a sam fakt użycia słowa przekręci w cudzysłowu jest dla mnie lekko nie ma miejscu...
Słowo „przekręci” wziąłem w cudzysłów mając na myśli to, że przeciwnik może NIEUMYŚLNIE nie podać całej treści karty. Są karty, które mają proste działanie (np. Tchórzostwo) a są karty, które są już bardziej skomplikowane (np. Drut Kolczasty, Spotkanie na Szczycie etc.) i naprawdę łatwo nie przytoczyć któregoś z warunków jakimi obwarowane jest użycie tej karty (tym bardziej jak posiadacz karty sam nie zna języka karty, a tylko przytacza jego działanie z pamięci). Nigdy nie zostałem przez nikogo na turnieju umyślnie oszukany i absolutnie nie zakładam, że taka sytuacja może się kiedykolwiek na turnieju przydarzyć! Więc nie imputuj mi tego proszę, bo łatwo w taki sposób zrobić ze mnie „tego złego”, który zakłada, że na turniej przyjeżdżają oszuści i w ten sposób ośmieszyć jego argumenty…
jaki tu problem Hutnik, poznaj karty
Świetny argument. To znaczy, że mam znać na pamięć działanie wszystkich ok. 1100 kart Doom Troopera?? Trzeba było jeszcze dodać: „a jak Ci nie pasuje to możesz nie przyjeżdżać na turniej”. Jestem nowicjuszem na turniejach (zresztą rolnik też) i nie uważam, że powinienem znać na pamięć wszystkie karty. Zresztą jestem pewien, że także TY nie znasz na pamięć wszystkich kart, a tylko te grywane na turniejach. Jak ktoś złoży coś niekonwencjonalnego i wyskoczy z jakimiś dziwnymi rzadko granymi kartami to sam pewnie miałbyś problem z przytoczeniem z pamięci DOKŁADNEGO zapisu karty (np. Niezdarność, Przednia Straż i inne tego typu dziwne niegrywalne karty z długim opisem i stosunkowo skomplikowanym działaniem).
równie dobrze powinniśmy zobowiązać każdego gracza posiadającego kraty limited base set do posiadania skanów unlimited
Różnice między wersjami limited i unlimited są niewielkie (w polskiej wersji prawie żadne), trochę jest różnic w wersjach limited i unlimited angielskiej ale to naprawdę rzadkość, zresztą naprawdę mało kto gra tymi kartami. Więc nie uważam tego za jakiś problem.