Maj 21, 2019, 05:10:24 pm

Autor Wątek: Faza modyfikacji współczyników walki  (Przeczytany 6614 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bogus

  • **
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 107
    • Zobacz profil
Faza modyfikacji współczyników walki
« dnia: Maj 22, 2006, 12:08:21 am »

Rozumiem że w tej fazie korzysta się sztuki takiej jak "samodoskonalenie" i MH takiej jak "zdolność przemiany". I tu moje pytanie: za pomocą "zdolności przemiany" mogę zmieniać współczynniki aż do końca tej fazy czy tylko raz?
« Ostatnia zmiana: Luty 19, 2009, 04:22:54 pm wysłana przez Nekro »
Zapisane

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5413
    • Zobacz profil
faza modyfikacji
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 22, 2006, 01:13:46 pm »

Dowolną ilość razy :) W odpowiedzi na każdą karte specjalną możesz zmieniac współczynniki. Na końcu podczas obliczania współczynników i sprawdzania rezultatu musi wszystko byc ustalone.
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

koszal

  • **
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 237
    • Zobacz profil
faza modyfikacji
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 22, 2006, 01:42:38 pm »

To załóżmy hipotetycznie sytuację:
Wojownik ze zdolnością przemiany ładuje wszystko w P, a następnie używa szaleństwa bitewnego, aby kosztem P wzmocnić sobie WW. Jego przeciwnik w tym momencie zmienia taktykę walki i wojownik ze zdolnością przemiany ładuje wszystko w S. Jakie zatem ma WW, jeśli znowu taktyka ulegnie zmianie? Jakie ma P? Tak swobodnie je zmienia? Jeżeli tak swobodnie to dając zdolność przemiany wojownikowi obdarzonemu first strikiem mógłby on zaatakować z "pełną" WW a następnie obronić się z "pełnym" P.
Zapisane

bogus

  • **
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 107
    • Zobacz profil
faza modyfikacji
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 22, 2006, 01:47:15 pm »

no tak ale zmina taktyki odbywa sie przed modyfikacja tak wiec pozniej nie mozesz zmienic taktyki
Zapisane

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5413
    • Zobacz profil
faza modyfikacji
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 22, 2006, 01:54:36 pm »

Bzdura wychodzi tylko podczas first strike i sotsowania MOACB :)
Tutaj po prostu stosowałbym instynktowne zasady walki. Czyli wojownik ze zdolnością ustala cechy i potem modyfikuje je w odpowiedzi na wszystkie karty, co prowdzi do końcowego stanu w momencie spasowania obydwóch graczy.
Teraz sprawdzamy, czy atakujący z First strike trafia broniącego się (załóżmy, że atakuje gość ze zdolnościa przemiany), jeżeli ten ginie - koniec walki, nie ma problemu. Jeżeli jednak przeżyje, to jestesmy już po fazie modyfikacji i porównujemy tylko czy obrońca trafi przeciwnika przy jego aktualnym P.
Coś się nie podoba ?? :D
Tutaj nie patrzyłbym na MOACB, bo podaje ono, że są 2 fazy modyfikacji, tak samo jak 2 fazy przerywania walki, co jest bezsensowne :)
Niedługo rozpiszę własne MOACB w oparciu o stare, ale dopracuję je na tyle, aby nie było takich głupot jak w przyapdku starego. Głównie sprowadza się to do zmiany nierównoczesnej walki.
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

bogus

  • **
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 107
    • Zobacz profil
faza modyfikacji
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 22, 2006, 02:00:29 pm »

zaraz to jak atakuje np toshiro i zranie przeciwnika to on juz nie moze oddac ?

a jezeli tak to po co jest tekst na pancerzu leg. zab. : "jezeli przeciwnik przezyje , ma prawo mu sie zrewanzowac "
Zapisane

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5413
    • Zobacz profil
faza modyfikacji
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 22, 2006, 02:11:36 pm »

Chyba ten First strike właśnie do tego służy :) Inaczej jaki miałby sens?
Uważam, że walkę nierównoczesną powinno się rozstrzygać zupełnie tak jak walkę równoczesną, z tym, ze w fazie ustalania rezultatu po fazie modyfikacji, powinniśmy po prostu najpierw sprawdzić czy atakujący jako drugi przeżył i dopiero wtedy zadać ranę/zabić tego kto atakował jako pierwszy.
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5413
    • Zobacz profil
faza modyfikacji
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 22, 2006, 09:03:21 pm »

Warto jeszcze wspomnieć o dwóch rodzajach First Strike:
1. Typu Base set - jeżeli przeciwnik zostanie ranny to nie odpowiada (mimo iż przezył)
2. Typu expansions - przeciwnik odpowiada jeżeli tylko żyje.

Na pancerzu dodano ten tekst, aby było jasne jak ma się zachować wojownik walczący z posiadaczem pancerza.
Gdybyśmy mieli np. sytację taką:
Wojownik zostaje zraniony przez wojownika w Pancerzu. Aby przeżyć rzuca na siebie Uleczenie obrażeń - jest więc ranny. Według zasad First strike typu 1, nie mógłby odpowiedzieć, ale Pancerz to FS typu 2 - więc odpowiada.
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

koszal

  • **
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 237
    • Zobacz profil
faza modyfikacji
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 23, 2006, 01:17:14 pm »

Czyli w myśl tego Kritana ze zdolnością przemiany i lekkim odmrożeniem atakuje z WW 27, a następnie broni się z P 27 tak?
Zapisane

Diablerist

  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1508
  • Valpurgius?
    • Zobacz profil
faza modyfikacji
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 23, 2006, 01:29:38 pm »

Atakuje z WW=27, a jak zrani to walka się kończy. Jeśli nie zrani (taaa...) to broni się z P=O, bo już chyba ustaliliśmy, że 2-ie fazy modyfikacji to idiotyzm. Jeśli korzystać z wypocin Wintera to broni się z P=27 - bezsens :roll:
Zapisane

koszal

  • **
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 237
    • Zobacz profil
faza modyfikacji
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 23, 2006, 01:49:57 pm »

Niezupełnie o to mi chodzi. Nadal to jest jedna faza modyfikacji, tylko zdolność przemiany, w myśl tego co sugerujecie, pozwala dowolnie często gęsto i w dowolnym momencie modyfikować cechy, zatem przy walce niejednoczesnej robię to dwa razy.

Przy okazji mała herezja:
Co by było, gdyby wogóle odrzucić zasady walki Wintera? Tzn. zostawić tylko: Ustalenie obrońcy/agresora. Wybór taktyki. Wszystko co pomiędzy. Zmiana statusu wojownika. Przyznanie punktów. No co by było gdyby można w fazie Wszystko co pomiędzy swobodnie używać wszystkich mozliwych do użycia w walce kart? Na pierwszy rzut oka może i bez sensu, ale na drugi już nie tak źle.
Zapisane

Diablerist

  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1508
  • Valpurgius?
    • Zobacz profil
faza modyfikacji
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 23, 2006, 02:02:55 pm »

Podczas walki tylko dowolnym momencie fazy modyfikacji aż do jej zakończenia. Ewentualne rany zadawane są później. Poza tym można się modyfikować poza walką np. kiedy wiesz, że zagrasz Strumień Kwasu itp.

Mam nadzieję, że pstalker zrobi własne MOACB i będzie na tyle dobre, że znaczna większość je przyjmie. Ewentualnie wspólnymi siłami wprowadzimy poprawki.
Zapisane

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5413
    • Zobacz profil
faza modyfikacji
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 23, 2006, 04:46:14 pm »

Nie wiem czemu ja nie widzę tylu problemów co inni :)
Modyfikujesz tylko podczas fazy modyfikacji - na końcu ustalone współczynniki walki są brane do fazy okerślania wyniku, podczas, której nie można zmieniać nic, bo korzysta ona z danych pochodących z fazy modyfikacji. Przyjmijmy na własne potrzeby, że walka nierównoczesna, wygląda identycznie z walką równoczesną, a jedyna róznica to oddzielnie rozpatrywana faza sprawdzania rezultatu. Jeżeli po zakończeniu modyfikacji atakujący jako pierwszy zabije wroga - koniec, jezeli nie, tamten oddaje przy wykorzystaniu cech z fazy modyfikacji. Tylko faza modyfikacji jest tutaj pewnym momentem podczas którego mozna coś zrobic, potem korzystamy z danych z końca tej fazy i już nie ma znaczenia jak modyfikujemy cechy, gdyż i tak brane sa pod uwage cechy z ostatniego momentu fazy modyfikacji kiedy gracze mówia pas.
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

Diablerist

  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1508
  • Valpurgius?
    • Zobacz profil
faza modyfikacji
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 23, 2006, 07:11:19 pm »

Dokładnie tak być powinno. I myślę, że tak będziemy oficjalnie grać na wszelkich naszych imprezach.
Zapisane