Luty 20, 2018, 08:54:22 am

Autor Wątek: Noncombat-ant/anci  (Przeczytany 13180 razy)

Offline Muleq

  • *****
  • Wiadomości: 2134
    • Zobacz profil
Odp: Noncombat-ant/anci
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 07, 2010, 09:49:16 am »
Ok z Falą sytuacja rzeczywiście jest podobna. Natomiast wg mnie z Tchórzostwem również. Wojownik przed atakiem nie był uśpiony = mógł zaatakować. Jeżeli po Tchórzostwie walka ma być kontynuowana to dlaczego po Śnie już nie? Co do trzeciego argumentu zdaje sobie sprawe że zdania mogą być podzielone. Ja po prostu wyraziłem swoją opinię.   
KORWiN - 4,76% - a jednak naprzód!! :)

Online Skoq

  • phpBB Moderatorzy
  • *****
  • Wiadomości: 2623
  • Przeszywające Spojrzenie Szeryfa:)
    • Zobacz profil
Odp: Noncombat-ant/anci
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 07, 2010, 10:28:02 am »
Sen czyni Non-Combatanta, stąd walka jest przerywana - tak jak np z Zaginionym w akcji np, - Tchórzostwo tylko ukrywa wojownika - nie ma powodu żeby przerywać walkę po jego zagraniu w fazie przerywania. Tchórzostwo zagrane przed wyznaczeniem agresora/obrońcy ukrywa wojowników, a ukryci zaatakować nie mogą (nie mogą być wybrani na agresorów) - to jest ta różnica - jak juz zaatakuje, to Tchórzostwo nic już nie zmieni - tylko ukryje woja i da mu +3 do P  ;)  - ono nie powoduje w żaden sposób wyłączenia wojownika z walki, bo ukryty wojownik walczyć normalnie może, nie może natomiast zaatakować - tyle że jesli walka jest już w fazie przerywania to już nie ma znaczenia - zaatakował jako odkryty. Sen natomiast eliminuje z walki w ogóle - więc do fazy przerywania włącznie można nim spowodować przerwanie tejże walki, tak jak Falą itp.
Berta Builder v 8.7 :D

Offline Muleq

  • *****
  • Wiadomości: 2134
    • Zobacz profil
Odp: Noncombat-ant/anci
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 07, 2010, 03:13:05 pm »
No i tu się nie zgadzamy ;). Sen nie powoduje że wojownik wycofuje się z walki, walka jest przerywana itp. Zagranie Snu uniemożliwia jedynie atak wojownika oraz powoduje że tego wojownika nie można atakować. Ale skoro wojownik zaatakował lub został zaatakowany to Sen juz nic nie pomoże. Tak samo jak np z Nietykalnością. Wojownik nie może zostać zabity albo zraniony ale jeśli został to już Nietykalność nie pomoże. Dlatego zagranie Snu trzeba zadeklarowac w tej samej fazie co Tchórzostwo czyli przez wyznaczeniem agresora i obrońcy. Tak przynajmniej powinno być jeśli chcemy być konsekwentni w tym co ustalamy. 
KORWiN - 4,76% - a jednak naprzód!! :)

Online Skoq

  • phpBB Moderatorzy
  • *****
  • Wiadomości: 2623
  • Przeszywające Spojrzenie Szeryfa:)
    • Zobacz profil
Odp: Noncombat-ant/anci
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 07, 2010, 03:35:52 pm »
Jak wojownik staje się non-combatantem, to walka JEST PRZERWANA - tak samo jak np z Zaginionym w Akcji / Pojmanym. Uśpiony = non-combatant - i tu jestesmy konsekwentni - przerywamy walke tak jak przy Zaginionym w akcji / Pojmanym.
Berta Builder v 8.7 :D

Offline pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 5266
    • Zobacz profil
Odp: Noncombat-ant/anci
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 07, 2010, 03:41:25 pm »
Oł dżizas! :D O tym tchórzostwie dyskutujemy co pare tygodni :) Mam nadzieję, że z tą kartą sprawa jest jasna - wojownik nie może atakować, ale tyle - moze być atakowany, może brać udział w walce. Wojownik, który nie może atakować i być atakowany (tak jak pisze na Śnie) staje się noncombatantem i nie może tym samym brać udziału w walce.
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

Offline Muleq

  • *****
  • Wiadomości: 2134
    • Zobacz profil
Odp: Noncombat-ant/anci
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 07, 2010, 03:54:17 pm »
Z Tchórzostwem jest sprawa jasna. Ja tylko powołuje sie na ten przykład. Oczywistym jest że nonkombatant nie może brać udziału w walce. Ale jesli jakimś dziwnym sposobem zostanie zaatakowany to nie widze powodu dla którego atak powinien zostać przerwany. Jezęli takie było nasze ustalenie to jest ono sprzeczne z tym co pisaliście w innych wątkach.
KORWiN - 4,76% - a jednak naprzód!! :)

Offline pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 5266
    • Zobacz profil
Odp: Noncombat-ant/anci
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 07, 2010, 04:23:56 pm »
Noncombatant = nie mogący brać udziału w walce
Nie może atakować i być atakowany = noncombatant
Nie może atakować i być atakowany = nie może brać udziału w walce
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

Offline Muleq

  • *****
  • Wiadomości: 2134
    • Zobacz profil
Odp: Noncombat-ant/anci
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 07, 2010, 05:16:43 pm »
W Doomie jest ponoc prosta zasada że na każdą akcje jest reakcja. Odpowiedzia na zadana rane nie jest Nietyklanosć tykko Uleczenie obrażeń. Odpowiedzią na atak nie jest zakaz atakowania tylko przerwanie walki.
 
KORWiN - 4,76% - a jednak naprzód!! :)

Online Skoq

  • phpBB Moderatorzy
  • *****
  • Wiadomości: 2623
  • Przeszywające Spojrzenie Szeryfa:)
    • Zobacz profil
Odp: Noncombat-ant/anci
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 07, 2010, 06:32:36 pm »
No i właśnie - non-combatant=przerwanie walki / zakaz atakowania (w zalezności kiedy zagramy taką kartę/uzyjemy snu), Tchórzostwo=zakaz atakowania, nie przerywa rozpoczętej walki.
Berta Builder v 8.7 :D

Offline Muleq

  • *****
  • Wiadomości: 2134
    • Zobacz profil
Odp: Noncombat-ant/anci
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 07, 2010, 06:44:09 pm »
No własnie nie ;). Zakaz atakowania nie przerywa walki gdy atak już poszedł tak jak Nietykalnosć nie cofnie zadanych obrażeń. Nie myl kart które przerywaja walke z kartami które nie dopuszczaja do walki. 
KORWiN - 4,76% - a jednak naprzód!! :)

Offline pretorianstalker

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 5266
    • Zobacz profil
Odp: Noncombat-ant/anci
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 07, 2010, 07:09:57 pm »
No to napisałem Ci tak jasno jak potrafiłem - Sen powoduje, że wojownik nie może brać udziału w walce, a więc przerywa walkę do fazy przerywania. Którego słowa nie rozumiesz? Co z tego, że atak poszedł, skoro wojownik staje się noncombatantem - z zapisu na karcie sen wynika, że wojownik jest noncombatantem bo spełnia warunek bycia noncombatantem - nie może atakować i być atakowany co jest RÓWNOZNACZNE z tym, że w walce brać udziału nie może. Jeśli tego nie rozumiesz, to aż dziw bierze, że np nie kłócisz się, że wojownicy na Treningu bronią przed wjazdem w gracza.
-Odmień "archiwum".
-No daj spokój.
-Odmień, no...
-Weź się tato.

Online Skoq

  • phpBB Moderatorzy
  • *****
  • Wiadomości: 2623
  • Przeszywające Spojrzenie Szeryfa:)
    • Zobacz profil
Odp: Noncombat-ant/anci
« Odpowiedź #26 dnia: Październik 07, 2010, 07:13:39 pm »
No to inaczej - karty, które czynią wojowników non-combatantami mogą:
a) zakazać ataku - jeśli zagrasz je przed wyznaczeniem agresora/obrońcy,
b) przerwać walkę - jesli zagrasz je w fazie przerywania - i tylko do tego momentu, potem juz nie da się przerwać walki. Te karty WYKLUCZAJĄ wojownika z walki - a bez wojownika walka odbyć się nie może, więc jest przerwana - czyli tak jak Falą, Zaginionym W Akcji itp.

Tchórzostwo może:
a) zakazac ataku- jeśli zagrasz je przed wyznaczeniem agresora/obrońcy,
b) nic więcej nie może - walki nie przerywa, bo ukryty wojownik może wziąć udział w walce.

Pamiętajmy że non-combatant nie jest wojem który "tylko" nie może zaatakować, ale w ogóle nie może uczestniczyć w żadnej walce jako agresor lub obrońca - dlatego przerywamy walkę po jego wyłączeniu.

Masz rację Muleq, że zakaz atakowania nie przerwie walki która sie rozpoczęła (tchórzostwo), ale brak możliwości uczestniczenia w walce już ją przerwie - a że kart czyniących z wojów non-c. można użyć w różnych momentach, to maja one dwojakie działanie i tyle - mogą zakazać ataku lub przerwać walkę.
Berta Builder v 8.7 :D

Offline Muleq

  • *****
  • Wiadomości: 2134
    • Zobacz profil
Odp: Noncombat-ant/anci
« Odpowiedź #27 dnia: Październik 07, 2010, 07:31:03 pm »
Jeżeli o mnie chodzi to mozesz Pretor napisać nawet że w nocy swieci słońce co nie zmieni faktu że ja bede wciąz uważał że jest to księzyc ;).

Wojownik na którego zostanie zagrany Sen nie może atakować ani zostac zaatakowany. Nie ma słowa o tym że karta ta przerywa walkę albo że wojownik nie może brać w niej udziału. Jest to tylko Wasza interpretacja z która sie nie zgadzam a nie nie rozumiem.

Napiszę jeszcze raz. Kontrą na rane nie jest zagranie Nietyklanosci. Kontra na atak nie jest zakaz atakowania.

KORWiN - 4,76% - a jednak naprzód!! :)

Offline Diablerist

  • *****
  • Wiadomości: 1508
  • Valpurgius?
    • Zobacz profil
Odp: Noncombat-ant/anci
« Odpowiedź #28 dnia: Październik 07, 2010, 07:39:10 pm »
Księżyc świeci światłem odbitym słońca ^^

Wojownik na którego zostanie zagrany Sen nie może atakować ani zostac zaatakowany. Nie ma słowa o tym że karta ta przerywa walkę albo że wojownik nie może brać w niej udziału. Jest to tylko Wasza interpretacja z która sie nie zgadzam a nie nie rozumiem.
Nie musi być o tym słowa, gdyż "nie może atakować ani być atakowanym" jest definicją noncombatanta.

Online Skoq

  • phpBB Moderatorzy
  • *****
  • Wiadomości: 2623
  • Przeszywające Spojrzenie Szeryfa:)
    • Zobacz profil
Odp: Noncombat-ant/anci
« Odpowiedź #29 dnia: Październik 07, 2010, 07:41:50 pm »
Nie może atakować / być atakowany = non-combatant = nie może brać udziału w walce - tego nie zmienisz, bo to oficjalne zasady, a nie nasza interpretacja. Kontrą na atak jest tu nie zakaz atakowania "tylko", a zakaz brania udziału w walce w ogóle.
Berta Builder v 8.7 :D