Witam wszystkich - jestem tu nowy.
W temacie o Infernach Pretorian napisał coś w stylu "nie czytajcie odpowiedzi na pytania, piszą głupoty".
Stąd moje wątpliwości co konkretnie miał na myśli:
Pyt 1 Rozpalacz Bólu: daję go LC z W=4 a potem mu wzrasta (obojetnie w jaki sposób, choćby broni się w Strefie W.)
Rozpalacz spada czy zostaje (pisali że spada) - jeśli zostaje to dlaczego i czy wówczas woj. może z niego "strzelać"?
Pyt 2 Cz B Grizzli: czy można go wystawić za 20 PA omijając konieczność posiadania dwóch Dragonów?
Napisali że nie, chyba że z Grabieży lub Przyw Żołnierza. Czy wobec tego nie wolno wystawić Grizzli z Grabieży, czy też
z czaru Sztuki? A może wolno go po prostu wystawić za 20 PA, olewając zapis o Dragonach
Pyt 3 Czaszki Kodowe (Paradise Lost) - czy są Reliktami (napisali że tak) i czy trzeba mieć Zbieracza by użyć (napisali że nie i to są "powszechnie akceptowane zasady turniejowe"). Wobec tego czy są Reliktami (jeśli nie to czym są, skoro mają ten sam znak rodzaju karty co wszystkie inne Relikty z Inq, z Ap, a nawet te z "homemade'ów")
A jeśli są Reliktami to czy gracie na Zbieracza Reliktów by z nich korzytać? Analogiczne pyt dot Stref Walki - czy gracie na Wielkiego Taktyka żeby wykładać Saperów z Linii McCraiga lub Graveton żeby C. Jackson miał dodatkowe +4?
Pyt 4 Ucieczka: Mam woja i zostaje zabity w walce - zagrywam Ucieczkę (ta z Mortem na obrazku). W jakim stanie się znajduje (napisali że w takim, w jakim był przed walką). Wobec tego co z nim - jest zraniony jak był zdrowy, a jak był zraniony to spada? Jeśli tak to dlaczego i czy ta karta nie jest wówczas niegrywalna?
Napisali też że są dwie ucieczki - ta z Mortem i ta z (chyba) Hatamotem Lesa Edwardsa - pisana z wykrzyknikiem. Ta druga służy do ominięcia walki, ale przeciwnik zdobywa połowę Z. Czy ona też działa jakoś inaczej?
Pyt 5 M. Hunter/ Wyspiarz M. Hunter: czy mogą być w grze jednocześnie (pisali że nie bo to ten sam bohater)
Wobec tego czy gracie że mogą być w grze i traktujecie ich jako dwóch różnych bohaterów? Jeśli tak to dlaczego i czy ta sama zasada dotyczy innych "rozwinięć" już istniejących postaci - Valpurgius/Mistrz Valpurgius (swoją drogą kumpel z którym kiedyś grałem zarzekał się że ten drugi to "Mistrz VALPIGRIUS, i to są (według niego) dwie odrębne postacie); Golgotha Unliszed/ Golgotha od Harmonii; no i Crenshaw który ma 3 wersje co jest rekordem (jeśli odliczyć promo Mitcha Badassa)?
Moja logika podpowiada, że jednak lepiej było by grać, że na stole może być jeden M. Hunter, jeden Crenshaw itd, z tym, że ja jestem bardziej kolekcjonerem niż graczem, nigdy nie grałem na żadnym turnieju, więc moje zdanie w tej kwestii nie ma żadnego znaczenia
Pyt 6 Luna: czy mogą być 2 na raz w grze (napisali, że tak, ale to promo zakazane na turniejach). W związku z tym:
czy Luna to karta promo (jeśli nie, to dlaczego nie występuje w oficjalnej liście kart z podstawki, a strona karcianki.pl wlicza ją do kart promocyjnych wszystkich edycji językowych)? I czy nie mogą być dwie w grze? Jeśli nie, to dlaczego?
Osobiście uważam że to powinien być unikat (tak jak inne miasta, choć Luna nim nie jest - nie ma napisu MIASTO, a powinna nim być), ale to tylko moje zdanie. Opis tej karty wskazuje, że to tyle samo co zwykły OKOP, a chyba mogę mieć dwóch "okopanych" Dragonów w grze?
Za odpowiedzi z góry dziękuje i mniemam, że ubogacą one moją wiedzę na temat DT.
PS. Jeśli głupotą była odpowiedź, że "zasady turniejowe zabraniają wkładania do talii kart promocyjnych", to czy mogę (gdybym się jenakowoż wybrał na jakiś turniej) wywalić talię na 5 x Wodna Bestia, 5 x Uduszenie, 5 x (Nicholai z Idealnym Trafieniem)? I czy nie zostanę wyśmiany/zbanowany z takową talią "na dzień dobry"?