Czerwiec 18, 2018, 08:51:50 pm

Autor Wątek: Nietoperz / Nietoperze  (Przeczytany 19048 razy)

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5278
    • Zobacz profil
Nietoperz / Nietoperze
« dnia: Czerwiec 14, 2006, 01:03:49 pm »

Cytuj
Diablerist:
"May never be affected by any cards (except attacking warrior cards) or perform Attack actions."
1. Mam rozumieć, że nie moge im dać ekw, rel, misji, MH?
2. Działa na nie jakakolwiek karta specjalna nie dołączona do przeciwnika?
3. Są odporne na wszelką Sztukę? Nawet Anihilację?
4. Mogą korzystać ze Stref Walki?

pretorianstalker:
Nie ma na nie wpływu żadna karta - co ciekawe nawet takie, które są dołączone do wojowników  Działają na nie jedynie karty atakujących ich wojowników, co nie znaczy, że są to karty należące do takich wojowników, ale są to karty reprezentujące tych wojowników. Więc jeżeli mamy Pretoriańskiego Łowcę z Kosą Semai - nie zabije on automatycznie nietoperza, gdyż ten jesto odporny na kosę  
1.Nie można im dać niczego (w sumie to może i można ale to i tak nie ma wpływu na nic) 2.Nie działa na nie nic...  
3.Na Anihilację nie ma odporności  
4.Nie mogą korzystać ze stref, gdyż te nie mają na nie wpływu.

Diablerist:
Chwila, na Nietoperzach jest słowo "żadne" i na Anihilacji też. Dlaczego jedno miałoby być silniejsze od drugiego  

bogus:
(except attacking warrior cards) znaczy z wyjatkiem kart atakujacych wojownikow ,wiec czemu kosa u behemota miala by nie dzialac ????

Diablerist:
Chodzi o samą kartę przedstawiającą atakującego wojownika. Gdyby chodziło o karty posiadane przez tego woja, to znalazłby się tam apostrof - "except attacking warrior's cards"

pretorianstalker:
Bo jedyne na co nietoperze nie są odporne to karty atakujących je wojownków - czyli karty przedstawiające postać wojownika, a nie karty posiadane przez tego wojownika - głupie zasady języka polskiego - obydwa wyrazeni brzmią tak samo. Po angielsku widać róznicę  Anihilacja: żadne odporności nie broni przed działaniem tej karty - najdokładniejsza z dokładnych kart. Jedyne co może przetrwać anihilację to karta, na której pisze: nie może zostać usunięta z gry, nawet działaniem anihilacji  

Diablerist:
A działają na nie globalne karty tak jak Całk. Zaćm.? Tchórzostwo chyba działa, bo rzucane jest na gracza.

bogus:
zadne to zadne nie ma roznicy czy posrednio czy bezposrednio nie dzialaja i juz  

Diablerist:
W ang. ver. Nagła Śmierć działa chyba na WW, ni? Idelnie by do Nietoperzy pasowała, gdyby była na Strzelanie  A na przykład taki Pacyfizm albo Presja podczas walki tylko zadziała na przeciwnika, czyż nie?  

pretorianstalker:
Yep - Nagła śmierć działa na WW i dlatego jest idealna dla Golgothy Unleashed lub TWP - mogą jej coś zrobić wyłącznie żołnierze zagłady, więc Nagła śmierć jest tu n amiejscu  

Pacyfizm i presja zadziałałyby tylko na przeciwnika, ale ten musiałby sam uzyc tych kart - nie widzę innego sposoby, aby rzucić te zaklęcia na korzyść nietoperzy, bo to zaklęcia osobiste  

Diablerist:
Wystarczy Znawca Sztuki  

pretorianstalker:
Znawca sztuki tu nic nie pomoże - o ile znam zasady to Bractwo nie może wspierać Legionu Ciemności używając zaklęć sztuki, ani w żaden inny sposób  Przerywanie walki przy uzyciu tych czarów, na korzysć Nietoperzy jest ewidentnym wspieraniem legionu, czego nie podejmie się żaden Znawca sztuki  Chyba, że taki, który przeszedł na ciemną stronę mocy - ale w tym wypadku to combo jest już przekombinowane. Lepiej po prostu wziąć wojownika, który potrafi rzucać sztukę i dać mu odporność psychiczną - będzie mógł bronić się Pacyfizmem i Presjami w taki sam sposób jak miały robić to nietoperze. Podobny efekt daje umieszczenie np. Valpurgiusa w Grabieżcy - tutaj Presja go nie zrani
« Ostatnia zmiana: Sierpień 03, 2009, 08:41:07 pm wysłana przez Nekro »
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

Diablerist

  • Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1508
  • Valpurgius?
    • Zobacz profil
Odp: Nietoperz / Nietoperze
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 16, 2006, 01:51:40 am »

Skoro mój Przeciwnik gra z odkrytymi kartami to czy i tak jestem zmuszony deklarować, które karty oglądam Zwiadowcą by Jadowity mógł odrzucić Wojowników?
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2009, 11:36:33 pm wysłana przez Nekro »
Zapisane

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5278
    • Zobacz profil
Odp: Nietoperz / Nietoperze
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 16, 2006, 11:13:49 am »

Chyba tak, tylko pewnie dziwnym trafem zawsze trafisz w wojowników :P
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

Diablerist

  • Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1508
  • Valpurgius?
    • Zobacz profil
Odp: Nietoperz / Nietoperze
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 24, 2006, 09:27:45 pm »

Zagadka logiczno-matematyczna :> :
Gracz nr.1 na stole 10 Wojowników
Gracz nr.2 - 6 Wojów (same nietoperze)
Gracz nr.3 - 2 Wojów

Ktoś rzuca Carnage - Ilu Wojowników odpada? 8)
Zapisane

bogus

  • **
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 107
    • Zobacz profil
Odp: Nietoperz / Nietoperze
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 24, 2006, 10:49:22 pm »

gracz nr 1 odrzuca 8 wojownikow i tyle  8)
Zapisane

Troublestarter

  • ****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 544
    • Zobacz profil
Odp: Nietoperz / Nietoperze
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 09, 2006, 11:21:36 pm »

a ja bym polemizował, w końcu karta nie jest zagrywana na nietoperze tylko na gracza i ten musi odrzucić swoich wojów, na nietoperzach nie jest napisane ze chronią gracza przed działaniem kart specjalnych
Zapisane
może do następnego turnieju coś w końcu mądrego wymysle

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5278
    • Zobacz profil
Odp: Nietoperz / Nietoperze
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 09, 2006, 11:29:49 pm »

Nie można od tak sobie odrzucać wojowników, więc musi to być spowodowane działaniem karty - gracz odrzucać wojowników bo zagrano na niego kartę. Na nietoperze jednak to nie może mieć wpływu więc nic im się nie dzieje. To tak samo jakby uznać, że skoro sztuka dodaje wojownikowi do WW, S czy P, to może on wykorzystać te cechy w walce przeciwko komuś odpornemu bo sam odporny nie jest, albo - przykład w temacie nietoperzy, koleś z Nazgarothem atakuje nietoperza i zabija go od razu, bo Nazgaroth daje mu możliwość automatycznego zabijania, a nietoperze nie są na tego gościa odporne , a w tym momencie to już wojownik zabija od razu :D - nie zmienia to faktu, ze nadal nie mogą mieć na nie wpływu żadne karty.

Jednym słowem - żadna karta nie może wywrzeć żadnego efektu na nietoperzach, chyba, że jest od nich dokładniejsza, np Anihilacja.
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

bulielmo

  • **
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 179
    • Zobacz profil
Odp: Nietoperz / Nietoperze
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 10, 2006, 10:56:05 pm »

Kilka pytanek odnośnie tych lataczy:
1) czy zdostaje za nie pkt A z Podziału obowiązków,
2) czy mogę je wystawiać z Obozu szkoleniowego.
Zapisane
Papierowa peleryna w rolce = Pancerz Legendarnego Zabójcy :-)

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5278
    • Zobacz profil
Odp: Nietoperz / Nietoperze
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 11, 2006, 09:52:24 am »

1. W sumie chyba powinno się dostawać ;) Co ciekawe, Nietoperze may not be affected by any cards, ale inne karty may be affected by Nietoperze :P Znaczy się - jeżeli mamy umocnienie strefy walki i wystawiamy nietoperza, to nadal spada Umocnienie strefy walki.
Podobnie powinno być chyba przy Carnage - nietoperzez liczą się do liczby wojowników ale ta karta nie ma na nie wpływu, czyli ich nie odrzuci itd...

2.Chyba mozna je wystawiać z obozu, tak jak można wystawiać Biogiganta z replicant lab - dopóki wojownik jest na ręcę nie mają znaczenia jego zdolności, jeżeli jest inaczej to nie mozna zdiscardować Nietoperza i odpornych na sztukę z ręki :)
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

Diablerist

  • Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1508
  • Valpurgius?
    • Zobacz profil
Odp: Nietoperz / Nietoperze
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 27, 2006, 12:49:48 pm »

A Cytadela Golgothy "działa" na Nietoperze?
Zapisane

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5278
    • Zobacz profil
Odp: Nietoperz / Nietoperze
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 27, 2006, 05:00:01 pm »

CO do Cytadeli - czy Wojownik LC z Nazgarothem zabija Nietoperze od razu? Winter napisał, że tak, bo wojownik z Nazgarothem to wojownik z +8 do S i automatic killerem, ale w ten sposób można również załatwić Alakhaia sztuką, bo wojownik z Wściekłą pięścią to też wojownik z odpowiednio wyższymi cechami, a Alakhai na wojowików odporny nie jest ;)

Innymi słowy - uważam, że wszystkie efekty innych kart nie mają wpływu na nietoperze i z nimi walczy w postaci w jakiej do gry się weszło. Chyba, że walczysz z Nietoperzem Durandem - możesz go wtedy sztuką załatwić jakoś :P
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

Diablerist

  • Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1508
  • Valpurgius?
    • Zobacz profil
Odp: Nietoperz / Nietoperze
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 13, 2006, 02:56:48 pm »

Można je ubić z Przyspieszenia Nomury, czyż nie?
Zapisane

Nekro

  • phpBB Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1980
  • Coś W Dowolnej?
    • Zobacz profil
Odp: Nietoperz / Nietoperze
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 13, 2006, 03:52:38 pm »

Pewnie że można  :!: Tak samo można je ubić z inicjatywy lub żadzy krwi, ostatecznnego, zapachu wojny. A dlatego ze te karty nie działają na nie tylko na woja który za nie zaatakuje dodatkowo - proste wg mnie  ;)
Zapisane

Jerry

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 64
  • Irytujący Kłapouchy Gaduła ;)
    • Zobacz profil
Odp: Nietoperz / Nietoperze
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 09, 2006, 04:25:16 pm »

To jak z tą komorą kriotechniczną? Można nietoperka wziąć do ręki zamiast odrzucać, czy nie można?
Zapisane

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5278
    • Zobacz profil
Odp: Nietoperz / Nietoperze
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 09, 2006, 07:39:28 pm »

Jak dla mnie nie - NIetoperz nie zostaje w tym momencie odrzucony tylko zamiast tego trafia do ręki, do reki trafia więc z gry, a jak jest w grze to nic nie ma na niego wpływu. Aż się boję usłyszeć argument o tym, że spadając z gry przechodzi przez jakiś obszar weryfikacji tego i owego - bo w sumie tak powinno być, skoro tak jest z kartami zagrywanymi z reki ;)
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.