Taki temat mi się nasunął:
Często problem z wymyślaniem karty rozbija się o "za mało miejsca w text boxie". Chyba nawet gdzieś (tu na forum), w jakimś temacie czytałem (nie pamiętam o jaką kartę chodziło, ale o jakąś "problemogenną"), że (jakoby) B. Winter się tłumaczył, że chcieli jakąś zasadę zawrzeć w opisie, ale się nie zmieściła - stąd problemy.
Po tym, jak zawsze przydługim wstępie, krótka piłka.
Postuluję wprowadzenie skrótów nazw (na początek) rodzajów wojowników:
ŻZ - Żołnierze Zagłady;
WP - wojownicy Plemienni;
LC - Legioniści Ciemności.
Przykład użycia.
"Kat" Relikt Imperialu (topór trzymany przez Headhuntera z WZ Ofiary Wojny - jak ktoś chce, mogę zapodać nr strony)
BROŃ BEZPOŚREDNIA. TOPÓR. Może go używać dowolny ŻZ Imperialu, o bazowej Walce Wręcz minimum 6. +7 do WW. Zranieni tą Bronią LC są automatycznie zabijani i usuwani z gry. Posiadacz KATA może poświęcić trzy akcje na atak wręcz, skierowany przeciw LC. Cel ataku zostaje natychmiast zraniony, lecz jeśli nadal żyje - walkę kontynuuje się normalnie. W przypadku śmierci LC - otrzymujesz punkty, a walkę uważa się za zakończoną.
Światło Dla Ziemi k. specjalna BR
Możesz zagrać tę kartę poświęcając na to jedną akcję, pozostaje w grze. Wszyscy twoi ŻZ oraz WP, znajdujący się na Placówce, zwiększają swe WW, S i P o +3 w czasie walk z LC. Za każdego zabitego przez nich LC zarabiasz 3 punkty więcej. ŚWIATŁO DLA ZIEMI jest kartą unikatową, ograniczoną do dwóch kopii na talię.
PS.
Nie ma się co czepiać kart
, wymyślałem na prędce, z głowy czyli z Nietzsche'go
Głównie chodzi mi o sens użycia skrótów, jak byście to widzieli "w realu" - na samych kartach.
Można też wprowadzić skrótowce nazw konkretnych organizacji. BR, M, CA, I, BA, CY, LC, HP, LT, SR, T, choć tu widzę pewną pułapkę => LC raz oznaczające Legion jako przynależność, raz konkretny typ wojowników. Pytanie, czy czasem nie istnieją karty, których opis byłby wówczas nie jednoznaczny.