Wrzesień 18, 2018, 10:13:55 pm

Autor Wątek: Meka  (Przeczytany 8269 razy)

Marqwitch

  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1199
  • Pożeracz Dusz(onek)
    • Zobacz profil
Odp: Meka
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 23, 2012, 10:39:32 pm »

Skoro RAKIETA może używać Mocy Ki, to czemu jakiś ziomuś zakuty w mechapancerzu nie mógłby tego robić? Gryzak rzuca zaklęcia i może używać Ki, Eradicator (i mnóstwo innych SI) również może używać Mocy Ki i jakoś nikt się ich nie czepia...
Zapisane

Skoq

  • phpBB Moderatorzy
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2645
  • Przeszywające Spojrzenie Szeryfa:)
    • Zobacz profil
Odp: Meka
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 24, 2012, 09:02:40 am »

Po wyjaśnieniu nazwy - całkowicie TAK.
Zapisane
Berta Builder v 8.7 :D

necrobutcher

  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 728
    • Zobacz profil
Odp: Meka
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 24, 2012, 09:14:57 am »

Gryzak rzuca zaklęcia i może używać Ki, Eradicator (i mnóstwo innych SI) również może używać Mocy Ki i jakoś nikt się ich nie czepia...

No cóż, Grizzly aby czarować musi mieć katedrę. A Erradicatora na mocach KI jeszcze nie widziałem (bo pewnie za krótko gram ;) ). Tu sprawa jest prosta, masz Meke i tylko dokładasz, dodatkowo nie marwtisz się że sztuczkę ktoś ci rzuci, a jak dołożysz Szósty zmysł to generalnie i karty specjalne Ci nie straszne (hasty, skrytobójca, nawet brak paliwa itd.) Dodatkowo możesz wystawić katedrę i jeszcze dziadem czarować.

Skoro to jest pojazd / pancerz, to może zróbmy z tej karty ekwipunek np. takie połączenie utwardzonej skóry + bonus do S/WW i jakieś special albility ( niech każdy coś zaproponuje).

Oczywiście to tylko moje sugestie ;)
Zapisane
Non Serviam !

hutnik

  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 726
    • Zobacz profil
Odp: Meka
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 24, 2012, 09:23:49 am »

Skoro RAKIETA może używać Mocy Ki, to czemu jakiś ziomuś zakuty w mechapancerzu nie mógłby tego robić? Gryzak rzuca zaklęcia i może używać Ki, Eradicator (i mnóstwo innych SI) również może używać Mocy Ki i jakoś nikt się ich nie czepia...

Rakieta, Grizzly, Eradicator to karty, które powstały zanim pojawiły się Moce Ki. To, że w ich przypadku nastąpił błąd i mogą używać Mocy Ki to nie znaczy, że należy ten błąd powielać. Nie można poprawiać kart, które już istnieją ale można tworzyć nowe - lepsze  :).

Kolejna sprawa to staty (dzięki Kati, właśnie podręcznika z Eradicatorem nie miałem).

ERADICATOR 4/13/10/12
WW    BS    M    DW   A    ŻW   S     R     P        Koszt
14     14    -      20    3    4       8    3     30       175     

MEKA 9/14/14/12
WW    BS    M    DW   A    ŻW   S     R     P        Koszt
14     14    -      14    3    5       6    5     30       120     

Można by ujednolicić Strzelanie i Pancerz, bo oba pojazdy powinny mieć jednakowe. WW można by zostawić bo w tym przypadku to raczej Eradicator zostało skrzywdzony przez Wintera.

Staty 9/13/10/12 byłyby moim zdaniem bardziej wyważone. Inaczej Eradicator wygląda przy tej wersji Meki jak jakiś platfus kompletny a przecież tak nie było  :).

Abstratruskaweczkaąc już od dyskusji, czy tam w środku jest człowiek, który może używać Mocy Ki czy nie, to warto by też na to spojrzeć z punktu widzenia takiego, żeby Meka nie była po prostu przegięta jeśli będzie miała możliwość rzucania Mocy Ki  :).
Zapisane
SPRZEDAŻ KART DOOM TROOPER - ponad 10 tysięcy polskich kart, wiele unikatów - hutnik2@gmail.com
MOJA OFERTA NA ALLEGRO - https://goo.gl/KSKAXP
CAŁA MOJA OFERTA - https://goo.gl/AYgi3l

necrobutcher

  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 728
    • Zobacz profil
Odp: Meka
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 24, 2012, 09:35:49 am »

Abstratruskaweczkaąc już od dyskusji, czy tam w środku jest człowiek, który może używać Mocy Ki czy nie, to warto by też na to spojrzeć z punktu widzenia takiego, żeby Meka nie była po prostu przegięta jeśli będzie miała możliwość rzucania Mocy Ki  :).

Good point ;).
Zapisane
Non Serviam !

Skoq

  • phpBB Moderatorzy
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2645
  • Przeszywające Spojrzenie Szeryfa:)
    • Zobacz profil
Odp: Meka
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 24, 2012, 09:54:10 am »

A dla mnie jest ok - pamiętajmy, że ma ograniczenia w atakowaniu.
Zapisane
Berta Builder v 8.7 :D

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5301
    • Zobacz profil
Odp: Meka
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 24, 2012, 11:30:38 am »

Cytuj
No cóż, Grizzly aby czarować musi mieć katedrę. A Erradicatora na mocach KI jeszcze nie widziałem (bo pewnie za krótko gram  ). Tu sprawa jest prosta, masz Meke i tylko dokładasz, dodatkowo nie marwtisz się że sztuczkę ktoś ci rzuci, a jak dołożysz Szósty zmysł to generalnie i karty specjalne Ci nie straszne (hasty, skrytobójca, nawet brak paliwa itd.) Dodatkowo możesz wystawić katedrę i jeszcze dziadem czarować.

Skoro to jest pojazd / pancerz, to może zróbmy z tej karty ekwipunek np. takie połączenie utwardzonej skóry + bonus do S/WW i jakieś special albility ( niech każdy coś zaproponuje).   

O sztuczkę się nie martwisz, ale Brak Paliwa czy Fala prawości - tutaj nie pomoże Szósty zmysł. Szósty zmysł nie broni przed kartami globalnymi. Z Katedry też nie do końca czaruje - musisz mieć walkę w mieście bo Pojazdy z umocnień nie korzystają, więc nie jest wcale tak różowo. No i wystarczy stworzyć jednego wojownika, który da radę wytrzymać atak Meki i już - jeśli ma najwyższe W to reszta bezpieczna.

Cytuj
Rakieta, Grizzly, Eradicator to karty, które powstały zanim pojawiły się Moce Ki. To, że w ich przypadku nastąpił błąd i mogą używać Mocy Ki to nie znaczy, że należy ten błąd powielać. Nie można poprawiać kart, które już istnieją ale można tworzyć nowe - lepsze  .


Trudno mówić o błędach skoro Eradicator może używać Pancerza Legendarnego Zabójcy i cięzko to wyjaśnić załogą, skoro załlogi tam nie ma. A przecież Eradicator i Pancerz to ten sam dodatek. Tutaj Meka jest zasadniczo pancerzem, w żaden pancerz jak dotąd Mocy Ki nie ograniczał. Żaden pojazd ani nic w tym rodzaju - tylko przynależność.

Cytuj
Można by ujednolicić Strzelanie i Pancerz, bo oba pojazdy powinny mieć jednakowe. WW można by zostawić bo w tym przypadku to raczej Eradicator zostało skrzywdzony przez Wintera.

Powinny nie powinny - nie można też tak na to patrzeć, bo WZ też nie jest jakąś wyrocznią. Były trzy edycje WZ i w każdej statystyki się zmieniały. Pierwsza jest najbliższa temu co mamy w DT, ale to też nie oznacza, że karty powinny mieć proporcjonalne statystyki, bo już i tak nie mają - większość jednostek z WZ w DT już jest i mimo tego, że w WZ będą miały podobne statystyki to w DT będą ogromne różnice.

Co do 'przegiętości' Meki - Moce Ki same w sobie są nieco przegięte i Toshiro jest dużo bardziej przegięty z nimi niż Meka. Nie sądzę aby ta karta mogła zastąpić Toshiro w deckach turniejowych - zasadniczo do pięt mu nie dorasta :) Możnaby zrobić z niej ekwipunek, ale wtedy w środku będzie siedział Toshiro i to dopiero będzie hardcore :P W tej formie myślę, że nie jest jakaś rewelacyjna, a że Eradicator został pokrzywdzony nieco w DT - trudno :)
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

Muleq

  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2143
    • Zobacz profil
Odp: Meka
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 24, 2012, 12:54:20 pm »

Skoro Meka jest pancerzem to dlaczego jest uważany z pojazd?
Jeżeli uznamy że Meka jest wojownikiem/pancerzem uznawanym za pojazd to może przynajmniej wprowadźmy zakaz używania pancerzy przez Mekę?

Jak rozumieć zapis o koniecznosci atakowania wojownika o najwyższej W? Tak jak u Dominika? A co jesli dostanie pancerz legendarnego zabójcy?

Eradicator ma tą przewagę nad Meką że jest odporny na całą MH. Dla mnie Meka w tej wersji jest czyms pomiedzy Gryzzli a Robotem zabójcą. Może w takim razie zwiększyć jej W do 14-16?

Pamiętajmy że jest jeszcze jeden pojazd Imperialu tego typu do zrobienia.
Zapisane
KORWiN - 4,76% - a jednak naprzód!! :)

hutnik

  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 726
    • Zobacz profil
Odp: Meka
« Odpowiedź #23 dnia: Maj 24, 2012, 01:18:26 pm »

Co do tego, że Toshiro jest przegięty to się zgadzam, ale to jest karta oryginalna, jest jaka jest (w naszej forumowej selekcji by pewnie nie przeszedł w takiej formie).

Eradicator został skrzywdzony ale już taki jest w grze i fajnie jakby nie było jakiegoś zbyt dużego kontrastu między nim a Meką.

Zgadzam się z Muleqiem, albo niższe staty albo wyższa Wartość. Meka za 12 W daję naprawdę potężne staty, odporność na MH, odporność na Niewinną Sztuczkę (praktycznie "nieodrzucalne" Moce Ki bo kto bierze Wstyd), odporność na Tchórzóstwo. I nie ma co tu mówić, że rzadko kiedy w DT jest walka i głównie woje są odrzucani specjalami bo wtedy jaki sens w ogóle mają statystyki, czasem jednak dochodzi do walki.

Co do Braku Paliwa, Fali Prawości itp. to wystarczy dać mu Reactive Armor Plates i już jest nie do odrzucenia. Jak połączyć to z wysokimi statami, Aurą Mistycznej Odporności to dostajemy wojownika przyspawanego do stołu. Odporny jest wtedy na Specjale globalnie odrzucające, na Sztukę i MH.
« Ostatnia zmiana: Maj 24, 2012, 01:21:17 pm wysłana przez hutnik »
Zapisane
SPRZEDAŻ KART DOOM TROOPER - ponad 10 tysięcy polskich kart, wiele unikatów - hutnik2@gmail.com
MOJA OFERTA NA ALLEGRO - https://goo.gl/KSKAXP
CAŁA MOJA OFERTA - https://goo.gl/AYgi3l

Skoq

  • phpBB Moderatorzy
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2645
  • Przeszywające Spojrzenie Szeryfa:)
    • Zobacz profil
Odp: Meka
« Odpowiedź #24 dnia: Maj 24, 2012, 01:37:43 pm »

RAPlates nie przejdzie ;). Meka jest odporna na Tchórzostwa, Sztuczkę, MH częściowo - prawie tak jak Grizzly czy Eradicator - nie ma tu przewagi. Co do KI  - ja tam gram Wstydem i nie mam problemu, czasem Amuletem.

Muleq - PancLegZab nic nie da - to nie przynależność ogranicza ataki.

Generalnie mam wrażenie, że w ten sposób żadna karta nie przejdzie za szybko - uważam, ze powinniśmy do pomysłów naszych odnieść się tak jak do głosowanych homemade'ów zagranicznych - ktoś wrzuca kartę, reszta głosuje TAK/NIE, liczymy głosy i koniec - bez zbędnych dłuuuuugich dyskusji, z których wynika, że każdy ma inne zdanie i w efekcie żadnej karty z naszych pomysłów nie przyjmiemy. Jak po takim głosowaniu karta przejdzie, to już innych jej wersji nie robimy  - wtedy mamy szanse na uzupełnienie DT o brakujące karty, których albo w HM nie ma, albo są skopane.
Zapisane
Berta Builder v 8.7 :D

Marqwitch

  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1199
  • Pożeracz Dusz(onek)
    • Zobacz profil
Odp: Meka
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 24, 2012, 02:49:39 pm »

Eradicator ma tą przewagę nad Meką że jest odporny na całą MH. Dla mnie Meka w tej wersji jest czyms pomiedzy Gryzzli a Robotem zabójcą.
Tyle że Meka nie jest czymś pomiędzy Eradicatorem, a Grizzlim - jest czymś między zwykłym chłopkiem, a Eradicatorem.

Oto porównanie:

Wielkość: w pierwszej edycji WZ, obydwa modele są traktowane jako GIGANTYCZNE (przy czym Meka jest widocznie mniejsza)... w trzeciej edycji Meka posiada wielkość 3, a Eradicator 6!

Koszt: Meka 120, Eradicator 175... w trzeciej edycji Meka kosztuje mniej niż 70, a Eradicator kosztuje 110 lub więcej (zależnie od uzbrojenia).

Współczynniki: Meka posiada wyższe dowodzenie (odporność na MH), lecz nie może dowodzić, a także posiada jeden punkt wytrzymałości więcej (opancerzenie jednakowe)... Eradicator za to jest szybszy i silniejszy.

Uzbrojenie: Meka posiada trzy typy uzbrojenia; Bliskosiężny (klasa Bushi), dalekosiężny (klasa Kenji) i przeciwpancerny (klasa Tajfun)... rysunek Bergtinga wykorzystany przez Łukasza przedstawia klasę Bushi (proponuję więc zamienić poziom WW z S i będzie gitara).

W walce wręcz Meka klasy Bushi zadaje 21x1 obrażeń, a strzałem ze strzelby zadaje 14x1 obrażeń kilku jednostkom, za pomocą pocisków rozpryskowych... Eradicator wyposażony w Gigadeath Chainripper zadaje 20x3 obrażeń, a uzbrojony w system przeciwpiechotny zadaje 13x2 (czyli jakby więcej).

Zdolności: Meka musi atakować największe modele - więc tu zwracam honor... niech już ma to ograniczenie. ;)

Co do tego, że Toshiro jest przegięty to się zgadzam, ale to jest karta oryginalna, jest jaka jest (w naszej forumowej selekcji by pewnie nie przeszedł w takiej formie).
1. TOSHIRO nie jest przegięty, bo przegięta to jest MASKA WESTALEK albo ANIHILACJA.

2. Gdyby TOSHIRO nie istniał, byłbym na TAK, gdyby ktoś go wrzucił do selekcji.

3. Gdyby ktoś uważał, że siła TOSHIRO psuje i dysbalansuje grę, to dawno już by został zbanowany.
« Ostatnia zmiana: Maj 24, 2012, 03:00:31 pm wysłana przez Marqwitch »
Zapisane

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5301
    • Zobacz profil
Odp: Meka
« Odpowiedź #26 dnia: Maj 24, 2012, 03:04:38 pm »

Cytuj
Jak rozumieć zapis o koniecznosci atakowania wojownika o najwyższej W?

Tak jak się to rozumie... Legalny obrońca o najwyższym W.

Cytuj
Może w takim razie zwiększyć jej W do 14-16?


Myślę, że nie tędy droga - wszyscy to W traktują jako coś negatywnego, a potem tylko w klatę wjeżdżają... :)

Cytuj
Reactive Armor Plates

Nie działa...

Co do statów - tych z trójki bym nie ruszał w ogóle. Jeśli już to tylko WZ 1 i 2 edycja.

5 metrów wysokości to chyba coś porównywalnego z Eradicatorem, więc trudno nazywać to "pancerzem", który wyklucza noszenie innego pancerza :)
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

Marqwitch

  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1199
  • Pożeracz Dusz(onek)
    • Zobacz profil
Odp: Meka
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 24, 2012, 03:20:32 pm »

Staty z trójki są najsensowniejsze tak naprawdę (nie ma przegięć jak w 1stE i jest jakiś tam balans jednostek).

Podwyższenie W tylko sprowokuje do gry na PRZYSPIESZENIACH NOMURY... a odbieranie tej karcie możliwości do używania Ki jest bez sensu - bo skoro Pojazdy innych korporacji mogą używać Ki, to czemu pojazd Mishimy nie mógłby tego robić (szczególnie, że nie jest to Sztuczna Inteligencja - jak Rakieta czy Eradicator)?!

Niezorientowanych w tym, czym jest Meka, odsyłam do serii Gundam czy Generała Daimosa. ;)
Zapisane

hutnik

  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 726
    • Zobacz profil
Odp: Meka
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 24, 2012, 03:21:36 pm »

1. TOSHIRO nie jest przegięty, bo przegięta to jest MASKA WESTALEK albo ANIHILACJA.

2. Gdyby TOSHIRO nie istniał, byłbym na TAK, gdyby ktoś go wrzucił do selekcji.

3. Gdyby ktoś uważał, że siła TOSHIRO psuje i dysbalansuje grę, to dawno już by został zbanowany.
Chyba trochę się zaplątałeś  :), dla Ciebie dowodem na to, że Toshiro nie jest przegięty jest to, że nie został zbanowany a wymieniasz jako przegiętą Anihilację, która NIE JEST zbanowana.
Zapisane
SPRZEDAŻ KART DOOM TROOPER - ponad 10 tysięcy polskich kart, wiele unikatów - hutnik2@gmail.com
MOJA OFERTA NA ALLEGRO - https://goo.gl/KSKAXP
CAŁA MOJA OFERTA - https://goo.gl/AYgi3l

Marqwitch

  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1199
  • Pożeracz Dusz(onek)
    • Zobacz profil
Odp: Meka
« Odpowiedź #29 dnia: Maj 24, 2012, 03:22:29 pm »

Ale jest restricted - Toshiro nie jest restricted.
Zapisane