Wrzesień 18, 2019, 05:56:53 pm

Autor Wątek: Emisariusze  (Przeczytany 1080 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Diablerist

  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1508
  • Valpurgius?
    • Zobacz profil
Emisariusze
« dnia: Czerwiec 23, 2008, 12:34:29 am »

1.Czy Plemienni przeniesieni do Szwadronu za pomocą karty Emisariusze mogą atakować Bractwo? Problem w tym, że są dwie zasady: iż ŻZ nie mogą atakować Bractwa oraz zasada, że "Wojownicy z różnych Plemion mogą atakować i być atakowani przez wszystkich wojowników, niezależnie od przynależności" (cytuję polską kartę zasad z PL 10/11 - nie mam angielskiej). Wydaje mi się, że jest to sytuacja podobna do Kroczących Wśród Cieni tj. mogą atakować Bractwo, ale Bractwo nie może ich atakować.

2. Czy Plemienni wyposażeni w Pojazd za pomocą karty Emisariusze przenoszą się do Szwadronu/Kohorty poświęcając jedną czy dwie akcje? Na Emisariuszach jakoś pominięto ten przypadek...

3. (Karta zasad 5/11 - znowu nie mam angielskiej) Czy jeśli za pomocą Emisariuszy opróżnię sobie Placówkę powiedzmy z Templariuszy przenosząc ich do Kohorty to mogę wystawić w takiej Placówce inne Plemię? :) Polska wersja sugeruje nawet, że potem Templariusze mogą wrócić i hulać razem innym Plemieniem w Placówce. Dobrze kombinuję?
Zapisane

Lapson

  • ****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 470
    • Zobacz profil
Odp: Emisariusze
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 23, 2008, 01:02:17 pm »

1. A czy nie było tak że ograniczenia są ważniejsze od zezwoleń?

2. O ile dobrze pamiętam to na zasadach przenoszenia jest że wojownik w pojeździe jest przenoszony z 2 akcje - dlatego nie widzę powodu by emisariusze byli wyjątkiem :)

3. Wg Polskich zasad tak bo przenoszenie nie jest chyba równoznaczne z wystawieniem. :P
Zapisane

Skoq

  • phpBB Moderatorzy
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2762
  • Przeszywające Spojrzenie Szeryfa:)
    • Zobacz profil
Odp: Emisariusze
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 23, 2008, 02:45:37 pm »

Ad.1 - Tu raczej mamy taką sytuację jak  w przypadku ŻZ+ Tainted - wydaje mi się że nie może atakować bractwa - skoro jest uważany za ŻZ - Kroczący i Mortyfikatorzy to wyjątki - mający swoje zasady - plemienni co prawda też takie mają, ale ograniczenia są silniejsze niż pozwolenia (a tu jest konflikt dwóch wykluczających się zasad). Nawet gdyby uznać że plemienni w szwadronie mogą atakować bractwo, to sądzę że tu (inaczej niż przy kroczących i mortach) należałoby też uznać że bracto może atakować plemiennych - nie widzę powodu dla którego zasadę o możności atakowania wszystkich wojów przez plemiennych i plemiennych przez wszystkich wojów mielibyśmy stosować jednostronnie... Co inni na to?
Ad.2 Dwie akcje - tam  jest "jak zwykle" jedna akcja za woja - więc pewnie z pojazdem też "jak zwykle" bo jak inaczej?
Ad.3 Hmm nie mam przed sobą tych zasad - więc na razie się nie wypowiem... ;D
Zapisane
Berta Builder v 8.7 :D

Marqwitch

  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1199
  • Pożeracz Dusz(onek)
    • Zobacz profil
Odp: Emisariusze
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 23, 2008, 06:20:16 pm »

1. Nie mogą - chyba że zamiast do Szwadronu przeniesieni zostaną do Kohorty.

2. Przenoszenie wojowników wyposażonych lub uznawanych za Pojazdy zawsze pochłania dwie akcje.

3. Jeśli jedno Plemię opuści Placówkę, można wystawiać w niej inne... ale nie można przenieść na Placówkę czlonków innego Plemienia, jeśli już jakieś się tam znajduje - podobnie jest z Legionem Ciemności i Żołnierzami Zagłady (jeśli na Placówce siedzi dwóch Wyspiarzy i jeden stanie się Heretykiem, występuje ERROR!).

ZASADY PRZENOSZENIA NA PLACÓWKĘ TO SYF!
Zapisane

Kati

  • ***
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 439
    • Zobacz profil
Odp: Emisariusze
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 01, 2011, 05:41:10 pm »

Mam pytanie co do emisariuszy. Jak wojownik opuści placówkę to może już pozostać w powiedzmy szwadronie ile chce i jeśli znów wróci na placówkę będzie mógł ją opuścić znów tylko dzięki emisariuszom?
Zapisane

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Online Online
  • Wiadomości: 5442
    • Zobacz profil
Odp: Emisariusze
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 01, 2011, 07:36:35 pm »

Wygląda na to, że po powrocie na placówkę przestaje być ŻZ/LC. Więc do ponownego powrotu potrzebni ponownie Emisariusze.
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.