Lipiec 17, 2019, 07:16:15 pm

Autor Wątek: Podliczanie parametrów, PZ  (Przeczytany 9772 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bulielmo

  • **
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 182
    • Zobacz profil
Podliczanie parametrów, PZ
« dnia: Czerwiec 11, 2006, 05:42:37 pm »

Nigdy nie wiem jak połączyć ze sobą działanie kilku kart modyfikujących statystyki bazowe wojownika.

Mam przykład praktyczny i proszę o odpowiedź. Jakie statystyki ma Vience Diamond z Elemnetem Legendarnego Chipa i Utwardzoną Skórą??
« Ostatnia zmiana: Luty 19, 2009, 08:51:04 pm wysłana przez Nekro »
Zapisane
Papierowa peleryna w rolce = Pancerz Legendarnego Zabójcy :-)

bogus

  • **
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 107
    • Zobacz profil
Odp: Podliczanie parametrów, PZ
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 11, 2006, 06:13:49 pm »

na utwardzonej wyraznie pisze za modyfikatory dodaje sie pozniej tak wiec wg mnie to ma : od gory 11 - 11 - 14 - 11
Zapisane

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5428
    • Zobacz profil
Odp: Podliczanie parametrów, PZ
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 11, 2006, 08:18:03 pm »

W wersji PL miałby on same 14 :) Bo Element działa u nas na modyfikowane. W wersji ENG obydwie karty działają na niemodyfikowane, a więc po zmodyfikowaniu jedną kartą druga już wiele nie pomoże... :/
Trzebaby się zastanowić nad tym co ma pierszeństwo. Utwardzona skóra to mnożenie, ale czym jest działanie elementu?
Można tez uznać, że na początek element powoduje, że ma on same 11, po czym skóra podwaja bazowe 7P i mamy mimo wszystko 14... tak czy siak jest to dziwne :)

Ciekaqwym rozwiązaniem w przypadku elementu jest też wersja Vince'a:
11/11/22/11 :) Skąd to się bierze??
Element ma na tyle sprytny zapis (chyba nic innego nie ma takiego zapisu), ze można się pokusić o dość dziwną interpretację.
Statystyki bazowe po jego dołączeniu są teraz równe najwyższej z tych czterech. Vince z Elementem ma więc nowe bazowe cechy - każda po 11. Po dodaniu CAP np, ma już -/22/22/22, a po dodaniu Skóry: -/22/22/44/22 :D

Co wy na to?
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

Dyzus

  • Offline Offline
  • Wiadomości: 13
    • Zobacz profil
Odp: Podliczanie parametrów, PZ
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 18, 2006, 03:24:30 pm »

Cytat: "pretorianstalker"

Ciekaqwym rozwiązaniem w przypadku elementu jest też wersja Vince'a:
11/11/22/11 :) Skąd to się bierze??
Element ma na tyle sprytny zapis (chyba nic innego nie ma takiego zapisu), ze można się pokusić o dość dziwną interpretację.
Statystyki bazowe po jego dołączeniu są teraz równe najwyższej z tych czterech. Vince z Elementem ma więc nowe bazowe cechy - każda po 11. Po dodaniu CAP np, ma już -/22/22/22, a po dodaniu Skóry: -/22/22/44/22 :D

Co wy na to?


To nic niezwykłego. Taka wykładnie funkcjonowała odkąd pamiętam. Chip zwiększa cechy wojowika do najwyższej z nich i nadal są to jego BAZOWE współczynniki. Dopiero od tego momentu następują wszelkie inne modyfikacje.
Zapisane

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5428
    • Zobacz profil
Odp: Podliczanie parametrów, PZ
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 18, 2006, 04:54:07 pm »

Jest to dość niezwykłe z tego powodu, że jest to chyba jedyna tego typu karta ;)
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

Muleq

  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2145
    • Zobacz profil
Odp: Podliczanie parametrów, PZ
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 19, 2006, 07:25:57 pm »

Ciesze sie ze wreszcie choc raz moge sie zgodzic z Pretorem :D  W pierwszej kolejnosci działa Chip a nastepnie na nowych wartosciach inne rzeczy np Utwardzona czy Cap. Natomiast w przypadku gdy np wojwnik uzywa dwóch ekwipunków w pierszej koljenosci uzywany jest ekwipunek mnozacy cechy a nastepnie dodajacy. Tu chyba tez dyskusji nie bedzie.
Zapisane
Konfederacja - 4,55% - a jednak naprzód!! :)

koszal

  • **
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 237
    • Zobacz profil
Odp: Podliczanie parametrów, PZ
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 22, 2006, 09:52:19 am »

Przy elemencie legendarnego chipa i czymś wpływającym na bazowe cechy oczywiście najpierw działa chip. Z prostej przyczyny- nie ma na nim zapisu o modyfikowaniu cech a jedynie ustaleniu ich nowej bazowej wartości. Ciekawe choć niefunkcjonalne jest to, że jak radny chwyci chipa w swoje... macki? ręce? wiem- zwoje mózgowe to ma cechy na poziomie 20 i nadal nie może brać udziału w walce (była gdzieś o tym dyskusja, to nule o tym decydują, a ja mówię, że zapis na karcie :)). Wracam jednak do tematu:
Pzry chipie to wszystko jasne, ale problem jest przy łączeniu kart, z których obie w pływają/ odnoszą się do bazowych cech jak: program autodestrukcji i potężna pięść, pancerna skorupa i kula pomniejszych sług. Nie takie oczywiste wówczas są te mnożenia prawda?
Zapisane

Lapson

  • ****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 470
    • Zobacz profil
Odp: Podliczanie parametrów, PZ
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 16, 2008, 09:18:14 pm »

Witam,

zastanawia mnie jak liczyć PZ gdy mój wojownik będzie miał odpowiednie misje i np zabije ukrytego neferyte broniącego się w cytadeli?? Zdobędę np 12 x 2 x 2 x 2 = 96 za Alakhaia??

Sorki jeżeli temat jest nieodpowiedni do działu bo nie wiedziałem gdzie to wrzucić?? ;/

Pozdr :)
Zapisane

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5428
    • Zobacz profil
Odp: Podliczanie parametrów, PZ
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 16, 2008, 09:38:14 pm »

Ja bym powiedział, że się nie mnoży, tylko sumuje.
Np dowód odwagi + zabójstwo za Dominika to 50 pkt, a nie 60. 30 za dowód + 20 za zabójstwo. W przypadku jaki podałeś - 24 za każdą, co daje 72 pkt. Nie widzę powodu żeby mnozyć pkt z jednej misji przez bonus drugiej misji. Co by było gdyby wykonać np zabójstwo na wojowniku i dodatkowo mieć HURRAA! Za HURRAA zdobywamy W + 2, a za zabójstwo W x 2, czyli np za Dominika 32? A może 22 albo 24? :)
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

Lapson

  • ****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 470
    • Zobacz profil
Odp: Podliczanie parametrów, PZ
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 16, 2008, 09:52:33 pm »

O ile pamiętam to mnożenie zawsze jest pierwsze czyli w wypadku huuurrra! i np dowodu odwagi za dominika było by 32 (ponadto na Huuurrra! jest napisane "Wszelkie modyfikacje zdobytych punktów są robione PRZED dodaniem dodatkowych").

A co do dodawanie vs mnożenie to co może np za tego Alakhaia zdobywałoby się 48? Bo Zdobywasz 12 PZ normalnie / dwa razy więcej to 24 każda następne misja daje 2 razy więcej czyli kolejne 12 PZ (a nie 24 w końcu to dwa razy więcej). - mogłem tu trochę namotać ale mam nadzieje że nadążycie :).

Ale swoją drogą dość logiczny jest twój sposób :)
Nie wiesz czy jest jakaś oficjalna odpowiedź na ten temat?
Zapisane

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5428
    • Zobacz profil
Odp: Podliczanie parametrów, PZ
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 16, 2008, 10:49:13 pm »

Nic mi nie wiadomo o oficjalnych odpowiedziach. Generalnie jak wykonujesz misję, to nie ma czegoś takiego jak PZ normalne za wojownika, plus pkt za misję. Możnaby wtedy kombinować - najpierw dostaję 12 za Ala, a potem jeszcze 24 za jego zabójstwo :) Za Zabójstwo 24, za Oblężenie Cytadeli kolejne 24, za Zgładzenie Tchórza kolejne 24 itd... Mnożenia nie jestem sobie jakoś w stanie wyobrazić w tej sytuacji.
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

Diablerist

  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1508
  • Valpurgius?
    • Zobacz profil
Odp: Podliczanie parametrów, PZ
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 17, 2008, 12:09:03 am »

Ja bym powiedział, że się nie mnoży, tylko sumuje.
Np dowód odwagi + zabójstwo za Dominika to 50 pkt, a nie 60.
Łoł, a nie 40?  :D
Miałem taką sytuację w Krakowie z Atticusem i chyba się, Pretorianstalker, przypatrywałeś akurat. Ożywiony Legionista sieknął Niszczyciela z Dowodem i Zabójstwem. Atticus twierdził, że dostaje 35, ja że 28, a ty mnie poparłeś (może to Muleq jednak). Nie miało to wielkiego znaczenia, bo poleciał Spy, ale warto by to ustalić. Mi się wydaje, że nie powinno się stosować zasad matematycznych w tym przypadku, bo w ten sposób można kilkakrotnie dostać podstawę Wojownika w Z, co jest jakieś nieetyczne :P
Zapisane

Lapson

  • ****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 470
    • Zobacz profil
Odp: Podliczanie parametrów, PZ
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 17, 2008, 10:28:37 am »

Czyli mam rozumieć że na Twoich turniejach Proterian będzie się grało tak jak to napisałeś wcześniej (wyżej) :)??
Zapisane

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5428
    • Zobacz profil
Odp: Podliczanie parametrów, PZ
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 17, 2008, 11:00:44 am »

Jak ktoś ma sensowniejszy pomysł niż przydzielanie pkt za każdą misję oddzielnie to słucham :)
Bo co się stanie jak gość w Krzyżowcu, wykona równocześnie Zabójstwo i Zrównanie z Ziemią? Gdyby zacząć mnożyć misje, to możnaby się zacząć zastanawiać...

Na misjach jednak pisze wyraźnie - dwukrotność/trzykrotność W - jak zaczniemy mnożyć, to nie wiadomo czemu za Zabójstwo, za które powinniśmy dostać dwukrotność W, dostajemu dwukrotność punktów z innej misji. W to W i koniec.

Co do tej akcji na turnieju - chyba to nie byłem ja, bo od dawna już zdanie wyrobione :) Biorąc 28 PZ za dwie misje, nie dostałeś PZ za jedną misję. Pewnie wynikało to z liczenia w stylu -dostaje standardwoe 7, plus 14 za dowód, plus 7 za zabójstwo. Dla mnie niszzcyciel zabity z dwoma misjami daje nam 14 za zabójstwo i 21 za dowód. Co w sumie daje nam dwu- i trzykrotność W.
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

Skoq

  • phpBB Moderatorzy
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2762
  • Przeszywające Spojrzenie Szeryfa:)
    • Zobacz profil
Odp: Podliczanie parametrów, PZ
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 17, 2008, 02:16:57 pm »

Ale jak dostanie 14+21 to tak jakby go zabił dwa razy - co jest dziwne - moim zdaniem powinnismy zostać przy rozwiązaniu z Krakowa - czyli 14 +14 - chodzi o to że te "dwukrotności" i "trzykrotności" dostaje się zamiast bazowej W - a jak weżmiesz i dwukrotność i trzykrotność to jakbyś zabił dwóch niszczycieli. Uważam że powinno być jakoś tak:
Niszczyciel 7W i do tego - 7 W za zabójstwo ( i tu masz dwukrotność W ZAMIAST bazowej W) i 14 za dowód (i tu masz licząc z bazową W trzykrotność) - w przypadku gdyby było tak jak mówisz Pret - mógłbyś wziąć za Niszczyciela 7 i jeszcze 14 gdybyś miał TYLKO zabójstwo - co jest absurdem - a tak wynika z Twojego toku myślenia.
Zapisane
Berta Builder v 8.7 :D