Pytanie 1No właśnie, ja też generalnie jestem zwolennikiem niezmieniania kart.
Tylko zastanawiam się, co zrobić z takimi zapisami jak już wcześniej wymienione przeze mnie:
- “may use all art”
- ”may cast all art”
zamiast
„may conjure all disciplines of the art”
”may use all aspects of the art”
”may cast any art spell”
“automatically kills”
zamiast
“automatically kills any warrior he/she wounds”
“muster”
zamiast
“bring doomtropers/dark legion warriors into play”
“add warriors to your squad/kohort”
I pewnie parę innych by się znalazło. Niby wiemy, o co chodzi, ale jednak to razi, lepiej by było używać sformułować istniejących już na kartach. Zdanie „Warrior X automatically kills.” jest samo w sobie głupie bo niby kogo zabija? Niby te nowe sformułowania są krótsze i oszczędza się miejsce na karcie ale w większości przypadków to miejsce i tak jest, nawet na dłuższą wersję.
Pytanie 2Co robimy jak jest mały błąd ortograficzny/gramatyczny, który można by łatwo poprawić (zmienić literę, przestawić dwa słowa miejscami itp.)?
Pytanie 3Czy dodajemy rysownika, jeśli nie ma go na karcie a jest oczywisty (np. Paul Bonner, Studio Parente)?
Możemy pójść na całość i naprawdę NIC nie zmieniać (będzie najprościej), albo zdecydować się na drobne poprawki które nie ingerują w żaden sposób w działanie karty (bez żadnego zmieniania statów, ilości akcji potrzebnych do wykonania itp.).
Mnie osobiście słowo „muster” drażni, bo nie było go na żadnej oryginalnej karcie DT i pewnie będę głosował za odrzuceniem kart, na których znajduję się to słowo (także innych kart gdzie jest jakiś „walący po oczach” byk gramatyczny).
Samo zmienianie w jakikolwiek sposób działania karty/ilustracji/nazwy itp. byłoby dla mnie ingerencją w dzieło autora, ale już poprawienie byka ortograficznego/gramatycznego? Sam nie wiem co mam o tym myśleć.
@Marqwitch
„A zmiany kart czasami są wymagane, ponieważ niektóre karty z dobrymi pomysłami są skopane przez niedokładne lub błędne formułowanie zdań, dysbalans czy combosy śmierci z innymi kartami.”
Właśnie w tym przypadku nic bym nie zmieniał. Pomysł dobry, ale trzeba go trochę zmienić? Proszę bardzo, można zrobić NOWĄ kartę z inna nazwą, która bazuję na tej skopanej. Takie karty tworzone przez graczy mogłyby wejść w skład polskiego dodatku bazującego na najlepszych kartach z konkursów.
Co do skrótów typu ASSASIN, BLESSED czy innych tego typu: FIRST STRIKE, AUTOKILL itp. W DT nigdy nie było takich skrótów i wyglądałoby to po prostu sztucznie. Dla mnie takie coś brzydko pachnie Magiciem.
Gdyby od początku były stosowane przez Wintera to ok. Ale nagle dodane wyglądają głupio, jak na stole masz dwie karty koło siebie gdzie na jednej masz „automatically kills any warrior he/she wounds”a na drugiej AUTOKILL.