Sierpień 14, 2018, 10:57:22 pm

Autor Wątek: Odporność na Sztukę  (Przeczytany 23860 razy)

Skoq

  • phpBB Moderatorzy
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2636
  • Przeszywające Spojrzenie Szeryfa:)
    • Zobacz profil
Odporność na Sztukę
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 02, 2006, 05:21:52 pm »

Marqwitch  - prośba nie mów tu o MTG - to jak przekleństwo :mrgreen: - poza tym to przeciez inna gra zupełnie. Pretor poza tym też bardzo wyraźnie nie zgadza się z Nipą ( i nie stosuje 2nd edition zasad tym bardziej) w kwestii rzucania czarów w czasie walki - gdzieś Ty znalazł podobieństwo??? Jesli chodzi o czytanie czy nieczytanie postów - sorry ale Ty mojego tez chyba nie przeczytałeś....
Jak dla mnie to powtarzasz sie i tyle - gdzie jakieś dowody na popracie Twojej tezy?
Idąc za "genialnym" tokiem myślenia Marqwitcha nie mógłbym  "sobie ze strachu w walce strzelić w łeb, bo mój przeciwnik jest kuloodporny" - to jest dopiero bzdura, a co do noktowizora - gęsta mgła działa jesli jest rzucona przeciwko atakujacemu wojwonikowi który nie ma noktowizora - co z tego że mój obrońca go ma? - według Marqwitcha noktowizor, który jest noszony przez jednego wojownika daje mozliwość widzenia przez mgłę wszystkim walczącym  :mrgreen:  - odporność dotyczy TYLKO odpornego woja i kart do niego dołączonych - NICZEGO WIĘCEJ nie dotyczy - mozna sobie zdjąć kartę specjalną equilibrium w czasie walki - jeśli tylko jest dołączona do nieodpornego woja i tyle - Marqwitch z Twoich wypowiedzi wynika że przykład przytoczony w instrukcji musiałby byc sam w sobie sprzeczny gdyby odpornośc przenosiła sie na przeciwnika wojownika odpornego - ktoś by nie mógł zagrać na siebie tej ściany żywiołów i tyle. Mozna przecież w trakcie walki pomiędzy odpornym a nieodpornym zdjąć tego nieodpornego za pomoca inspiracji i eliminacji kims trzecim, a nawet ten niodporny może zdjąć sam siebie -  to nie ma nic wspólnego z odporrnym przeciwnikiem  - i nie ma na niego wpływu ŻADNEGO - nawet pośredniego  -  takich przykładów jest więcej - mam pytanie - skąd w ogóle wpadłeś na pomysł Marqwitch, żeby odporność przenieść na przecwnika odpornego wojownika? Wyjaśnij bo jeszcze nie wpadłem na to skąd w ogóle jakieś przesłanki do takiego przeniesienia :?:
Pozdro
Zapisane
Berta Builder v 8.7 :D

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5294
    • Zobacz profil
Odporność na Sztukę
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 02, 2006, 06:14:19 pm »

Cytuj
Pretorianstalker, widzę, że jako zaprzysięgły wróg MtG pragniesz przekształcić DT w MtG (ciekawy paradoks)... Otóż to w MtG zdolności typu PROTECTION uodporniają posiadające je karty na odpowiednie czynniki, które wpływają na nie w sposób bezpośredni (kolory, rodzaje itd.) - jednak w DT jest inaczej, gdyż odporności z tej gry wpływają również na karty działające w sposób pośredni.

Co mają wspólnego zasady DT z MtG? Pewnie gdzieś pare podobnych rzeczy się znajdzie - trudno tego uniknąć w CCG - każda ma pewne rozwiązania, które pojawiają się gdzie indziej, ale nie widzę, powodu, żeby tu cokolwiek przywoływać.

Cytuj
Natomiast w DT, Znawca Sztuki nie podwaja się za pomocą Samodoskonalenia, w czasie walki z Neferytą Ilian.

Oczywiście, że się podwaja - nie mam zielonego pojęcia skąd wziąłeś taki bzdurny pomysł?

Cytuj
Z tego co czytam, ludzie (z wyjątkiem Atticusa) chyba nie czytają tego, co pisałem lecz sugerują się wypowiedziami Pretorianstalkera.
Nigdzie nie pisałem o Ekwilibrum, a z moich wypowiedzi wynika, że zadziałałoby ono normalnie (chyba, że miałoby wpłynąć na karty Specjalne dołączone do odpornego wojownika lub jego przeciwnika)...


Oczywistym jest, że można zdejmować karty nieodpornego niezależnie od tego co on robi. Jak ma życzenie pozbyć się Elitarnego żołnierza, w walce z Alem, bo i tak zginie, to może to zrobić - nic nie stoi na przeszkodzie - rzuca Equilibrium i tyle.

Cytuj
Nigdzie nie przytaczałem zasad z 2nd Edition GE - to raczej Preto kieruje się ślepo objawieniami Nipy, którego uważam za powiedzmy niemądrego człowieka.

1.No właśnie przytaczasz ;) To Ty próbujesz przepchnąć zasadę z GE, a nie ja. Co do ślepego kierowania się tym co mówi nipa - nie wypowiadaj się w tej kewstii, bo nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz. Może jakbyć czytał więcej co się pisze na forum zamiast tylko pisac, to wtedy byś coś mądrego napisał.
2.Twoje opinie na temat innych co do ich mądrości nie są na miejscu. Ostatnimi czasy Twoje posty podapadają pod chamstwo :)

Cytuj
Idąc "genialnym" tokiem myślenia Pretorianstalkera, wojownicy wyposażeni w Noktowizor kończyliby walkę z przeciwnikiem, gdyby tylko ktoś rzucił kartę Gęstej Mgły.

A niby czemu? Gęsta mgła/Przepaść i Całun powinny działać na tej samej zasadzie, jaką już ustaliliśmy - nie pozwalają wykonać ataku i przeciwdziałają mu w fazie przerywania. Nie powodują jednak, że walke nie może się odbyć, bo wtedy nic nie pomogłoby przeciwko tym kartom.

Twój genialny tok myslenia jest jedną z większych porażek jeżeli idzie o zasady. Idąc nim mozna udowodnić najwększe absurdy w DT. Podałem wcześniej przykłady.
Czemu mozna zdjąć sztuką kartę specjalną, ktora nie jest dołączona do Alakhaia, ale ma na niego wpływ? Tożto pośrednie wpływanie na niego sztuką, co nie jest dozwolone. Pośrednie wpływanie na kogoś sztuką, to wpływanie na jego działania lub jego karty dołączone. Pod "pośrednie" działanie sztuki w Twoim rozumieniu mozna podpiąć dosłownie wszystko, bo taki sam wpływ na Ala, ma zdjęcie Equilibrium karty dołączonej do gry na niego wpływającej, jak zdjęcie np Elitarnego Żołnierza z jego przeciwnika. Przenoszenie odpornośc na przeciwników, oraz wyłączanie sztuki podczas walki (Tówj przykład z samodoskonaleniem) to jedna z największych bzdur na forum ostatniego czasu :) Zupełnie niezgodna z zasadami.


Przykład dla Marqwitcha:
Valpurgius z Tarczą spaczenia atakuje Znawcę sztuki z Elitarnym Żołnierzem.
Rzuca Equilibrium, żeby pozbawić przeciwnika Elitarnego i dołożyć mu potężnym ciosem? Co się dzieje?
Ano idąc Twoim tokiem myślenia nic, bo Valpurgius nie może zdjąć Elitarnego, co jest oczywistą bzdurą. Dopóki Znawca nie stanie się odporny mozna mu szkodzić sztuką. CO więcej, sam kiedyś nie miałeś nic przeciwko odrzucaniu Pacyfizmem niodpornych odpornymi ;) Może specjalnie Ci się to nie podobało, ale mówiłeś, że tak to działa.

I jeszcze jedno :D Proszę mi wyjaśnić jakie znaczenie ma to czy akurat odporny na sztukę walczy z nieodpornym, lub ma zamiar walczyć w nastepnej turze? Nie ma tutaj żadnej różnicy - sztuka rzucana przez nieodpornego, będzie miała identyczny wpływ na odpornego niezależnie od momentu rzucania. Jeżeli nie może on zdjąć swoich kart Eq podczas walki to czemu do licha ciężkiego może to zrobić poza walką, kiedy wie, ze walka się już szzykuje, tylko Al np nie zdążył w tej turze zaatakować? Zdjęcie specjala poza walką, też jak widać ma wpływ na Ala i to identyczny jak ten z jakim spotykamy się podczas walki. Jak wytłumaczysz mi na czym polega różnica to jesteś wielki.
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5294
    • Zobacz profil
Odporność na Sztukę
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 11, 2007, 10:00:45 pm »

Piszę jeden post pod drugim, bo temat coś się zaciął, a porusza ważne kwestie, więc trzebaby to rozwiązać przed turniejem.

Przykład:
Wojownik A zostaje zaatakowany przez Opodrnego na sztukę wojownika B.
Wojownik A rzuca Teleportację, aby pożyczyć Przenośną minę od kolegi ze szwadronu.
Co się dzieje?

a) Wojownik A dostaję minę i zabija nią woja B
b) Wojownik A rzuca Teleprtację bezskutecznie - nie może użyć efektu sztuki żeby zdobyć minę, która zmieni bieg walki :>

Piszcie co o tym sądzicie.
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

bulielmo

  • **
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 179
    • Zobacz profil
Odporność na Sztukę
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 12, 2007, 07:52:42 am »

Moim skromnym zdaniem w czasie walki z wojownikiem odpornym na działanie sztuki nie mogą być rzucane zaklęcia mające na te walkę wpływ bezpośrednio a taki moim skromnym zdaniem jest  podanym przykładzie. Dlatego też przychylam się z całą stanowczością do wariantu B.
Podobnie będzie moim zdaniem w wypadku, gdy wojownik bractwa z dołączonym elitarnym żołnierzem, będzie chciał w walce z odpornym na sztukę odwalić elitarnego za pomocą equilibrium.
Zapisane
Papierowa peleryna w rolce = Pancerz Legendarnego Zabójcy :-)

bogus

  • **
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 107
    • Zobacz profil
Odporność na Sztukę
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 12, 2007, 09:27:14 am »

ja tez jestem za wariantem B
Zapisane

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5294
    • Zobacz profil
Odporność na Sztukę
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 12, 2007, 10:33:14 am »

Eee... no to mi ćwieka zabiliście :)
Ja jestem zdecydowanie za A. Powód prosty - zaklęcia mogą być rzucane zgodnie z tym co podaje instrukcja. Jedyne co wiemy o odporności w zasadach 1st ed, to fakt, że na odpornego nie może mieć wpływu sztuka - nie może mieć ona wpływu na niego i na karty do niego dołączone.

Zasada o całkowitym zakazie rzucania sztuki to wariant GE, a zasada o wpływie na walkę to wariant Marqwitcha :)

Czekam na opinie innych.

PS. A gdyby przedmiotem nie była Mina, tylko np Księga Praw, która nijak na walkę nie wpływa. Co wtedy? I co z sytuacją, kiedy walczymy z Ożywionym Legionistą odpornym na sztukę i podczas walki chcemy rzucić Eliminację na stojącego obok Legionistę Czerwonej Gwardii? Będzie to miało wpływ na walkę ewidentny, ale Legionista wtedy będzie opodorny na sztukę dzięki Ożywionemu? :>
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

Fungus

  • **
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 191
  • Box'o maniak
    • Zobacz profil
Odporność na Sztukę
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 12, 2007, 05:40:30 pm »

Też się przychylam do wersji, że sztukę można rzucić w czasie walki z odpornym na nią. Nie działa tylko wtedy gdy sztuka wpływa na statystyki itp. tego woja. Także jestem w pełni przy wariancie A.
Zapisane
Marzy mi się talia po Francusku. Już prawie to spełniłem.

Nekro

  • phpBB Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1983
  • Coś W Dowolnej?
    • Zobacz profil
Odporność na Sztukę
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 12, 2007, 06:16:47 pm »

Wariant A jest wg mnie jedyny i możliwy gdyż: patrz instrukcja  :!:
Zapisane

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5294
    • Zobacz profil
Odporność na Sztukę
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 12, 2007, 07:01:48 pm »

Na dobrą sprawę problem nie dotyczy dokładnie faktu możliwości rzucania sztuki. Chodzi tu o sam jej efekt.
Jak to napisać, żeby się jasno wyrazić. Problem polega na tym, że trzeba jasno określić na czym polega odporność.
Moim zdaniem, które wykształciłem na podstawie wszelkich mi znanych źródeł oficjalnych danych i doświadczeń związanego z grą, uważam, że:
Odporność na sztukę powoduje, że dla wojownika odpornego żaden efekt sztuki nie istnieje i nie może on mieć na niego bezpośredniego wpływu, ani również pośredniego poprzez wpływanie na karty do niego dołączone. Nie można kontrować działań osoby odpornej na sztukę przy użyciu sztuki. Ponadto, odporność objawia się tylko i wyłącznie w zetknięciu ze sztuką i tylko w konkretnym momencie działaniu czaru.

Jeżeli wojownik A jest odporny, to w walce z B nie uwzględnia żadnych modyfikatorów wynikających ze sztuki rzuconej przez wojownika B. Nie bierze pod uwagę żadnych zdolności B wynikających z działania sztuki.

Co natomiast zrobić w przypadku czarów typu Przywołanie przedmiotu lub Teleportacja? Te czary w żadnym momencie nie mają żandego wpływu na wojownika odpornego. Działają tylko pomiędzy dwoma nieodpornymi lub pomiędzy nieodpornym rzucającym i stosem kart. Efekt jest taki, że w wyniku rzuconego czaru wojownik zyskuje broń, która do dopiero wykorzystana przeciwko A ma na niego wpływ. Ale nie ma do tej pory odporności na ekwipunek (nie liczę nietoperzy :P ). Jeżeli dzięki teleportacji zyskamy minę, to możemy ją wykorzystać na wojowniku odpornym, mimo tego, że na siłę ktoś może próbować powiedzieć, że mina jest tu tylko dzięki sztuce.
To jest moje zdanie. Jeżeli uznamy, że nie można przywołać miny podczas walki z odpornym to możemy równie dobrze uznać, że taką miną nigdy tego wojownika nie można załatwić - bo zawsze okaże się, że mina to istnieje dzięki sztuce. Jednak uważam, że nikt nie jest w stanie wykazać, że Przywołanie Przedmiotu ma jakikolwiek wpływ na przeciwnika wojownika B. Jak ma jakiś wpływ to nie sam czar, ale przywołany ekwipunek. Działanie samego czaru zamyka się w obrębie rzucającego i nieodpornych elementów gry.
Czekam na podważenie tego co tu napisałem :)
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

Skoq

  • phpBB Moderatorzy
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2636
  • Przeszywające Spojrzenie Szeryfa:)
    • Zobacz profil
Odporność na Sztukę
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 12, 2007, 10:44:58 pm »

No cóż...ZDECYDOWANIE WARIANT A!!! :D (podzielam zdanie Łukasza)
Zapisane
Berta Builder v 8.7 :D

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5294
    • Zobacz profil
Odporność na Sztukę
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 13, 2007, 11:27:55 am »

Moja teoria, chyba nie do podważenia w świetle zasad:
Odporność działa tylko i wyłącznie w bezpośrednim zetknięciu wojownika odpornego lub kart do niego dołączonych z efektem na który jest odporny.

Czary typu Przywołanie przedmiotu, Teleportacja nigdy nie wpływają na innych wojowników, ani na ich działania.
« Ostatnia zmiana: Październik 22, 2015, 03:17:43 pm wysłana przez Nekro »
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

Muleq

  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2143
    • Zobacz profil
Odporność na Sztukę
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 13, 2007, 04:17:48 pm »

Nie wiem czy cos to zmieni ale ja rozniez jestem za wariantem A, ale z zastrzezeniem ze teleportacja itp. nie mozna zabrac miny itp.  wojownikowi odpornemu na sztuke.
Zapisane
KORWiN - 4,76% - a jednak naprzód!! :)

pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 5294
    • Zobacz profil
Odporność na Sztukę
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 13, 2007, 04:24:02 pm »

Jasne - żaden z wojowników dotkniętych teleportacją nie jest odporny. Odporny jest przeciwnik wojownika "pożyczającego" minę tudzież inny przedmiot.
Zapisane
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

tmerlin

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 16
    • Zobacz profil
Odporność na Sztukę
« Odpowiedź #28 dnia: Luty 14, 2007, 11:18:33 pm »

[...]walczysz z odpornym to nie możesz rzucać zaklęć sztuki[...]
moze glupie pytanie .....
ale jak to sie ma do karty "Kardynał Durand" (moze dowolnie dlugo negowac kazda odpornosc na sztuke)???
I teraz pytanie drugie .. neguje odpornosc na sztuke: przeciwnika z ktorym walczy czy tez dowolnego (wszystkich) wojownika na "stole" ???
Zapisane

Diablerist

  • Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1508
  • Valpurgius?
    • Zobacz profil
Odporność na Sztukę
« Odpowiedź #29 dnia: Luty 14, 2007, 11:56:36 pm »

Neguje dowolną odporność na Sztukę, nawet odporność Gracza (Untouchable). Wydaje mi się, że może też negować wybiórczo czyli np. tylko Wojownikom przeciwnika, a własnym nadal pozwala zachować odporność (o ile ją posiadają).
Zapisane