Sierpień 14, 2018, 06:16:19 pm

Autor Wątek: Skalper + Shogun + Yuichiro  (Przeczytany 6213 razy)

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5294
    • Zobacz profil
Skalper + Shogun + Yuichiro
« dnia: Sierpień 26, 2011, 02:34:59 pm »

Jakie waszym zdaniem parametry będzie miał Shogun ze Skalperem w obecności Yuichiro i jakie ujemne modyfikatory będzie miał przeciwnik? Chciałbym usłyszeć pare opinii zanim sam się wypowiem :)
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

wybraniec22

  • ***
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 371
  • Znawca Sztuk - Zabijania
    • Status GG
    • Zobacz profil
Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 26, 2011, 05:16:04 pm »

Mi sie wydaje ze zdolnosc yuichiro dotyczy tylko broni ktorej uzywa shogun a nie wplywa na jego zdolnosci. Czyli wg mnie dostanie dodatkowe +1 do WW i -1 do WW przeciwnikowi


Pytanie: Czy ktos uwazany za Shoguna z Pierwsza poprawka w grze bedzie mial jego zdolnosc z korzystania ze Skalpera?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 26, 2011, 05:19:47 pm wysłana przez wybraniec22 »
Zapisane

Skoq

  • phpBB Moderatorzy
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2636
  • Przeszywające Spojrzenie Szeryfa:)
    • Zobacz profil
Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 26, 2011, 06:12:14 pm »

+8/-8 chyba... :)
Zapisane
Berta Builder v 8.7 :D

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5294
    • Zobacz profil
Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 26, 2011, 10:44:27 pm »

hehe... Ja obstawiam +14/-7 :D Ale czekam na dalsze opcje.

Może od razu wyjaśnię czemu tak, a nie inaczej. Zdolność Szoguna:
When The Shogun uses a Scalper it providesan additional +6 to F, and its opponent's F is penalized by an additional -6.

A więc - Skalper daje szogunowi nie +1, a +7 - tyle dodaje mu broń.

Yuichiro:
While in play your SAMURAI gain double the effects provided by their fight weapons.

A więc - Samurajowie dostają podwójny efekt od broni. Skoro więc SKalper daje +7, będzie dawał +14. Ale czy kara dla przeciwnika podlega pod zdolność Yuichiro?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 26, 2011, 10:52:56 pm wysłana przez pretorianstalker »
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

hutnik

  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 726
    • Zobacz profil
Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 27, 2011, 10:39:11 am »

Sam wrzuciłem temat pretowi wiec tez sie wypowiem  :).

Wg. mnie Shogun + Skalper w obecnosci Yuichiro bedzie mial bonus +14 do F i -14 do F dla przeciwnika.

While in play your SAMURAI gain double the effects provided by their fight weapons.

Dla mnie zarówno bonus do F jak i modyfikator do F przeciwnika jest efektem działania broni.

Ale to tylko opinia laika  :P.
Zapisane
SPRZEDAŻ KART DOOM TROOPER - ponad 10 tysięcy polskich kart, wiele unikatów - hutnik2@gmail.com
MOJA OFERTA NA ALLEGRO - https://goo.gl/KSKAXP
CAŁA MOJA OFERTA - https://goo.gl/AYgi3l

Ris

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 45
    • Status GG
    • Zobacz profil
Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 27, 2011, 10:55:04 am »

a nie będzie tak, że 'provided by weapon" to jest poprostu to +1/-1 ze skalpera?
przeeciez +6/-6 to jest zapewnione przewz shoguna, a nie przez bron.
Zapisane
~Młody  ; d

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5294
    • Zobacz profil
Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 27, 2011, 11:17:04 am »

Dlatego zacytowałem zdolność Shoguna. Shogunowi Skalper daje więcej.
'When The Shogun uses a Scalper it provides an additional +6 to F, and its opponent's F is penalized by an additional -6.'
W rękach Shoguna Skalper daje +7 i odejmuje dodatkowe -6 przeciwnikowi.
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

Skoq

  • phpBB Moderatorzy
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2636
  • Przeszywające Spojrzenie Szeryfa:)
    • Zobacz profil
Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 27, 2011, 11:19:45 am »

Heh, nie doczytałem Shoguna... rzeczywiście ;)
Zapisane
Berta Builder v 8.7 :D

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5294
    • Zobacz profil
Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 27, 2011, 11:21:43 am »

Pytanie tylko jak to jest z odejmowaniem? Czy Yuichiro to podwoi czy nie?
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

Nekro

  • phpBB Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1983
  • Coś W Dowolnej?
    • Zobacz profil
Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 30, 2011, 09:51:22 am »

Kiedy przeczytałem tytuł wątku i zapytanie preta to nie patrzyłem dalej w posty tylko sam przeglądnołem karty i wyszło mi +14/-14.  Potem po przeczytaniu postów naszły mnie wątpliości ale ostatecznie przekonuje mnie zapis na shogunie który tyczy scalpera. Sam Yuichiro podwaja wszystko tak więc czy mnożysz przez "+" czy też "-" wychodzi że mnożysz.

Zmieniam zdanie jeśli chodzi o współczynniki na +/-8 bo przecież najpierw się monoży a później dodaje.
Zapisane

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5294
    • Zobacz profil
Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 30, 2011, 10:36:33 am »

Najpierw się mnoży, a potem dodaje - to dotyczy walki i to też nie zawsze. Ze Skalpera i Shogun wynika, że Skalper daje Shogunowi +7, a Yuichiro mnoży to co dodaje Skalper - tak wynika z zapisów na kartach więc kolejność będzie (1+6)*2. Co do odejmowania - i z shoguna i z yuichiro już tak ładnie nie wynika, że powinno się liczyć w ten sposób.

Opiszę to troszkę dokładniej:
Skalper: dodaje +1 właścicielowi i obniża o 1 przeciwnikowi
Shogun: kiedy Shogun używa Skalpera ten dodaje mu dodatkowo +6 (w sumie 7), a przeciwnik Shoguna uzyskuje dodatkowo modyfikator -6 (tu już pojawia się pierwszy problem, czy -6 jest wynikiem działania Sklpera czy zdolności Shoguna, bo +6 jest dodawane do Skalpera, ale zdanie nie brzmi Scalper provides additional +6 and -6 to its opponent, więc nie ma pewności jak dokładnie wygląda ta kara)
Yuichiro: twoi samurajowie otrzymują podwójny efekt od ich broni do walki wręcz - i tu jest drugi problem. Pierwszy - czy Yuichiro podwaja zdolność Shoguna, czy ona przerzuca te -6 na Skalper czy działa osobno? Drugi - czy Yuichrio może podwoić efekt, który nie działa zasadniczo na Shoguna, tylko na jego przeciwnika? 'Yuor SAMURAI gain double the effect provided by their FIGHT WEAPONS'
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2011, 10:57:26 am wysłana przez pretorianstalker »
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

Skoq

  • phpBB Moderatorzy
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2636
  • Przeszywające Spojrzenie Szeryfa:)
    • Zobacz profil
Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 30, 2011, 10:51:10 am »

No to mamy dwie opcje - albo +/-14, albo +14/-7 - pytanie na co się decydujemy? Może pozostańmy przy stricte zapisie z kart - Yuichiro podwaja bonusy dla samuraja, a nie karę dla przeciwnika i wtedy +14/-7 co Wy na to?
Zapisane
Berta Builder v 8.7 :D

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5294
    • Zobacz profil
Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 30, 2011, 10:58:10 am »

Napisałęm nieco dokładniej co mam na myśli w poście powyżej :)
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

Muleq

  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2143
    • Zobacz profil
Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 30, 2011, 11:43:55 am »

Zupełnie mnie nie przekonuja wasze kruczki prawne. Wg mnie powinno byc +/- 8. ( Zdolnosc Youichiro dotyczy broni a nie modyfikatorów wynikających ze zdolnosci shoguna ) Ale jezeli musiałbym wybierac któras z Waszych opcji to byłbym za +/- 14.
Zapisane
KORWiN - 4,76% - a jednak naprzód!! :)

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5294
    • Zobacz profil
Odp: Skalper + Shogun + Yuichiro
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 30, 2011, 12:00:40 pm »

To nie żadne kruczki tylko zapis na karcie. Jak Shogun ma Skalper to ten dodaje +7, a nie +1 - ale wcale mnie nie dziwi, że nie doczytałeś, tudzież nie zrozumiałeś.
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.