Co do Ujawnienia, to gramy kartami z Second edition, i tam jest w dowolnym momencie. Tym się różni od gry w realu. Też miałem problem z przestawieniem się, gdyż grałem tylko Pierwszą edycją i wiele kart tu się różni.
Co do wspomnianych przykładów. Jest oczywiście taka możliwość że zagrywasz inne specjale aby przeciwnik zużył swoje zakłócenia bądź skradzione papiery, jak tak czasem robię
. Można po każdej zagranej karcie pytać się przeciwnika czy ma coś do powiedzenia. Ale to strasznie spowalnia grę, która i tak już jest sporo wydłużona.
Zatem przyjęte jest że zagrywasz karty a przeciwnik ewentualnie wybiera którą kartę neguje. Jest to trochę niedogodność ale musisz dać możliwość przeciwnikowi "wtrącenia się" do gry. Pytanie o to czy drugi gracz chce zagrać zakłócenia najczęściej następuje przy tzw "ważnych" kartach, jak np. zamówienie, dar losu, divine inspiration, itp.
Ewentualnie śmiało wykładasz specjale, mając na ręce zakłócenia. Wówczas nie przejmujesz się tak, czy przeciwnik ci przeszkodzi no i gra idzie szybciej.
Powiem szczerze, to nie to samo co gra w realu ale jednak, zawsze miło pograć, zobaczyć nowe karty (większości ja nigdy nie widziałem i nadal się uczę ich), pokombinować jakieś fajne zestawienia, nowe pomysły na decki, których normalnie nie masz możliwości złożyć...
gra jest przednia.
Chłopaki są w trakcie dorzucania do programu dodatków w języku angielskim. Na razie jest 1 i 2 edycja, Inqusition, w przygotowaniu Warzone, no i dalsze w późniejszym terminie. Ale jak znasz karty to wiesz o co chodzi nawet po hiszpańsku. Zresztą są na forum linki do stron gdzie karty masz po angielsku, więc zawsze można sobie postudiować.
Zapraszam do spróbowania