Październik 20, 2018, 10:26:26 pm

Autor Wątek: Samodoskonalenie  (Przeczytany 2340 razy)

Engineer

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 83
    • Zobacz profil
Samodoskonalenie
« dnia: Wrzesień 30, 2010, 01:57:48 pm »

Po długiej przerwie w graniu przeglądam talie turniejowe i widzę, że sporadycznie pojawia się tam samodoskonalenie po jednej sztuce, niekiedy dwie sztuki... Zastanawia mnie przyczyna tego, że gracze nie chcą tej karty stosować.

W czasach, kiedy grałem podstawą każdej talii Bractwa był samodoskonalący się Durand (niekiedy po 2-3 razy na turę) razem z nietykalnością i Działkiem Automatycznym lub Księgą Praw, dzięki czemu kończył grę w jednej turze (no i był nietykalny, ale można było go odrzucić).

Początkowo myślałem, że samodoskonalenie działa tylko na bazowe statystyki, ale na karcie jest napisane "SZTUKA PRZEMIAN. UŻYJ W DOWOLNYM MOMENCIE. Wojownik, który rzucił ten czar, ma podwojone WW, S, P i W do końca twojej następnej rundy." - czyli nic o bazowych.

Trochę to dla mnie dziwne, no ale taka taktyka była daaaawno temu, kiedy zasady były nie ujednolicone, a internet to miał może 1 na 100 w moim mieście.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 30, 2010, 02:00:32 pm wysłana przez Engineer »
Zapisane

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5302
    • Zobacz profil
Odp: Samodoskonalenie
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 30, 2010, 03:38:58 pm »

Jeśli pojawia się ta karta jako jedna czy dwie sztuki to znaczy, że ludzie tym grają :) Nikt nie pakuje 5 szt tej karty bo to nie ma sensu. Lepiej mieć jedną czy dwie sztuki + np Przywołanie zaklęcia. Zazwyczaj wystarczy raz rzucić ten czar w dobrym momencie żeby zarobić odpowiednią ilość PZ żeby wygrać. Nikt nie będzie tego rzucał na Duranda, którym będzie chciał wjeżdżać pare tur z rzędu - taki Durand o wartości 28 lub więcej na stole to łakomy kąsek dla przeciwnika.
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

Engineer

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 83
    • Zobacz profil
Odp: Samodoskonalenie
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 30, 2010, 06:06:59 pm »

Nikt nie będzie tego rzucał na Duranda, którym będzie chciał wjeżdżać pare tur z rzędu - taki Durand o wartości 28 lub więcej na stole to łakomy kąsek dla przeciwnika.

Dlatego my zawsze zagrywaliśmy Samodoskonalenie razem z Nietykalnością :D. Tak tylko wspominam, jak się kiedyś grało...
Zapisane

Marqwitch

  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1199
  • Pożeracz Dusz(onek)
    • Zobacz profil
Odp: Samodoskonalenie
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 04, 2010, 11:09:48 am »

Początkowo myślałem, że samodoskonalenie działa tylko na bazowe statystyki, ale na karcie jest napisane "SZTUKA PRZEMIAN. UŻYJ W DOWOLNYM MOMENCIE. Wojownik, który rzucił ten czar, ma podwojone WW, S, P i W do końca twojej następnej rundy." - czyli nic o bazowych.
SAMODOSKONALENIE owszem nie działa na współczynniki bazowe, ale nie działa też na zmodyfikowane - wynikający z niego modyfikator stosujemy zaraz po modyfikowaniu cech bazowych. Ponadto w DT działa zasada matematyczna: najpierw mnożymy i dzielimy, później dodajemy i odejmujemy.

Ustaliliśmy też, że SAMODOSKONALENIE nie jest kumulatywne - gdyby było, głupi REWIZOR za pomocą samych SAMODOSKONALEŃ mógłby za jednym atakiem zdobyć 48Z, a przy pomocy dodatkowych kart nawet jakieś 206158430208Z (lub więcej, przy odpowiednio pomieszanej talii).

Nikt nie będzie tego rzucał na Duranda, którym będzie chciał wjeżdżać pare tur z rzędu - taki Durand o wartości 28 lub więcej na stole to łakomy kąsek dla przeciwnika.

Dlatego my zawsze zagrywaliśmy Samodoskonalenie razem z Nietykalnością :D. Tak tylko wspominam, jak się kiedyś grało...
Nawet na samodoskonalącego się i nietykalnego Duranda znajdą się sposoby - nawet jego można uśmiercić za punkty.
Zapisane

Skoq

  • phpBB Moderatorzy
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2652
  • Przeszywające Spojrzenie Szeryfa:)
    • Zobacz profil
Odp: Samodoskonalenie
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 04, 2010, 12:47:06 pm »

Marqwitch, sprecyzuj, może podając jakiś przykład  ;D :

"SAMODOSKONALENIE owszem nie działa na współczynniki bazowe, ale nie działa też na zmodyfikowane - wynikający z niego modyfikator stosujemy zaraz po modyfikowaniu cech bazowych"

No i jak masz sposób na takiego Duranda, to się pochwal... ;)
Zapisane
Berta Builder v 8.7 :D

Qlig

  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 794
  • Władca Pechów
    • Zobacz profil
Odp: Samodoskonalenie
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 04, 2010, 01:40:09 pm »

amnesia + alakhai z mina :D
Zapisane
ktoś będzie miał przerażającego pecha...

Skoq

  • phpBB Moderatorzy
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2652
  • Przeszywające Spojrzenie Szeryfa:)
    • Zobacz profil
Odp: Samodoskonalenie
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 04, 2010, 01:45:00 pm »

I o to chodziło - żeby pytający dowiedział się jak najwięcej - korzystaj i pytaj dalej Engineer  ;).
Zapisane
Berta Builder v 8.7 :D

Engineer

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 83
    • Zobacz profil
Odp: Samodoskonalenie
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 04, 2010, 02:46:30 pm »

W sumie to już nie ma o co pytać. Rozumiem, że przyjęliście zasadę, że Samodoskonalić można się tylko raz na turę, choć nie wynika to z zapisu na karcie. Przy 5xSamodoskonalenie taki Durand miał całkiem fajne statsy...
« Ostatnia zmiana: Październik 22, 2010, 11:35:56 pm wysłana przez Nekro »
Zapisane

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5302
    • Zobacz profil
Odp: Samodoskonalenie
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 04, 2010, 03:58:31 pm »

Nie wynika to z karty, że nie jest kumulatywna, bo cała sztuka taka jest - jeden taki sam czar w jednym momencie.
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

Qlig

  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 794
  • Władca Pechów
    • Zobacz profil
Odp: Samodoskonalenie
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 31, 2017, 08:35:04 am »

żeby mieć pewność, revizor z kołem zębatym z wilczym pazurem i samodoskonaleniem bedzie miał W = 12, tak?
Zapisane
ktoś będzie miał przerażającego pecha...

Izzi

  • **
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 145
    • Zobacz profil
Odp: Samodoskonalenie
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 31, 2017, 03:37:58 pm »

Mi się wydaje, że będzie miał 9 wartości.
T-32 podwaja wartość bazową, tak samo jak samodoskonalenie, czyli w wypadku rewizora można przyjąć, że każde z nich daje mu +3.
W którymś z wątków o misjach było sporo napisane jak rozpatrywać wykonanie kilku misji, które dają wielokrotność wartości wojownika w PZ. Tu sytuacja będzie analogiczna.
Zapisane
Sic vis pacem, para bellum

Qba

  • **
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 208
  • po namyśle:D
    • Zobacz profil
Odp: Samodoskonalenie
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 31, 2017, 04:39:00 pm »

Bedzie mial 9 bo to sie liczy tak jak pisze Izzi.
Zapisane
"JASZCZOMP" BRACTWA:D

Skoq

  • phpBB Moderatorzy
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2652
  • Przeszywające Spojrzenie Szeryfa:)
    • Zobacz profil
Odp: Samodoskonalenie
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 31, 2017, 04:53:01 pm »

Będzie miał same 12-tki - niby czemu miałby mieć 9? 3x2x2 - nic nie pisze o bazowych i modyfikowanych więc x4. Lepiej Durand - 44 44 44 56 :)
Zapisane
Berta Builder v 8.7 :D

Qba

  • **
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 208
  • po namyśle:D
    • Zobacz profil
Odp: Samodoskonalenie
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 31, 2017, 08:17:51 pm »

Rzeczywiscie Skoqu ma racje sprawdzilem brzmienie tych kart obie modyfikuja modyfikowane staty wiec 12.
Skoqu dostales moj nr tel??
Zapisane
"JASZCZOMP" BRACTWA:D

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5302
    • Zobacz profil
Odp: Samodoskonalenie
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 31, 2017, 08:26:43 pm »

Misje i Samodoskonalenie nie są podobnymi sytuacjami. A gdyby obydwie karty działały na statystyki bazowe to działała by tylko jedna. Nie ma też powodu żeby misje się przez siebie mnożyły - każdą wykonujesz oddzielnie i za każdą masz osobną nagrodę. Misje się sumują.
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.