Kwiecień 26, 2018, 11:38:52 am

Autor Wątek: Zasady pojazdów  (Przeczytany 16011 razy)

Offline pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 5271
    • Zobacz profil
Odp: Zasady pojazdów
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 25, 2006, 08:03:55 pm »
Dlatego pisze "benefits" - cios balonami zaporowymi po twarzy nie jest korzyścią, więc dotyczy ludzi w pojazdach. GOrzej już z kartą Reactive armor plates, ktora ewidentnie daje korzyść :D Ale tutaj można to usprawiedliwić, jezeli uznamy, że korzysć odnosi POJAZD a nie wojownik w pojeździe :)
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

Offline Diablerist

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 1508
  • Valpurgius?
    • Zobacz profil
Odp: Zasady pojazdów
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 01, 2006, 03:33:20 am »
No to w końcu korzystamy z tych zasad czy nie? Bo już się zgubiłem.
Jeszcze pytanko - Czy będąc w ukryciu można kogoś Ostrzelać Szarakiem lub wykonać jakiekolwiek Akcje Taktyczne typu rzut Granatem itp?

Offline Atticus

  • **
  • Wiadomości: 246
  • SideBar Master
    • Zobacz profil
Odp: Zasady pojazdów
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 01, 2006, 10:30:24 am »
No właśnie . Co się dzieje jak rzuci się tchórzostwo na wojownika w pojeździe ? Czy to znaczy  ,że musi się odkryć a potem wejść do pojazdu (2 akcje spadają) , żeby korzystać dalej z wehikułu ?

Offline bogus

  • **
  • Wiadomości: 107
    • Zobacz profil
Odp: Zasady pojazdów
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 01, 2006, 02:07:13 pm »
nic sie nie dzieje bo wojownik w pojezdzie nie moze sie ukrywac

no wlasnie nie podoba mi sie ten punkt c i osobiscie go nie stosuje  8)
ta zasada jest do dupy , glupie jest to ze np. tchurzostwem zmusza sie do opuszczenia pojazdu ,co normalnie zajmuje 1 akcje a w/w karta powoduje ukrycie sie a nie opuszczenie pojazdu wiec dlaczego mam wychodzic i to bez akcji , a siedzac w pojezdzie nie mogr sie ukrywac wiec sie nie ukrywam  :mrgreen:

Offline Diablerist

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 1508
  • Valpurgius?
    • Zobacz profil
Odp: Zasady pojazdów
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 01, 2006, 02:16:14 pm »
Przeczytaj sobie pierwszy post, punkt C.

Offline pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 5271
    • Zobacz profil
Odp: Zasady pojazdów
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 01, 2006, 06:01:34 pm »
Zasady miały być opcjonalene z tego co mi wiadomo :) Jak ktoś je lubi to mówi, że ich używamy i tyle. Organizator ewentualnych turniejów też ustala czy z nich korzysta czy nie.

Będąc w ukryciu nie można atakować i tak samo jak nie można wykonać akcji ataku na kogoś kogo zaatakować nie możemy to tak samo nie możemy wykonywać akcji ataku z ukrycia.
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

Offline Marqwitch

  • *****
  • Wiadomości: 1199
  • Pożeracz Dusz(onek)
    • Zobacz profil
Odp: Zasady pojazdów
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 25, 2010, 12:26:27 pm »
Co oznacza zdanie "No other weapons may be used when using..."?

Chyba przyjęło się u nas, że chodzi o "No weapons may be used when using...", ale czy twórcom tych kart nie chodziło może o "No other equipments may be used when using..."?

Winterowi często myliło się pojęcie 'controller' i 'owner' (a raczej były to dla niego pojęcia jednoznaczne), więc i tutaj mogło być podobnie (pomylone nazewnictwo 'weapon' i 'equipment').

Offline pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 5271
    • Zobacz profil
Odp: Zasady pojazdów
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 25, 2010, 12:29:07 pm »
Nie - pojazdy z innych dodatków też to mają. Gramy tak jak pisze.

EDIT: hmm... byłem pewny, że Autogyro tak ma... Ale nie - niezależnie od tego czy zapis ten jest tylko w base set czy nie to i tak od dawna gramy tak jak pisze :) nigdy nikt tego nie prostował ani nie było na ten temat żadnej dyskusji z udziałem Wintera np.

EDIT2: równie dobrze możńaby się czepiać zapisu na Pegasusie - skoro jest zapis, że może używać innego ekwipunku to co z kartami gdzie nie ma o tym słowa? Np autogyro. Albo zapis o Umocnieniach - jest zasada, że używać nie może, a na niektórych pojazdach też jest taki zapis, po co? :) Nie ma co doszukiwać się błędów na siłę.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 25, 2010, 12:38:02 pm wysłana przez pretorianstalker »
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

Offline Snake PL_issken

  • ****
  • Wiadomości: 504
  • Look behind you, a Three-Headed Monkey!
    • Zobacz profil
Odp: Zasady pojazdów
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 16, 2010, 01:47:02 pm »
Gwoli podsumowania, jak gramy pojazdami, bo czasem mi się to miesza.

1) Wojownik może być w pojeździe lub poza nim. (Jedna akcja na wyjście/wejście.)
2) Wojownik w pojeździe nie może się ukrywać i nie można tego wojownika zmusić do ukrycia.
3) Wojownik nie zostaje ranny, gdy jest wewnątrz i ktoś odrzuci jego pojazd.
4) Wojownik może wyjść z pojazdu, żeby użyć ekwipunku, którego nie może używać w pojeździe.
5) Wojownik może wyjść z pojazdu latającego lub z łodzi podwodnej i zaatakować wręcz.

Jeśli organizator turnieju podaje, że nie korzystamy z "dziwnych zasad dotyczących pojazdów",
chodzi o zmuszanie do ukrycia i ranienie, tak?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2010, 02:13:52 pm wysłana przez Snake PL_issken »

Offline pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 5271
    • Zobacz profil
Odp: Zasady pojazdów
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 16, 2010, 03:30:37 pm »
Chyba tak - nie wiem czy jeszcze coś tu powinno być. Chyba się wszystko zgadza.
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

Offline Muleq

  • *****
  • Wiadomości: 2140
    • Zobacz profil
Odp: Zasady pojazdów
« Odpowiedź #25 dnia: Wrzesień 25, 2011, 10:40:44 am »
Czy czołg Gryzzly może zagrać Samodoskonalenie gdy w grze jest Katedra Fukido?
KORWiN - 4,76% - a jednak naprzód!! :)

Offline necrobutcher

  • *****
  • Wiadomości: 728
    • Zobacz profil
Odp: Zasady pojazdów
« Odpowiedź #26 dnia: Wrzesień 25, 2011, 12:53:29 pm »
Ja bym powiedział że tak :)
Non Serviam !

Offline pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 5271
    • Zobacz profil
Odp: Zasady pojazdów
« Odpowiedź #27 dnia: Wrzesień 25, 2011, 01:21:56 pm »
A ja bym powiedział, że nie, bo jest pojazdem i nie korzysta z umocnień. Tak samo nie dostaje +2 od Heimburugu.
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

Offline Muleq

  • *****
  • Wiadomości: 2140
    • Zobacz profil
Odp: Zasady pojazdów
« Odpowiedź #28 dnia: Wrzesień 25, 2011, 01:30:23 pm »
No własnie tego sie obawiałem. Pytanie jak interpretujemy słowo "benefit"? Czy jako korzysci czy jako efekty?

Czy gdy w zasadach turniejowych napisane jest: "bez dziwnych zasad dotyczących pojazdów" to dotyczy to tej sytuacji czy nie?
KORWiN - 4,76% - a jednak naprzód!! :)

Offline pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 5271
    • Zobacz profil
Odp: Zasady pojazdów
« Odpowiedź #29 dnia: Wrzesień 25, 2011, 01:32:24 pm »
Dziwne zasady dotyczące pojazdów to jest to, że wojownik zostaje ranny jak pojazd dostanie z uszkodzenia. Benefit to raczej korzyści, aczkolwiek wielkiej różnicy nie ma - zazwyczaj będzie to jedno i to samo.
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.