Cześć,
Na wstępie zaznaczę, że nie jestem graczem Doom Troopera a Kultu. Staram się ogarnąć nieopisane zasady Kultu między innymi na zasadzie analogii do Doom Troopera, który doczekał się zasad 2.0 i ma sporą rzeszę fanów.
Z zasad już doczytałem, że aktywny gracz ma pierwszeństwo w przypadku modyfikowania walki oraz w przypadku rzucania Special cards (jako pierwszeństwo rozumiem, że zagrywa swoje akcje jako pierwszy). Dalej mam dwa pytania
1) Czy po zagraniu w swojej turze jakiejś jednostki (czy też innych kart, bo jak rozumiem są też pojazdy i inne tego typu karty) nadal aktywny gracz ma pierwszeństwo przy rzucaniu Special cards?
2) Czy są jakieś karty w Doom Trooperze, które są typu "leżących na stole", jak właśnie jednostki czy pojazdy, które mają w tekście możliwe do uruchomienia "akcje"? (na przykład "tapnij tę jednoskę aby dociągnąć kartę - coś w tym stylu). A jeśli tak (i teraz główne pytanie) to jeśli aktywny gracz zagra taką jednostkę, to czy on ma pierwszeństwo, aby od razu z tej akcji skorzystać, czy też przeciwnicy mogą zrobić coś najpierw, np rzucić jakąś Special card, żeby tę jednostkę od razu zabić czy też zrobić jej inne kuku i dopiero wtedy gracz może skorzystać ze swojej akcji, o ile jednostka w ogóle jeszcze żyje
Jeśli ktoś podjąłby się odpowiedzi, może udałoby się z jakimś przykładem sytuacji i kart, żebym też mógł to prześledzić.
Z góry dzięki i pozdrawiam