Luty 23, 2018, 09:17:36 am

Autor Wątek: Pierwszeństwo w zagrywaniu kart  (Przeczytany 5429 razy)

Offline bogus

  • **
  • Wiadomości: 107
    • Zobacz profil
Pierwszeństwo w zagrywaniu kart
« dnia: Maj 15, 2006, 12:30:57 am »
Jest taka sytuacja, że ktoś czai sie z Powiewem Wątpliwości albo czymś w tym rodzaju aż dobiorę do 7 kart, a ja wiem, że się czai  8) i po dobraniu kart chcę rzucic np. Zaginionego w Akcji. Ktoś ma pierwszeństwo? Czy kto pierwszy, ten lepszy?  :mrgreen:

bogus, bądź łaskaw stosować chociaż podstawowe zasady ortografii i interpunkcji. Nieprzyjemnie się coś takiego czyta - Moderator Diablerist
« Ostatnia zmiana: Luty 19, 2009, 05:01:44 pm wysłana przez Nekro »

Offline Nicodemus

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 592
    • Status GG
    • Zobacz profil
    • http://www.doomtrooper.pl
Pierwszeństwo
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 15, 2006, 12:33:41 am »
W doom trooperze nie ma czegos takiego jak "kto pierwszy ten lepszy" Kiedy konczysz dobierac karty mowisz ze zakonczyles faze dobierania i wtedy gracze moga na to odpowiedziec, a pozniej wykonujesz akcje.

Offline Diablerist

  • *****
  • Wiadomości: 1508
  • Valpurgius?
    • Zobacz profil
Pierwszeństwo
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 15, 2006, 02:29:51 am »
Wydaję mi się, że jednak ten, czyjego jest obecnie tura ma prawo jako pierwszy zagrać jedną kartę zagrywaną w Dowolnym Momencie, a dopiero później przeciwnik. Tak więc Zaginionego zdążyłbyś rzucić.

Offline koszal

  • **
  • Wiadomości: 237
    • Zobacz profil
Pierwszeństwo
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 15, 2006, 09:28:52 am »
Istnieje coś takiego jak zasady fair play.
Pamiętać jaednak należy, że na każde działanie Gracza, każdy inny Gracz ma prawo zareagować.

Offline pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 5266
    • Zobacz profil
Pierwszeństwo
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 15, 2006, 11:42:25 am »
Nie na każde działanie niestety :)
Po zakończeniu dobierania, które jest jednym momentem, przechodzimy do kroku 2, gdzie pierwszeństwo w zagrywaniu kart ma gracz aktywny - czyli ten, którego mamy turę.
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

Offline Nekro

  • phpBB Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 1975
  • Coś W Dowolnej?
    • Status GG
    • Zobacz profil
Pierwszeństwo
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 18, 2006, 01:38:21 pm »
Ale mimo wszystko gracz bierny ma prawo zagrać powiew, inspirację i wybieg - czyż nie.

Offline pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 5266
    • Zobacz profil
Pierwszeństwo
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 18, 2006, 02:45:37 pm »
Tak, ale dopiero po tym jak gracz aktywny zagra kartę zagrywaną w dowolny momencie, może natomiast rzucić kartę zagrywaną w dowolnym momencie jeszcze przed wykonaniem jakichkolwiek akcji przez gracza aktywnego. Jeżeli ten nie zagrywa żadnych kart zagrywanych w dowolnym momencie i chce przejść do akcji, gracz "bierny" może skorzystać z takich kart.
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

Offline bogus

  • **
  • Wiadomości: 107
    • Zobacz profil
Pierwszeństwo
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 18, 2006, 06:59:20 pm »
no tak ale kto mowi w trakcie gry ze chce przejsc do kroku wykonywania akcji  :mrgreen:

Offline pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 5266
    • Zobacz profil
Pierwszeństwo
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 18, 2006, 07:51:48 pm »
Krok wykonywania akcji zaczyna się po dobraniu kart - pomiędzy zakończeniem dobierania i krokiem 2 nie ma nic :) Przechodzimy automatycznie. Jeżeli komuś zależy, aby zagrac kartę przed wykonaniem akcji przez przeciwenika, może zapytać czy już zamierza wykonywać akcje, czy jeszcze nie :) Na turnieju tak niestety robiłem bo nie ma nikt zwyczaju oznajmiać, że zamierza wykonać pierwszą z dostępnych akcji, tylko od razu wszyscy mówią co właśnie dzięki tej akcji zrobili.
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

Offline stover

  • *
  • Wiadomości: 21
    • Zobacz profil
Odp: Pierwszeństwo w zagrywaniu kart
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 26, 2014, 04:26:03 pm »
a co z  taką sytuacją :
wiemy że ktoś się czai z  "powiewem" a my dobraliśmy właśnie karty i teraz czy jako gracz który ma pierwszeństwo mogę spróbować uratować kilka kart chowając je pod archiwa bractwa ? na karcie jest opis any time ale czy takie działanie jest szybsze niż zagranie powiewu? ostatnio właśnie mieliśmy taką zagwozdkę


Offline pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 5266
    • Zobacz profil
Odp: Pierwszeństwo w zagrywaniu kart
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 26, 2014, 05:16:27 pm »
Po dobraniu kart automatycznie zaczyna się KROK 2. i pierwszeństwo w zagrywaniu kart ma aktywny gracz czyli ten, który karty właśnie dobrał. Może więc włożyć jedną kartę do Archiwów lub zagrać kartę zagrywaną w dowolnym momencie (lub w dowolnym momencie podczas własnej tury i tym podobne). Potem automatycznie oddaję inicjatywę przeciwnikowi, który może zagrać kartę zagrywaną w dowolnym momencie lub nie reagować.
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.