Lutego 24, 2024, 11:24:49 am

Autor Wątek: Assault Team  (Przeczytany 4776 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Marqwitch

  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1199
  • Pożeracz Dusz(onek)
    • Zobacz profil
Odp: Assault Team
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 25, 2012, 01:31:37 am »

nie ma opcji żeby dołaczyć kartę do 5 wojowników.
Dlaczego? Już nie będę mówił, że występuje to w innych karciankach i że ZAUROCZENIE powinno być dołączane do dwóch ŻZ jednocześnie... ale nie widzę problemów technicznych z takim jednoczesnym dołączaniem.

Zlecane misje są dołączane - jeśli zlecimy misję wojownikowi, jest ona do niego dołączona... to samo dotyczy gracza.

Złota Zasada to fakt, a nie moje zdanie.
Zapisane

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5483
    • Zobacz profil
Odp: Assault Team
« Odpowiedź #16 dnia: Lutego 25, 2012, 01:51:16 am »

Cytuj
Już nie będę mówił, że występuje to w innych karciankach i że ZAUROCZENIE powinno być dołączane do dwóch ŻZ jednocześnie...
To nie mów, bo:
a) nie ma oficjalnego międzynarodowego związku karcianek, który reguluje dla nich wspólne zasady
b) zasady jednej karcianki w ŻADEN sposób nie przekładają się na zasady drugiej
c) Zauroczenie jest jasne i to kolejna rzecz, która Ci się wydaje :)

W DT to nie występuje, a gdyby występowało to będzie powodowało problemy typu Niewinna Sztuczka, Odporność kart dołączonych i takie tam... Co z DOnt call again? Mam 5 ŻZ z CApitolu i jeden ma Dont call - mogę dołączyć tą misję czy nie?
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

Lechu

  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 741
    • Zobacz profil
Odp: Assault Team
« Odpowiedź #17 dnia: Lutego 25, 2012, 10:48:03 am »

ja jestem na NIE. poza pewnymi komplikacjami, nad ktorymi debatujecie, nie podoba mi sie to o czym juz pisalem przy okazji innych misji.
Zapisane

Marqwitch

  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1199
  • Pożeracz Dusz(onek)
    • Zobacz profil
Odp: Assault Team
« Odpowiedź #18 dnia: Lutego 25, 2012, 12:22:52 pm »

nie ma oficjalnego międzynarodowego związku karcianek, który reguluje dla nich wspólne zasady
Nie ma wspólnych zasad do wszystkich karcianek - jednak wiele z nich posiada wspólne cechy; jak talia, ręka, discard, kontroler, właściciel czy właśnie ZŁOTA ZASADA.

zasady jednej karcianki w ŻADEN sposób nie przekładają się na zasady drugiej
Niekoniecznie - jedne karcianki posiadają zasadę stosu, inne zasadę odpowiedzi, inne zasadę decydującego gracza prowadzącego. Natomiast efekty, które wpływają na kilka kart jednocześnie lub karty, które są dołączone do kilku innych jednocześnie nie powodują ŻADNYCH komplikacji - zresztą nawet jeśli miałoby to występować wyłącznie w DT, to byłoby jeszcze lepiej.

Zauroczenie jest jasne i to kolejna rzecz, która Ci się wydaje :)
Nie jest, ale być takie powinno.

to będzie powodowało problemy typu Niewinna Sztuczka, Odporność kart dołączonych i takie tam...
Misja otrzyma odporności każdego wojownika (gracza), do którego jest dołączona... Jeśli przykładowo jeden z 5 wojowników Capitolu jest odporny na karty ekwipunku, misja utrzyma się w grze, jeśli inny otrzyma NIEWINNĄ SZTUCZKĘ.

W DT to nie występuje
Jeśli występuje jednoczesne wykonywanie akcji, to dlaczego jednoczesne posiadanie karty dołączanej ma nie występować?

Co z DOnt call again? Mam 5 ŻZ z CApitolu i jeden ma Dont call - mogę dołączyć tą misję czy nie?
Skoro uznajemy, że zlecanie misji jest wykonywaniem akcji RÓWNIEŻ przez wojownika, to oczywiście NIE. Ponieważ wszyscy z wybranych 5 wojowników Capitolu muszą mieć możliwość wykonania akcji.
« Ostatnia zmiana: Lutego 25, 2012, 12:25:54 pm wysłana przez Marqwitch »
Zapisane

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5483
    • Zobacz profil
Odp: Assault Team
« Odpowiedź #19 dnia: Lutego 25, 2012, 12:31:52 pm »

Nie ma zasady, że efekt karty przebija zasady gry... Jest tylko zasada, że dokładniejszy zapis jest ważniejsz. Jest wiele przypadków, gdzie zasady gry biorą górę nad kartami - np walka z placówką.
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

Marqwitch

  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1199
  • Pożeracz Dusz(onek)
    • Zobacz profil
Odp: Assault Team
« Odpowiedź #20 dnia: Lutego 25, 2012, 12:41:34 pm »

Jeśli chodzi o zasady Placówki - to tak, zapis jest dokładniejszy i chyba nawet wymieniona jest tam TELEPATIA... gdyby TELEPATIA powstała po zasadach Placówki, zapewne widniałby na niej zapis, że omija wszelkie ograniczenia ataku, ale nie przebija zasad Placówki.
« Ostatnia zmiana: Lutego 25, 2012, 12:53:30 pm wysłana przez Marqwitch »
Zapisane

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5483
    • Zobacz profil
Odp: Assault Team
« Odpowiedź #21 dnia: Lutego 25, 2012, 01:31:40 pm »

I tak oto nie wiadomo czy assault team jest w grze 'assigned' do 5 wojowników, czy do nich dołączone - sierżant ma ten sam zapis z assign i działa na kilku wojowników, ale nie jest do nich dołączany. Więc nie wiadomo gdzie ta misja jest. Nie ma w tej grze innego przypadku żeby karta była dołączana do więcej niż jednej innej karty.
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

Marqwitch

  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1199
  • Pożeracz Dusz(onek)
    • Zobacz profil
Odp: Assault Team
« Odpowiedź #22 dnia: Lutego 25, 2012, 02:56:57 pm »

Sierżanci mają ostro pokręcone zasady i jeszcze bardziej pokręcone zapisy - odnoszenie się do ich kart nie jest najsłuszniejszą drogą do rozwikłania problemu.

Co do misji - to chyba przy opisie tego rodzaju kart jest wszystko wyjaśnione, ale pewien nie jestem.
Zapisane

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5483
    • Zobacz profil
Odp: Assault Team
« Odpowiedź #23 dnia: Lutego 25, 2012, 03:01:22 pm »

Tak - jest wyjaśnione. Spróbuj więc trzymać się instrukcji i umieść kartę misji na wojowniku, któremu ją zlecono.
« Ostatnia zmiana: Lutego 25, 2012, 03:09:32 pm wysłana przez pretorianstalker »
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

Marqwitch

  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1199
  • Pożeracz Dusz(onek)
    • Zobacz profil
Odp: Assault Team
« Odpowiedź #24 dnia: Lutego 25, 2012, 04:15:45 pm »

No ale jest to chyba forma dołączania (niektórzy kładą kartę pod spodem, a inni na wierzchu), a nie przypisywania.
Zapisane

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5483
    • Zobacz profil
Odp: Assault Team
« Odpowiedź #25 dnia: Lutego 25, 2012, 04:17:57 pm »

Tak, forma dołączania, tylko ciężko nawet fizycznie do 5 innych kart dołączyć, nie mówiąc o późniejszych problemach.
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

Marqwitch

  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1199
  • Pożeracz Dusz(onek)
    • Zobacz profil
Odp: Assault Team
« Odpowiedź #26 dnia: Lutego 25, 2012, 04:22:10 pm »

No fizycznie jest to trudne - chyba że obłożymy kartę misji wojownikami tak jak w czasie Gry w Słoneczko. ;)

Ale zawsze można trzymać członków grupy osobno - nawet gdy się rozdzielą (jedni pójdą na Placówkę, a inni pozostaną w Szwadonie).
Zapisane

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5483
    • Zobacz profil
Odp: Assault Team
« Odpowiedź #27 dnia: Lutego 25, 2012, 04:32:01 pm »

Wiem, że można znaleźć odpowiedź na każde pytanie, tylko problem polega na tym, ze żadna z odpowiedzi nie jest niczym poparta i jeśli ktoś będzie miał inne zdanie to leżysz. Bo nie ma agumentów ani w jedną ani w drugą stronę. Zasady gry o tym nie mówią, karta tego nie wyjaśnia.
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.