Chyba się nie zrozumieliśmy! To, że bierzemy pod uwagę karty przypisane dla wybranego Apostoła nie znaczy wcale, że nie możemy brać również kart ogólnych (lub ogólno Legionowych), które dobrze z nimi współpracują! Nie bierzemy pod uwagę kart innych Apostołów, chyba że dają nam ku temu możliwości innych kart do niego przynależnych (jak Alakhai, Kritana czy Ilian)!
Ilian ma szerokie możliwości, ale argumenty do uznania jej za najwyższą są przesadzone - jej zdolność może być bez problemu zastąpiona przez Sojusz, który jest szybszy i łatwiejszy do wyłożenia a także trudniejszy do zdjęcia przez wroga!
Postarajcie nastawić się na czystą talię Apostoła!
Ci, którzy znają świat MC spoza karcianki powinni wziąć pod uwagę także inne argumenty (charakter Apostoła, jego stosunek do rzeczywistości i inne pierdoły... co prawda mało jest wspominek o Apostołach innych niż Algeroth i Ilian, ale zawsze coś się znajdzie).
ten temat miał służyć udowodnieniu, że najlepszy jest Muawijhe :lol:
Co za błyskotliwość - czyżbyś był po mojej stronie? :shock:
A to moje podsumowanie:
Algeroth - to wyłącznie przerośnięte pachoły ogarnięte barbarzyńskim szałem, ich Dary są badziewiem, a o prawdziwej finezji mogą tylko pomarzyć, jeśli w pobliżu nie ma Alakhaia, Valpurgiusa, Golgothy czy samego Algerotha (podobnie jak Cybertronic, potrafi on pokazać, że Ekwipunek to nie przeżytek)!
Demnogonis - hmmmm... (czy on wogóle ma jakieś zalety?)... Kiedy trafi na Żołnierzy Zagłady, może zabawić się Strzelbą Zarazy! Poza tym, niezły jest Koordynator Walki i Trucizny "pożyczone" od Mortyfikatorów (w sumie opiera się on na Ekwipunku).
Ilian - Armia Ilian jest średnia, jej Dary dobre (i tylko dobre) a jedynym plusem Pani Pustki jest ona we własnej osobie (jak dla mnie tylko na kartach - ogólnie jest tylko starą nudziarą z wielką czarną szparą/dziurą).
Muawijhe - jego strategiczne zdolności i kunszt przebijają wszystkich pozostalych Apostołów, ale mało kto to docenia! Potrafi być (w zależności od sytuacji), albo ekstremalnie defensywny, albo ofensywny!
Semai - Pan Złośliwości jest mistrzem blokowania i spowolniania - Całun, Iluzja, Kontrola Myśli czy zdołność specjalna (niestety stosowana wyłącznie przeciwko Żołnierzom Zagłady). Jego dywarsyjne działania są szybsze od tych, które prezentuje Muawijhe, ale za to znacznie uboższe (brak sposobności do kontrataków).