Maj 21, 2019, 04:55:02 am

Autor Wątek: Michaelis Apostata  (Przeczytany 202 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kapitan Shinobi

  • **
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 275
  • Banzai!!!
    • Zobacz profil
Michaelis Apostata
« dnia: Grudzień 20, 2018, 09:12:53 pm »

Czy jego zdolność (dotycząca MH) pozwala mu przydzielić MH zastrzeżone dla Nafarytów?
Zapisane
Niedobrze, kiedy z jednej rzeczy powstają dwie.
Nie trzeba szukać niczego poza drogą samuraja.
Ona jest jedna i zawsze taka sama.
Jeśli człowiek to pojmie, pozna wszystkie inne drogi...
I będzie coraz lepiej rozumieć tę, która jest jego własną.

doink

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 17
    • Zobacz profil
Odp: Michaelis Apostata
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 20, 2018, 09:17:33 pm »

Jeśli o mnie chodzi, ja zawsze byłem za tym by Michaelis, Golgotha, Ilian, Valpurgius, Sojusz Legionu, Wybraniec działały zgodnie z duchem zasad na nich zapisanych, każdy dar, czy wszystkie karty DH to znaczy że wszystkie dla każdego.

Z tego co się zdążyłem zorientować, stali bywalcy tego forum optują za innym podejściem, czyli wszystkie zwykłe, ale już nie te dla nefarytów, czy nie te dla heretyków. Wytłumaczenia nie pamiętam, pewnie pretorian Ci napisze. A szkoda, bo to znowu jak dla mnie spłycenie trochę tematu i trochę sztuczne narzucanie sobie kagańca.
Zapisane

Kapitan Shinobi

  • **
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 275
  • Banzai!!!
    • Zobacz profil
Odp: Michaelis Apostata
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 20, 2018, 09:55:39 pm »

Kluczowa tu jest chyba zdolność Maledracha, na którym jest wyraźnie zaznaczone, że MOŻE korzytać nawet z DMH dla Heretyków. Jeśli na karcie nie występuje tego typu zapis, to znaczy że obchodzi ona "Wyznawstwo", ale ograniczenie typu "konkretny woj/typ woja" już nie.
Ja tak to widzę i rozumiem.
Jeżeli szeroko pojęty ogół doświadczonych graczy/forumowiczów tak gra, zresztą od lat, to nie widzę sensu coś zmieniać (co nie oznacza, że zawsze i we wszystkim się zgadzam z ustaleniami na forum).
Dla mnie np. takie Skradzione Papiery to 100% blok, i nawet zdanie Wintera czy Nipy (a swoją drogą kto to, oprócz tego tego że Fin?) tego nie zmieni - jeśli mieli coś innego na myśli, to uważam że źle napisali tą kartę. ;)

Oczywiście przyjąłem do wiadomości działanie tej karty, i tak też będę grał (gdybym kiedyś trafił na jakiś turniej) 8)
nie będę rozdzierał szat jak Rejtan tylko dla tego, że ktoś nie pozwolił mi bloknąć Grabieży gdy akurat nie miałem Zakłócenia na ręce.

PS a zwróciliście uwagę na zapis PL Maledracha, konkretnie to ostatnie: M. nie jest uważany za Heretyka. A niby dlaczego miałby być? Przeca to NEF!.
Równie dobrze można by napisać na Złotym Lwie: Złoty Lew nie jest uważany za Członka Klanu.
Ale skoro to dodali, to chyba chcieli podkreślić, że Mali, choć Nefaryta, może się częstować takimi Siłami Nieczystymi itd.
Zapisane
Niedobrze, kiedy z jednej rzeczy powstają dwie.
Nie trzeba szukać niczego poza drogą samuraja.
Ona jest jedna i zawsze taka sama.
Jeśli człowiek to pojmie, pozna wszystkie inne drogi...
I będzie coraz lepiej rozumieć tę, która jest jego własną.

Skoq

  • phpBB Moderatorzy
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2751
  • Przeszywające Spojrzenie Szeryfa:)
    • Zobacz profil
Odp: Michaelis Apostata
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 20, 2018, 11:33:46 pm »

Reasumując - Michaelis nie może mieć daru "tylko dla Nefarytów".
Zapisane
Berta Builder v 8.7 :D

doink

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 17
    • Zobacz profil
Odp: Michaelis Apostata
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 21, 2018, 08:46:52 am »

Nie chcę podważać ustaleń społeczności bo na razie nie mam jak z Wami zagrać, ale to nie znaczy że ze wszystkim się zgadzam.

A weźcie takiego Alakhaia. "Może korzystać ze wszystkich kart DH". Żadnego rozgraniczenia na heretyków czy nefarytów (to się akurat nie liczy).

W Maledrachu wg. mnie chodziło im o podkreślenie, że na pewno nie jest heretykiem (Liber) a mimo to może korzystać.

Gdyby text boxy były większe to na Alakhaiu, Ilian, Golgocie i pozostałych mielibyśmy taki sam zapis. Ze względu na ograniczenia miejsca mamy jasny przekaz, mogą używać/zsyłać dowolna/każdą kartę mrocznej. Po prostu nie mieli miejsca pisać na każdej karcie, że dotyczy to także tych przeznaczonych dla heretyków, nefarytów czy jakiejkolwiek innej mrocznej zarezerwowanej dla określonej grupy wojowników.
Zapisane

Skoq

  • phpBB Moderatorzy
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2751
  • Przeszywające Spojrzenie Szeryfa:)
    • Zobacz profil
Odp: Michaelis Apostata
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 21, 2018, 09:23:32 am »

Alakhai nie może mieć MH "tylko dla heretyków" - to właśnie Maledrach jest przykładem na to, że nie będąc heretykiem można otrzymać heretyckie dary tylko wtedy, gdy jest to wyraźnie napisane.

Z oficjalnej strony gry:

"BESTOW GIFT
ILIAN and VALPURGIUS are both allowed to bestow any Dark Symmetry card on any warrior. May they Bestow the four Dark Symmetry cards that may only be given to Heretics onto non-Heretics?
No. The abilities of ILIAN and VALPURGIUS are GENERAL effects, but the rules on the BARBAROUS POWER, MONSTROUS POWER, UNHOLY POWER, and UNGODLY POWER cards are SPECIFIC RESTRICTIONS that say they may only be given to Heretics. These specific restrictions always take precedence over general abilities. Also see COMBAT COORDINATOR, below."
Zapisane
Berta Builder v 8.7 :D

Kapitan Shinobi

  • **
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 275
  • Banzai!!!
    • Zobacz profil
Odp: Michaelis Apostata
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 21, 2018, 11:45:11 pm »

Tu mam taką uwagę:
Alakhai nie mógłby mieć napisu szczegółowego typu "może być obdarzany wszystkimi MH, nawet tymi, zastrzeżonymi dla Heretyków" - ponieważ w TP nie było ani jednej karty MH tylko dla Heretyków. Takie wprowadziła dopiero INQ.
Zatem rozmiar jego text boxu nie ma znaczenia - w podstawce był chyba tylko jeden Dar tylko dla Nefa (może 2), na które Alek i tak się łapał z racji tego że jest Nefem.

Myślę że nie chodzi o to, że nie mieli miejsca, tylko nie każdy woj musi od razu korzystać ze 100% kart MH.
Jedni "obchodzą" Wyznawstwo (Alek, Valpi) inni mają zaś Dary Heretyckie (Maledrach).

PS DOINK a jaki byś zastosował zapis na takim choćby Sojuszu Legionu Ciemności, żeby obchodził on Wyznawstwo (czyli żeby taki np Cairath mógł dostawać Zdolność Przemiany), jednocześnie nie pozwalając żeby Dary dla Nefów, Heretyków i inne takie (wiem - innych nie ma, ale gdyby kiedyś powstały) latały jak chciały?



 
Zapisane
Niedobrze, kiedy z jednej rzeczy powstają dwie.
Nie trzeba szukać niczego poza drogą samuraja.
Ona jest jedna i zawsze taka sama.
Jeśli człowiek to pojmie, pozna wszystkie inne drogi...
I będzie coraz lepiej rozumieć tę, która jest jego własną.

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5413
    • Zobacz profil
Odp: Michaelis Apostata
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 22, 2018, 03:32:19 am »

Cytuj
Dla mnie np. takie Skradzione Papiery to 100% blok, i nawet zdanie Wintera czy Nipy (a swoją drogą kto to, oprócz tego tego że Fin?) tego nie zmieni - jeśli mieli coś innego na myśli, to uważam że źle napisali tą kartę. ;)

W wersji angielskiej napisali ją całkiem spoko. ;) Nipa to taki właśnie Fin, który był moderatorem czy tam administratorem przez lata na oficjalnym forum i współpracował blisko z Winterem. Siedział mocno w zasadach i odpowiadał na tymże forum częściej niż Winter. Jest autorem "Zmiany Celu" z Paradise Lost, ale to akurat zabawna historia bo ta karta jest mocno "z dupy" i praktycznie nie ma zastosowania. :D Zrobił sporo dla międzynarodowej społeczności i ma fajną kolekcję kart, włączając większość wersji z różnie zredagowanym tekstem co zakrawa na lekki odchył już... ;)
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

Kapitan Shinobi

  • **
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 275
  • Banzai!!!
    • Zobacz profil
Odp: Michaelis Apostata
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 22, 2018, 10:11:20 pm »

Czyli Nipa to taka "Szara eminencja" DT.
Swoją drogą chyba nawet była karta z takim tytułem gdzieś w homemade'ach.
Ja przez długie lata nie znałem/nie miałem dostępu ani styczności z "english version", stąd pewnie mój upór przy niektórych kartach ;)
Jak mówią - tylko krowa nie zmienia poglądów.
PS Zmiana Celu byłaby nawet w miarę (powiedzmy na poziomie Przewagi Taktycznej) gdyby umożliwiała przeniesienie czarów Przemian z castera na kogoś innego. Czujecie te "wędrujące" Samodoskonalenia i Nietykalności?
Ja już widzę jak Grinder z W = 20 Wjeżdża w puchę 4 razy (albo i 8 z Inicjatywy) zarabiając 40 / 80 PZ.
Zapisane
Niedobrze, kiedy z jednej rzeczy powstają dwie.
Nie trzeba szukać niczego poza drogą samuraja.
Ona jest jedna i zawsze taka sama.
Jeśli człowiek to pojmie, pozna wszystkie inne drogi...
I będzie coraz lepiej rozumieć tę, która jest jego własną.

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5413
    • Zobacz profil
Odp: Michaelis Apostata
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 22, 2018, 10:19:04 pm »

Tak, gdyby można było rzucić zaklęcie z takim efektem jak gdyby rzucał je ktoś inny to było całkiem spoko. W obecnej wersji jest dosłownie kilka czarów, na które to działa niestety.

Czy szara eminencja? Może to dużo powiedziane. Aktywny gracz w międzynarodowej społeczności i jeśli miałbym komuś polecić kogoś do konsultacji zasad to w sumie tylko on mi przychodzi do głowy. Niestety na oficjalnym forum przez ostatnie lata jego działalności dyskutowano już o drugiej edycji, więc nie wszystko co uda się wykopać w internecie musi mieć zastosowanie do pierwszej edycji. W drugiej zmieniono sporo zapisów na kartach.
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

Kapitan Shinobi

  • **
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 275
  • Banzai!!!
    • Zobacz profil
Odp: Michaelis Apostata
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 22, 2018, 10:51:56 pm »

Czy szara eminencja? Może to dużo powiedziane. Aktywny gracz w międzynarodowej społeczności i jeśli miałbym komuś polecić kogoś do konsultacji zasad to w sumie tylko on mi przychodzi do głowy.

Gdyby ktoś spytał mnie o zdanie, a wiem, że nie spyta, rzekłbym, że w kwestii konsultacji zasad DT to spokojnie mógłbym polecić Pretorianstalkera, Skoqa, Diablerista i jeszcze paru innych. Łatwo ich poznać, bo mają po trzy - cztery cyfry w tabeli "liczba postów". ;)

PS tak wiem, zajechało to tanią wazelinką  ;), ale naprawdę tak myślę. Zresztą gdyby było inaczej, to nie udzielałbym się tu na forum.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 22, 2018, 11:01:59 pm wysłana przez Kapitan Shinobi »
Zapisane
Niedobrze, kiedy z jednej rzeczy powstają dwie.
Nie trzeba szukać niczego poza drogą samuraja.
Ona jest jedna i zawsze taka sama.
Jeśli człowiek to pojmie, pozna wszystkie inne drogi...
I będzie coraz lepiej rozumieć tę, która jest jego własną.

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5413
    • Zobacz profil
Odp: Michaelis Apostata
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 23, 2018, 04:20:05 am »

No w swoich początkach, zaraz po tym jak wyszedłem poza gry domowe z dwoma czy trzema graczami, to bazowałem na wiedzy nipy, ale drogi się szybko rozeszły bo on skupiał się na 2nd ed, czyli zasadniczo na innej grze niż nasz drukowany DT. :)
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.