Grudzień 13, 2018, 01:01:42 am
Strony: 1 ... 5 6 [7]   Do dołu

Autor Wątek: MOACB by pretorianstalker  (Przeczytany 27122 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Snake PL_issken

  • ****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 510
  • Look behind you, a Three-Headed Monkey!
    • Zobacz profil
Odp: MOACB by pretorianstalker
« Odpowiedź #90 dnia: Listopad 07, 2011, 05:02:16 pm »

Czy walka kończy się punktem 12 d)?
Think Again oraz Cornered działają aż do tego momentu?
Zapisane

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5317
    • Zobacz profil
Odp: MOACB by pretorianstalker
« Odpowiedź #91 dnia: Listopad 07, 2011, 09:46:21 pm »

Ostatnio chyba ustaliliśmy, że walka kończy się wraz z ostatnim punktem odnoszącym się do walki - czyli kontrowanie PZ wchodzi w walkę.
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

Snake PL_issken

  • ****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 510
  • Look behind you, a Three-Headed Monkey!
    • Zobacz profil
Odp: MOACB by pretorianstalker
« Odpowiedź #92 dnia: Listopad 14, 2011, 12:11:08 pm »

Fragment z Bojowego Stroju Mistyka:
If the affected warrior is a MYSTIC or KEEPER OF THE ART and it becomes wounded,
you may spend 3D immediately after that combat to heal the warrior.


Rozumiem, że "natychmiast po walce" oznacza natychmiast po punkcie 12 d)?
A co, jeśli ktoś zechce zagrać Ostateczne Natarcie? Kto ma pierwszeństwo i dlaczego?
Zapisane

Nekro

  • phpBB Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1992
  • Coś W Dowolnej?
    • Zobacz profil
Odp: MOACB by pretorianstalker
« Odpowiedź #93 dnia: Listopad 14, 2011, 12:20:22 pm »

To magiczne słowo immediately  ma tutaj ogromne znaczenie ponieważ immediately  ma pierwwszeństwo przed dowolnym momemtem. Immediately zagrywa ten pierwszy kto był agresorem bo on ma pierwszeństwo w zagrywaniu kart.
Zapisane

Snake PL_issken

  • ****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 510
  • Look behind you, a Three-Headed Monkey!
    • Zobacz profil
Odp: MOACB by pretorianstalker
« Odpowiedź #94 dnia: Sierpień 06, 2012, 02:31:52 pm »

7. Przerywanie walki.
Nie możemy zagrywać tutaj kart, które powinny zostać zagrane wcześniej - Przewaga taktyczna, Osłona tłumu itp.
Jeśli nie tutaj, to gdzie zagrywamy Osłonę?
A pole minowe? W tej fazie?
Zapisane

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5317
    • Zobacz profil
Odp: MOACB by pretorianstalker
« Odpowiedź #95 dnia: Sierpień 06, 2012, 07:27:56 pm »

Osłona tłumu w fazie zmiany agresora/obrońcy. Pole minowe w tej fazie.
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

Snake PL_issken

  • ****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 510
  • Look behind you, a Three-Headed Monkey!
    • Zobacz profil
Odp: MOACB by pretorianstalker
« Odpowiedź #96 dnia: Sierpień 11, 2012, 11:23:35 am »

Wczoraj w trakcie gry kolega zapytał: skąd się wzięło to deklarowanie ataku? Pierwszą fazą jest wyznaczenie agresora i obrońcy.
Sprawdziłem - faktycznie. Zarówno w instrukcji, jak i w MOACB Wintera nie ma fazy deklarowania ataku. W MOACB Pretora - podobnie.
No więc skąd to?
Zapisane

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5317
    • Zobacz profil
Odp: MOACB by pretorianstalker
« Odpowiedź #97 dnia: Sierpień 11, 2012, 12:57:17 pm »

Ano stąd, że są karty zagrywane w walce przed wyznaczeniem agresora i obrońcy. Tak samo są karty jak Przerwanie Linii dostawczej, a w instrukcji nei znajdziesz informacji, że faza dobierania ma etap przed dobraniem + dobieranie. Gdybyś nie deklarował, że akcja będzie akcją ataku/walką, to nie dałoby się wykorzystać np. Wywołania Bólu.
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

Snake PL_issken

  • ****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 510
  • Look behind you, a Three-Headed Monkey!
    • Zobacz profil
Odp: MOACB by pretorianstalker
« Odpowiedź #98 dnia: Sierpień 11, 2012, 02:24:07 pm »

No to mam jasność, dzięki.
Zapisane

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5317
    • Zobacz profil
Odp: MOACB by pretorianstalker
« Odpowiedź #99 dnia: Październik 30, 2012, 08:14:22 pm »

Na ostatnim turnieju kilka razy pojawiał się problem rzucania Skradzionych papierów na Ucieczki i Oszustwa. Po zastanowieniu się, doszedłem do wniosku, że zasadniczo nie powinno się dać kraść tego typu kart, bo będą one zagrywane natychmiast, podczas gdy czas ich zagrywania już minął lub nastąpi dopiero w kolejnym etapie danej fazy (kontrowania ran/przynzawania pkt). Są karty zagrywane Natychmiast po zranieniu - Ucieczka i karty zagrywane po zranieniu - Uleczenie obrażeń. Więc jeśli kradniemy Ucieczkę to automatycznie przechodzimy z nią do kolejnego etapu fazy kontrowania podczas gdy agresor może jeszcze np. zagrać Uleczenie obrażeń. Nie wiem jak jest z Oszustwem, bo nie wiem czy są karty zagrywane niekoniecznie 'natychmiast po' w tym wypadku, ale mechanizm ten sam więc tak samo powinno to zostać potraktowane. Uważam więc, że byłoby rozsądnie nie kraść kart, które muszą zostać zagrane w danej fazie, bo nie można zmienic fazy dopóki wszyscy nie spasują. Co wy na to?
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

Muleq

  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2145
    • Zobacz profil
Odp: MOACB by pretorianstalker
« Odpowiedź #100 dnia: Październik 30, 2012, 09:26:32 pm »

Ja jestem za.
Zapisane
KORWiN - 4,76% - a jednak naprzód!! :)

Muleq

  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2145
    • Zobacz profil
Odp: MOACB by pretorianstalker
« Odpowiedź #101 dnia: Listopad 04, 2012, 10:55:46 am »

Czy w takim wypadku również nie bedzie można zagrać Skradzionych na Hasty getaway?
Zapisane
KORWiN - 4,76% - a jednak naprzód!! :)

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5317
    • Zobacz profil
Odp: MOACB by pretorianstalker
« Odpowiedź #102 dnia: Listopad 04, 2012, 07:06:56 pm »

Będzie można, bo faza przerywania jest jedna dla obydwóch graczy. Zaczyna agresora i tyle, ale nie może zagrywać do skutku - np. hasty, potem próba z miną, potem Po Namyśle. Po jednej próbie może grać przeciwnik.
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.
Strony: 1 ... 5 6 [7]   Do góry