Czerwiec 18, 2018, 07:23:35 am

Autor Wątek: Kroczący wśród cieni  (Przeczytany 1372 razy)

madrav

  • ****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 600
    • Zobacz profil
Kroczący wśród cieni
« dnia: Styczeń 23, 2015, 10:34:06 am »

Nie do końca pojmuję czemu szarakiem nie  można zaatakować wojownika bractwa (będąc na ten przykład doomtrooperem).

Snake dał przykład Shadow Walkera, na którym jest napisane:
May attack any warrior. Shadow Walkers always attack their opponents first in combat. If the opponent survives, it may then attack the Shadow Walker.

I odpowiedź Pretora brzmiała - że "bo to jest Shadow Walker". Tak samo można stwierdzić, że to "jest wielki szarak".
Była też wzmianka, że kwestie dotyczące Kroczącego wśród cieni zostały omówione w temacie poświęconym tej karcie - czy można poprosić link do tego tematu? Bo wyszukiwarka nic nie znajduje takiego pod hasłem "Kroczący wśród cieni" a w dziale KARTY oraz w dziale ARCHIWA BRACTWA>KARTY też nie ma takiego tematu.

Zapisane
Wyznawca Ilian.
Ci mizernej postury słudzy mają pokręcone, zdeformowane ciała i bezustannie bełkocą.

Skoq

  • phpBB Moderatorzy
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2630
  • Przeszywające Spojrzenie Szeryfa:)
    • Zobacz profil
Odp: Kroczący wśród cieni
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 23, 2015, 11:13:44 am »

Shadow Walker ma takie samo "uprawnienie" jak Mortyficator - niestety to nie wyszło jeszcze na thewinternet, tylko na nieistniejącym już dzisiaj forum, na którym BW wyjaśniał różne kwestie - szkoda, że nie zapisano tego w oficjalnych zasadach, ale tak gramy od początku.
Zapisane
Berta Builder v 8.7 :D

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5278
    • Zobacz profil
Odp: Kroczący wśród cieni
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 23, 2015, 05:09:55 pm »

Jeśli chodzi o atakowanie to Shadow Walker = mortificator. Tak gramy od początku bo kiedyś tak to ustalono i ma to ręce i nogi. Gdyby nie to, Toshiro nie mógłby atakować kogo chce i tak dalej. Ten wątek był na oficjalnym forum, którego od dawna już nie ma, ale pamiętam, że można było znaleźć taki zapis na innych stronkach również - gdzieś to się pojawiało. Zobaczę czy ta strona jeszcze istnieje.
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

madrav

  • ****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 600
    • Zobacz profil
Odp: Kroczący wśród cieni
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 25, 2015, 04:02:54 pm »

Jedyny wniosek z Waszych wypowiedzi jaki mi się nasuwa, to że:

- ustaliliście, że na Kroczącym Wśród Cieni zapis "any warrior" działa jak "any warrior regardless of affilation", aby mogli oni atakować wszystkich - bo wtedy to będzie miało ręce i nogi
- natomiast taki sam zapis w każdym innym przypadku (np. na szaraku) będzie miał inny sens, bo będą obowiązywały ograniczenia wynikające z przynależności

Czy dobrze to odczytuję, czy czegoś nie dostrzegam?
Zapisane
Wyznawca Ilian.
Ci mizernej postury słudzy mają pokręcone, zdeformowane ciała i bezustannie bełkocą.

Nekro

  • phpBB Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1980
  • Coś W Dowolnej?
    • Zobacz profil
Odp: Kroczący wśród cieni
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 25, 2015, 10:26:36 pm »

...czy czegoś nie dostrzegam?

W tym akurat przypadku chodzi o wytłumaczenie działania karty (typu wojownika) z oficjalnego forum.

Skoq chyba najlepiej to wyjaśnił.
Zapisane

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5278
    • Zobacz profil
Odp: Kroczący wśród cieni
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 25, 2015, 10:31:42 pm »

Nie dostrzegasz. Nie dostrzegasz tego, że to Winter jeszcze w czasach oficjalnego forum wyjaśniał, że Kroczący ma te same zasady co Mortyfikator. Jest to mnie więcej na tej samej zasadzie jak z zasadami sierżantów. Niby nie ma tego w instrukcji, ale jednak zasady takie są. Poszukam w wolnej chwili bo wiem, że było to co najmniej w dwóch miejscach i jedno powinno się jeszcze ostać...
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

madrav

  • ****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 600
    • Zobacz profil
Odp: Kroczący wśród cieni
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 26, 2015, 08:42:10 am »

Cytuj
Poszukam w wolnej chwili bo wiem, że było to co najmniej w dwóch miejscach i jedno powinno się jeszcze ostać...

Spoko, nie szukaj. Od razu mogliście napisać, że to errata/wyjaśnienie autora gry, a nie, że na jakimś nieistniejącym forum zostało ustalone.
Zapisane
Wyznawca Ilian.
Ci mizernej postury słudzy mają pokręcone, zdeformowane ciała i bezustannie bełkocą.

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5278
    • Zobacz profil
Odp: Kroczący wśród cieni
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 26, 2015, 12:16:37 pm »

W drugiej edycji takie zapisy zostały zamienione na jeden krótki i wspólny zapis dla wszystkich tego typu wojowników - ASSASSIN. Oznaczało to tyle, że wojownik taki może atakować bez względu na przynależność, ale jego tak atakować nie można. I występowało to u Mortyfikatorów, Kroczących, Żołnierzy Wolności i u wszystkiego tego co w pierwszej edycji ma z grubsza ten sam zapis mówiący o możliwości atakowania wszystkich wojowników.
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.