gniew Algerotha = Grabieżca spada.
[BAUHAUS. Equipment cards attached to your Bauhaus warriors may never be discarded unless possessing warrior is also discarded.]

2. Ważka z wojownikiem + Uszkodzenie/Sabotaż
Nie można w ogóle zagrać uszkodzenia, bo ważka nie jest ekwipunkiem wojownika. Sabotaż na Bauhaus też nie odrzuci ważki.
[Malfunction! PLAY ON ANY WARRIOR AT ANY TIME. One of the affected warrior's weapons or equipment cards, chosen by you, is discarded.]
[Sabotage! PLAY AT ANY TIME. Choose one of the five corporations, the Brotherhood, or the Dark Legion. All the members of that organization in play must discard all of their equipment cards.]

3. Ważka + wojownik, który nie może posiadać ekwipunku (ma zapis typu "may never be equiped", czy "may not be given equipment")
Może normalnie wsiąść do ważki. Nie pozwoliłby na to tylko zapis typu "may never use equipment cards".
Analogicznie Triangulator + Zhurgon (przykład z wczorajszej gry), Zhurgon normalnie dostaje bonus z Triangulatora albo Grabieżca + Biogigant, gdzie wielki mięśniak wsiada do malutkiego pojazdu.

4. Ważka z wojownikiem + placówka
Wojownik za akcję musi wysiąść i za kolejną przejść na placówkę, bo jest ona dołączona do szwadronu i nie ma zasady pozwalającej ją przenieść na placówkę. Dodatkowo efekt ważki nie przechodzi do placówki, bo wojownik musi się znajdować w tym samym obszarze, aby móc z niej korzystać.

To chyba było na tyle, może jakiś inny przykład pojawi się jeszcze w trakcie dyskusji ;)

9
Turnieje/rozgrywki / Odp: Kiedy jakis turniej?
« dnia: Kwiecień 12, 2018, 09:17:45 pm »
Pewnie w Bielsku też będziemy myśleć nad turniejem lub dwoma w tym roku.
Może spróbujemy coś jeszcze w maju zrobić.

10
Grupy regionalne / Odp: Bielsko-Biała
« dnia: Marzec 01, 2018, 05:57:53 pm »
Witam.
W B-B jest teraz ostoja z największą ilością aktywnych graczy, którzy robią mniej więcej połowę wymaganej frekwencji na turniejach ;)
Obecnie gramy trochę rzadziej, ale jak podeślesz na priv jakiś kontakt to pewnie się odezwiemy przed następną grą. W Bielsku gramy głównie rekreacyjnie na "duże talie" liczące po kilkaset kart, tematycznie pod daną korporację/legion/bractwo, ale myślę, że w razie czego będzie można też się kiedyś spotkać, by zagrać na talie turniejowe.
Kart na handel raczej mamy niewiele, ale jak będziesz w stanie podać jakąś listę to zobaczymy, co da się zrobić.

11
Turnieje/rozgrywki / Odp: Kiedy jakis turniej?
« dnia: Luty 21, 2018, 04:42:49 pm »
Postaram się być, ale jeszcze na tą chwilę nie jestem pewien, czy na pewno uda mi się przyjechać. Na razie możecie na mnie liczyć na 60% :)

12
Talie/taktyki / Talie turniejowe - Bielsko-Biała 2017 (BeBekon świąteczny)
« dnia: Grudzień 19, 2017, 06:06:38 pm »
Talia z miejsca pierwszego:

"Nie jest Ci wstyd grać czymś takim?"


TALIA (60 kart):
Wojownicy (5):
Toshiro x 1
Bauhaus security guard x 2
Luterański wierny x 1
Herold dnia sądu x 1

Umocnienia (5):
Archiwa bractwa x 1
Katedry (różne) x 4

Misje (4):
Infiltracja x 4

Sztuka (1):
Repudiate x 1

Karty Specjalne (45):

Zakłócenia łączności x 5
Inspiracja x 5
Ukryte siły x 5
Niespodziewana inwazja x 4
Play it again x 3
Skradzione papiery x 3
Szczęście x 3
Ujawnienie przeznaczenia x 2
Na czarną godzinę x 2
Secret x 2
Czwarty zakon x 1
Ciężkie czasy x 1
Wybieg x 1
Boskie natchnienie x 1
Zamówienie x 1
Dar losu x 1
Druga szansa x 1
Przykra niespodzinka x 1
Fala prawości x 1
Wykrycie agnetów x 1
Joker x 1

SIDEBAR (25):
Wojownicy (1):
Mercenery x 1

Ekwipunek (2):

Przenośna mina x 1
Niewinna sztuczka x 1

Relikty (1):
Kryształ wizji x 1

Mroczna harmonia (1):
Sen x 1

Sztuka (1):
Samodoskonalenie x 1

Karty Specjalne (19):
Fill'em up x 5
Szczęście x 2
Zwrot podatku x 2
Sztuka pokoju x 2
Wymiana x 1
Na czarną godzinę x 1
Secret x 1
Trening x 1
Nieudany czar x 1
Wykrycie agnetów x 1
Carnage x 1
Nadwyżki x 1

Talia pomimo tego, że miała 60 kart, to po wymianie 16 kart pozwalała na zmianę taktyki (ze złej na jeszcze gorszą ;) ). Podstawową podmianę kart oznaczyłem kolorami.

Początkowo chciałem grać szybką talią na wymianę, której testy wypadły całkiem nieźle, ale już po drugiej grze  wróciłem do moich ukochanych misji i tak dograłem turniej. Dlatego jako podstawowy wariant przedstawiam powyżej wersje na infiltrację którą na turnieju wygrałem 4/4 gry, natomiast wymianą 1/2.

Zamysł taktyczny obu talii prosty:
1) Katedra --> infiltracja -- > niespodziewana inwazja, play it again i tak już do końca.
2) Zagrywać karty w turze przeciwnika (dzięki 5 x fill'em up), obracać talię, jak uzbiera się dość punktów to mercenery (opcjonalnie z samodoskonaleniem) --> zwrot podatku --> wymiana

Talie mało obronne, ale działały dostatecznie szybko by wygrać grę.

13
Dziękuję wszystkim za przybycie i możliwość rozegrania kolejnego turnieju DT!
Udało się nam zagrać w siedem osób. Bielsko ponownie zwycięskie u siebie i utrzymało koronę 8)
Talie dość zróżnicowane mimo trzech abominacji grających samych ze sobą (o czym szczegóły wkrótce ;) )

Pozdrawiam i zapraszam na następny turniej do BB, który pewnie będziemy organizować jakoś na wiosnę.

14
Pewnie też wpadnę, bo blisko i jest lany Kozel 8)

Co do zasad to popieram, że przy czarach po 5 sztuk to pełny sidebar, w innym wypadku ograniczony lub w ogóle.

Dodatkowo martwi mnie równoczesne dopuszczenie mercenery i owcy na rzeź oraz nietoperzy z wymianą. Może dodać przy tych kartach również wybór jak przy wybiegu?
Wolałbym też minę ograniczoną do 1 sztuki.

15
Talie/taktyki / Odp: Talie turniejowe - Kielce 2017 (Sabat Fiction Fest)
« dnia: Październik 19, 2017, 10:25:21 pm »
Talia z trzeciego miejsca: "Żałosny Capitol. Smutny Myśliwiec. Śmieszny karabin"

Talia (72 karty):
Wojownicy (7):
Generał Michael Kell x1
Kapitan x1
Żołnierz wolności x3
Eva Valmonte x1
Luterański wierny x1

Relikty (3)
Rozkaz ataku x2
Pancerz legendarnego zabójcy x1

Ekwipunek (6):
AH/UH-19 x2
DPAT-9 x2
Przenośna mina x1
Niewinna sztuczka x1

Umocnienia (3):
Archiwa bractwa x1
Bank kardynała x1
Urządzenie naprowadzające x1

Specjalki (53):
Zakłócenia łączności x5
Ukryte siły x5
Skradzione papiery x5
Inspiracja x5
Szczęście x5
Ujawnienie przeznaczenia x3
Na czarną godzinę x3
Wykrycie agentów x2
Zamówienie x1
Dar losu x1
Podaj dalej x1
Druga szansa x1
Shore leave x1
Play it again x1
Zaginiony w akcji x1
Śmiertelna rana x1
Ciężkie czasy x1
Hasty getaway x1
Oszustwo! x1
Przeniesienie x1
Joker x1
Ucieczka x1
Fala prawości x1
Grabież x1
Ostateczne natarcie x1
Przykra niespodzianka x1
Czwarty zakon x1
Przeprogramowanie x1

Sidebar (5):
Mitch hunter x1
Władca cieni x1
Carnage x1
Zawodna harmonia x1
Reflection x1

Talia bardzo podobna do tej z Sabatonu 2016, brak treningu utrudnił rozgrywkę, dlatego dorzuciłem dpata, by mieć co robić jak nie ma pustego ;) Na talię, która miała przede wszystkim jechać w klatę, to była jednak za duża i za wolna, a walczyło się nią słabo... Podsumowywując, to szału nie było, dobrze że byłem chociaż trzeci.

Strony: [1] 2 3 ... 10