Nekro wspominał gdzieśtam o odświeżeniu portalu, toteż chciałbym Wam zaprezentować swoją koncepcję.
http://i.imgur.com/yZYR8qj.pngjest to szkic - więc proszę nie zwracać uwagi na niedociągnięcia, krzywizny itp.
Opiszę mniej więcej swój zamysł:
Portal w dużej mierze pozostaje w takim stylu w jakim był (jest on wg mnie bardzo dobrze nawiązujący do gry). Zmianą jest wprowadzenie dodatkowej kolumny po prawej.
Cała część z treścią miałaby strukturę:
- lewa kolumna z menu / 200 pikseli
- środek / ok. 650 pikseli
- prawa kolumna / 200 pikseli
Idąc od góry:
1. Przeniesienie logo na środek i powiększenie, by nie było niedomówień o czym to jest strona
2. Przyciski poziome - usunięcie przycisku "POCZTA" - no chyba, że korzystacie z niej - jeśli tak, to jest na to miejsce po prawej.
3. Pas zielony z obrazkiem - użyłem widoku z sojuszu Mishimy, jako opcje kolorystyczne przełączane tymi kwadracikami można spróbować zapakować niebo z sojuszu capitolu, bauhausu lub jakieś inne, niekoniecznie związane z grą.
4. Lewa kolumna - pozostaje bez zmian.
5. Środek - fajnie byłoby gdyby udało się zrobić taką jakby tabelę - że obrazek jest po lewej stronie, tekst po prawej i jeśli tekstu jest więcej lub jeśli wymaga tego kompozycja (np. wypisanie nicków w liście rankingowej lub uczestników turnieju) to aby tekst można było kontynuować poniżej. Dobrze wg mnie wygląda wyjustowane do lewej strony.
6. Prawa strona - od góry:
a. Ostatnie wiadomości z forum - wg mnie rzecz bardzo potrzebna na portalu - dzięki temu potencjalny odwiedzający wiedziałby, że coś się dzieje a nie, że czas zatrzymał się na awangardzie. Nie wiem tylko czy da się to zrobić a jeśli tak, to czy da się zmieścić to w 200 pikselach szerokości. Ewentualnie mogłoby być bez pełnego tytułu wątku, zakończone wielokropkiem.
b. ranking danego roku
c. ranking ogólny (wykorzystałem belki z napisem Logowanie - ale chodziło mi jedynie o oddzielenie - w tym miejscu byłyby napisane stosowne słowa).
No i tyle. Z chęcią bym coś takiego zrobił, ale nie znam się na tym niestety
Jeśli chodzi o zamieszczanie treści na portalu - jeśli obecni zarządcy nie mają czasu - mogę coś tam zamieszczać, o ile jest to jakiś w miarę czytelny CMS do wrzucania (tak jak na blogach) i o ile ktoś zaufa mi na tyle, by dać mi tam dostęp do wrzutek na portal.