Grudzień 13, 2018, 05:43:00 pm

Autor Wątek: Całkowite Zaćmienie  (Przeczytany 11344 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5318
    • Zobacz profil
Odp: Całkowite Zaćmienie
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 17, 2013, 02:24:17 am »

Jedyne sensowne rozwiązanie to odwracanie przez właściciela. Już widzę jak przeciwnik marnuje swoje akcje po rzuceniu zaćmienia żeby odbudować ci szwadron - powiedzmy Archiwa Bractwa czy Kompleksy Przemysłowe. Poza tym co by się stało gdyby poleciało kilka kolejnych zaćmień zanim wszystkie karty zostaną odwrócone? Powiedzmy, że to multiplayer i weź teraz zaznaczaj każdą kartę znacznikiem gracza żeby było wiadomo, kto może ją odwrócić. Odwraca właściciel bo to jedyna osoba, w której interesie to leży. Zazwyczaj ;)
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

Nekro

  • phpBB Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1992
  • Coś W Dowolnej?
    • Zobacz profil
Odp: Całkowite Zaćmienie
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 17, 2013, 04:57:16 pm »

Snake gdybym był złośliwy to bym Ci odpowiedział że przeciwnik może zagrywać twoje karty z ręki bo skąd wiadomo że nie może?

Całe szczęście że nie jestem złośliwy i Ci tak nie powiem.  ;D ;)
Zapisane

madrav

  • ****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 608
    • Zobacz profil
Odp: Całkowite Zaćmienie
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 15, 2014, 11:55:01 am »

Mam wojownika w pojeździe i przeciwnik zagrywa Zaćmienie.
W mojej turze odkrywam kartę pojazdu - co się dzieje z wojownikiem? Odkrywa się z automatu, czy pozostaje w ukryciu będąc w pojeździe?
Zapisane
Wyznawca Ilian.
Ci mizernej postury słudzy mają pokręcone, zdeformowane ciała i bezustannie bełkocą.

Skoq

  • phpBB Moderatorzy
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2677
  • Przeszywające Spojrzenie Szeryfa:)
    • Zobacz profil
Odp: Całkowite Zaćmienie
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 15, 2014, 03:28:05 pm »

Musisz wyjść następną akcją z ukrycia.
Zapisane
Berta Builder v 8.7 :D

Mareczek

  • Offline Offline
  • Wiadomości: 11
    • Zobacz profil
Odp: Całkowite Zaćmienie
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 06, 2017, 04:57:27 pm »

Chłopaki a dlaczego gracie że karty zaciemnione są w grze? Jest ku temu jakaś oficjalna wykładnia czy to utarty przez lata zwyczaj? Pytam bo z ludźmi z którymi grałem karty zaciemnione nie miały żadnego wpływu na grę (były traktowane jakby nie brały udziału w grze, nie były wyłożone) i w związku z tym zaciemnionej karty nie można było zdjąć zrównaniem z ziemią, nie płaciło się za nie przy zuzyciu itp.
Pytam bo na karcie jest zapis, że nie mają żadnego wpływu na grę, a zaciemniony relikt przy waszym sposobie gry ma wpływ na grę, bo nie pozwala wprowadzić takiego samego reliktu do gry.
Jeśli macie jakaś oficjalną wykładnie do całkowitego zaciemnienia to proszę przytoczcie, a jeśli nie ma to proszę o chwilę refleksji. Zaciemniony relikt nie powinien blokować wystawienia takiego samego reliktu co za tym idzie właściwa wydaje się interpretacja, że te karty powinny być traktowane jakby nie brały udziału w grze dopóki ktoś ich nie odsłonili.
Zapisane

Nekro

  • phpBB Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1992
  • Coś W Dowolnej?
    • Zobacz profil
Odp: Całkowite Zaćmienie
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 07, 2017, 07:15:09 am »

bogus:
Po co jest ten tekst że karty odwrócone nie mają żadnego innego wpływu na grę?

pretorianstalker:
... To że nie mają innego wpływu na grę, nie oznacza, ze na nie nie ma nic wpływu.
Zapisane

Mareczek

  • Offline Offline
  • Wiadomości: 11
    • Zobacz profil
Odp: Całkowite Zaćmienie
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 07, 2017, 10:18:09 pm »

ok, to jest argument, ale co w takim razie ze wspomnianym przypadkiem wystawiania reliktu, który juz znajduje sie na stole zaciemniony? zaciemniony relikt nie powinien wpływac w żaden sposób na gre, a jednak by blokował wystawienie kolejnego.

traktując zapis na karcie bardzo literalnie może by powiedzieć, że żadnego, to żadnego, czyli uszkodzenia nie powinieneś móc rzucić na zaciemniony ekwipunek bo to pozwala Ci pozbyć się kart z reki, a to ma wpływ na grę, że czyścisz sobię rekę by dobrać więcej kart

al jak odrzucę ważkę zaciemnioną w której jest jakiś wojownik, to co się z nim wtedy dzieje?
Zapisane

Nekro

  • phpBB Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1992
  • Coś W Dowolnej?
    • Zobacz profil
Odp: Całkowite Zaćmienie
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 07, 2017, 11:18:14 pm »

Reliktu wystawic nie możesz. Dlaczego odrzucenie karty jest paleniem skoro powodujesz że karta nie bedzie służyła przeciwnikowi?

Co do ważki do chyba było juz ale odpowiem w ramach wyjątku iż wojownik nie siedzi w ważce.
Zapisane

Skoq

  • phpBB Moderatorzy
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2677
  • Przeszywające Spojrzenie Szeryfa:)
    • Zobacz profil
Odp: Całkowite Zaćmienie
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 08, 2017, 09:13:32 am »

Uzupełniając wypowiedź Nekro - to, że karty są "zaćmione", to nie oznacza, ze ich nie ma w grze - dlatego relikty, czy sojusze blokują nadal zagrywanie kopii. Po prostu nie działają zapisy na nich - w ten sposób nie wpływają na grę. Nadal możesz odrzucić Uszkodzeniem zaćmiony ekwipunek, Wykryciem Agentów karty specjalne itd. Ważka zaćmiona nie "trzyma wojownika" - bo nie działają zapisy na niej, więc wojownik normalnie zostaje w grze po jej odrzuceniu.
Zapisane
Berta Builder v 8.7 :D

Mareczek

  • Offline Offline
  • Wiadomości: 11
    • Zobacz profil
Odp: Całkowite Zaćmienie
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 08, 2017, 06:11:53 pm »

jeśli moje argumenty nie wzbudzają w was wątpliwości, to posypuję głowę popiołem i uznaję, że tak jest  ;)
Zapisane

Skoq

  • phpBB Moderatorzy
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2677
  • Przeszywające Spojrzenie Szeryfa:)
    • Zobacz profil
Odp: Całkowite Zaćmienie
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 08, 2017, 08:58:12 pm »

Przy okazji - Tomaszów nie jest aż tak daleko od Warszawy = zapraszam na turniej na Zjavę :)
Zapisane
Berta Builder v 8.7 :D

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5318
    • Zobacz profil
Odp: Całkowite Zaćmienie
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 09, 2017, 03:36:22 am »

Uwięziony wojownik też niby nie ma wpływu na grę, ale co w przypadku kiedy zagramy Pojmany! na bohatera? Ktoś rzuci Zrównanie z ziemią, Pojmany! spada, a w międzyczasie ktoś inny wystawił już tego samego bohatera bo ten uwięziony nie miał wpływu na grę i nagle w grze mamy dwóch takich samych bohaterów. Zasady mówią, że dwóch być nie może, a zasady kart takich jak Pojmany! nie mówią, że dzięki nim można jednak do tego doprowadzić. Takie same zasady dotyczą reliktów.
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

Mareczek

  • Offline Offline
  • Wiadomości: 11
    • Zobacz profil
Odp: Całkowite Zaćmienie
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 14, 2017, 01:14:48 pm »

Dlatego jestem zwolennikiem uznawania, że karty zaciemnione nie są w grze dopóki nie poświeci się akcji na ich odkrycie.
Jeśli chcecie grać że są w grze tylko na nią nie wpływają, to ok, tylko niestety rodzą się pewne kłopotliwe sytuacje. i też w mojej opinii trochę słabe jest to, że taki zaciemniony cmentarz czy muzeum dalej blokowałoby wystawienie bohatera/reliktu.

oddaje głos bardziej doświadczonym, zdecydujcie i trzymajmy się jednej wersji.

pytanie:
rozumiem, że jeśli mozna odrzucać zaciemnione karty to można odrzucić zaciemniony bank bauhausu? 

PS. tak, Tomaszów blisko wawy, ale ten weekend niestety wybitnie mi nie pasuje by zagrać. A poza tym wy gracie na placówki, a placówki są fe ;P
zróbcie kiedyś turniej bez placówek, to wtedy przyjadę :) mimo że ograniczacie możliwość używania większości moich ulubionych kart to przyjadę zebrać od was ten sromotny wpierdol ;)
Zapisane

Skoq

  • phpBB Moderatorzy
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2677
  • Przeszywające Spojrzenie Szeryfa:)
    • Zobacz profil
Odp: Całkowite Zaćmienie
« Odpowiedź #28 dnia: Luty 14, 2017, 02:18:37 pm »

Nie ma nigdzie zapisu, że takich kart nie ma w grze, jest tylko zapis, że nie mają na grę wpływu - a to co innego.
Zdecydowaliśmy już dawno i trzymamy się jednej wersji opisanej powyżej w kilku postach.

A z placówką nie jest tak źle, choć nawet wśród naszych forumowiczów są tacy, co jej nie lubią ;)
Karty na turniejach ograniczamy różnie - ale generalnie ma to na celu zapobieganie hardcore'owym combosom, ewentualnie wypróbowanie "co by było gdyby" - jak np granie na 1 taką samą kartę w talii, 1 taki sam bohater itp.

Zapisane
Berta Builder v 8.7 :D

Mareczek

  • Offline Offline
  • Wiadomości: 11
    • Zobacz profil
Odp: Całkowite Zaćmienie
« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 08, 2017, 03:44:14 pm »

A co się dzieje z Merkuriańska ochydą jak strefy walki merkury zostaną zaciemnione?
Zapisane